I annonssamarbete med Arla och Apetina Paneer
Arla har släppt en ny fantastisk produkt som jag har fått äran att ta fram ett gäng recept med! Produkten är en slags matlagningsost som heter Apetina Paneer. Mest känd är den förmodligen från det indiska köket, och jag förmodar att många av er antingen har smakat eller hört talas om rätten palak paneer förut?
För att lansera denna nya roliga produkt höll jag häromdagen i en middag i samarbete med Arla och Apetina Paneer där jag lagade 3 måltider med paneer i huvudrollen. Jag tillagade paneeren på 3 olika sätt för att visa hur många olika användningsområden osten har – som stekt i en gryta, kryddmarinerad och yoghurtmarinerad.
Bild: Marcus Gustavsson
Vad är paneer och hur använder man den?
Paneer är en slags färsk ost som är fast i konsistensen och som går att såväl steka som ugnsbaka – och jag är säker på att den är fantastiskt god att panera också. Paneeren är förmodligen mest känd från det indiska köket men den fungerar fint att använda i de flesta olika middagsrätter. En väldigt positiv sak med paneerosten är att den är både proteinrik och mättande och när den steks i marinad kan den faktiskt påminna till viss del om kyckling eftersom den är osaltad och väldigt ”tuggig” i konsistensen.
Bild: Marcus Gustavsson
Hur smakar paneer?
Själva paneeren har en mild smak. Även om den på många sätt ser ut som halloumiosten skulle jag faktiskt vilja påstå att den smakar som dess direkta motsats. Till smaken skulle jag säga att den snarare påminner om ricottaost än om halloumiost eftersom den är osaltad. Den är fast i konsistensen och väldigt matig.
Hur arbetar man med produkten på bästa sätt?
Det går egentligen fint att bara vända ner osten i kuber direkt i en gryta – men jag tycker den är godast tillagad. När den steks i pannan är det viktigt att man inte har i för mycket ost på samma gång. Annars finns det en risk att den fastnar i pannan och har då svårt att få fin färg. Osten är själv helt naturell i smaken vilket gör att den behöver en hel del smaksättning eller salt för att bli som godast. Jag tycker att osten blir godast om den serveras direkt efter stekning – men den är också väldigt god att ha i lunchlådan dagen efter.
Två nya recept med Apetina Paneer
Jag är så glad att det kommer ut produkter som paneerosten just nu som gör det enklare att äta grönt i vardagen! Heja Apetina Paneer! Men, nu ska vi inte snacka mer om produkten utan gå över till att presentera recepten. Här har jag två recept där osten tillagas på två olika sätt. I det första receptet steks paneeren naturell i en stekpanna och i det andra receptet tillagas den i ugnen i en kryddstark yoghurtmarinad.
Paneer tikka masala med matvete och tomatsallad
4–5 personer
30 minuter
1 gul lök, finhackad
3 klyftor vitlök, pressade
1/2 röd chili, urkärnad och finhackad
2–3 tsk finhackad färsk ingefära
2 morötter, rivna
1/2 grönt äpple, skalat och rivet
2–3 tsk kofta masala eller garam masala
3 msk tomatpuré
400 g finkrossade tomater
2 dl syrad grädde (eller crème fraiche)
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 paket Apetina Paneer à 225 g, i kuber
1/2 lime, saft
salt och svartpeppar
olja eller smör till stekning
Servering:
kokt matvete
tomatsallad (3 grovhackade tomater, flingsalt och en gnutta vitvinsvinäger)
färsk koriander
Såhär gör du
Stek lök, vitlök, chili, morötter och ingefära i olja i en tjockbottnad kastrull under några minuter tills löken har mjuknat utan att ta färg. Tillsätt äpple, masalakrydda och tomatpuré och låt steka ytterligare ca 2 minuter under omrörning. Häll i krossade tomater, grädde, vatten och buljongtärning och låt koka på medelvärme i ca 15 minuter. Mixa såsen slätt med en stavmixer och smaka av med salt, peppar och limesaft. Stek paneer i en stekpanna i lite smör tills den har fått färg runt om. Tillsätt den stekta paneeren i grytan och servera med kokt matvete, tomatsallad och koriander.
Tacos med tandoorimarinerad paneer, äppleraita och syrlig kålssallad
4 personer
20 minuter (+ tid för marinering)
Tandoorimarinerad paneer
2 paket Apetina Paneer à 225 g
1,5–2 dl grekisk yoghurt
2 klyftor vitlök, pressade eller rivna
1/2 lime, saft
2 tsk kofta masala
1–2 tsk gurkmeja
1 tsk riven ingefära
1 nypa chiliflakes
salt och svartpeppar
Äppleraita
2 dl grekisk yoghurt
1/3 gurka
1 näve mynta, finhackad (eller ca 1 msk torkad)
1/2 äpple, rivet
1 klyfta vitlök, pressad
salt och peppar
Rödkålssallad:
1 bit rödkål eller röd spetskål, ca 400g
1 citron, saft
flingsalt
Servering
Mjuka tortillabröd
Koriander
Små tomater, halverade
Tandooripaneer:
Dela paneeren i mindre kuber. Blanda med de övriga ingredienserna till yoghurtmarinaden i en skål och lägg ner paneeren. Låt stå och marinera i 30 minuter, men gärna längre. Lägg ut paneeren på en klädd plåt och baka i ugnen på 225 grader varmluft i ca 15 minuter tills bitarna har fått en fin, gyllene färg.
Rödkålssallad:
Skiva rödkålen tunt. Ha över citronsaft, salt och peppar. Krama rödkålen mjuk med
händerna och låt stå kallt till servering.
Raita:
Riv gurkan och krama ur så mycket vätska du kan. Blanda med yoghurt och äpple och smaksätt med vitlök, mynta, salt och peppar.
Värm tortillabröden i en torr stekpanna. Servera paneer, rödkålssallad, raita, tomat och koriander i brödet.
Vill du ha mer inspiration på vad du kan laga mer paneer eller ha ytterligare information om produkten kan du läsa mer på Arlas hemsida.
I samarbete med Arla och Apetina Paneer
[…] Tuvessonskan berättar om en ny ostsort på marknaden: paneer och levererar så klart roliga recept att […]