Ratatouille är en riktig höjdarrätt som alla borde lära sig att laga. Helst utantill! I min version grillar jag grönsakerna i ugnen i brist på grillvänligt väder. Genom att grilla grönsakerna istället för att koka dem behåller grönsakerna sin krispighet, tuggmotstånd och unika smak. Om du fortfarande behöver argument för att prova denna rätt:
- Den funkar både till vardags som i matlådan då den tar ca 20 minuter att tillaga.
- Det är en jättebra bjudrätt. Den är enkel att laga till många och går utmärkt att förbereda en dag i förväg för att sedan värmas upp när gästerna kommer. Det är något av det bästa med grytor och soppor – de blir bara bättre av att stå en natt i kylskåpet.
- Den är god.
Ingredienser, 4 personer
1 stor zucchini
1 aubergine
3 små paprikor i valfri färg
2 burkar finkrossade tomater + 1/2 burk vatten
2 vitlöksklyftor
En liten skvätt balsamvinäger
Kryddor: torkad timjan, oregano, svartpeppar, salt, chiliflakes, socker
Så här gör du:
- Sätt igång ugnen på 250 grader grill.
- Börja med att göra tomatsåsen genom att hälla 2 burkar tomater + 1/2 burk vatten i en kastrull. Ha i pressad vitlök, timjan, chiliflakes, oregano, en nypa socker samt lite balsamvinäger och låt koka upp utan lock. Låt tomatsåsen koka på medelvärme under tiden du förbereder grönsakerna.
- Skölj och skiva alla grönsaker i lagomstora bitar. Lägg bitarna på en plåt, ringla över olivolja och salt. Sätt in i ugnen i 10-12 minuter.
- När grönsakerna är färdigrostade, häll över dem i kastrullen med tomatsåsen och rör runt. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en liten nypa socker till om du tycker att den är för sur.
Servera tillsammans med massor av hackade färska örter och en bönbruschetta med parmesankräm & basilikaolja.
[…] Bruschetta brukar kanske vanligtvis förknippas med kombinationen tomat, olivolja och mozzarella. Men vem har sagt att en god bruschetta behöver innehålla tomat? Inte jag i alla fall! Min nuvarande favoritbruschetta består av citrondressade stora vita bönor, örtolja och parmesankräm. Den här versionen är god att äta som enskild rätt, men gör även succé på tapasbordet eller till en god soppa eller gryta – exempelvis min ratatouille med rostade grönsaker. […]
[…] Ratatouille med ugnsrostade grönsaker […]
[…] här enkla receptet på ratatouille med rostade grönsaker var ett av de första jag lade upp här på bloggen, för sisådär 1,5 år sedan. Men det är […]
[…] här enkla receptet på ratatouille med rostade grönsaker var ett av de första jag lade upp här på bloggen, för sisådär 1,5 år sedan. Men det är […]