Jag önskar jag kunde säga att jag alltid har älskat köttbullar, men det har jag inte. Jag har däremot alltid varit en sås-älskare av rang och använde länge köttbullar som en ursäkt för att kunna hinka i mig mängder av gräddsås. Jag älskar sås. Jag kan utan tvekan använda mig av färdiglagade vegobollar när jag inte har tid och ork att laga mat, men bara om såsen jag äter till är riktigt god.
Idag bjussar jag på mitt absolut bästa gräddsåsrecept. För att få till en djup och göttig smak, som jag ibland tycker kan vara svårt att få till när en enbart baserar den på grönsaksbuljong, har jag använt mig av en svampbuljong. Den får jag genom att använda mig av blötläggningsvattnet den torkade svampen jag sedan använder i köttbullarna har legat i. Bli inte avskräckta nu, det låter kanske konstigt men det gör verkligen hela såsen!
Denna rätt tar lite längre tid och kräver fler moment än vad jag vanligtvis använder mig av i mina recept – men det är definitivt värt det. Jag tycker att de godaste köttbullarna, oavsett om en äter kött eller inte, smaksätts med svamp och lite senap i smeten. I detta recept har jag använt mixad mandel som bas. Det ger bullarna en bra och lagom kompakt konsistens som jag personligen tycker blir mycket bättre än när en använder fejkkött. Det går bra att använda sig av eller blanda olika sorters nötter om du inte vill använda mandel.
Jag finns även på Instagram där du kan följa mig för dagliga uppdateringar, enkla recept och matlagningstips. Ni kan även följa mig på Facebook eller på Bloglovin’ där du kan spara mina recept på en samlad plats.
Vegetariska köttbullar med Karl-Johansvamp, kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon
4 personer
2 dl hela sötmandlar
1 dl ströbröd
2 tsk senap
3 tsk finhackad vårlök eller annan lök du gillar
2 dl finriven ost, jag använde prästost
1 dl torkad Karl-Johansvamp
2 ägg
Vegansk gräddsås
3 dl grädde, exempelvis havregrädde
1 stor sked ekologisk grönsaksbuljong, eller en halv grönsaksbuljongtärning
1 dl av svampens blötläggningsvatten
1-2 tsk soja
2-3 tsk dijonsenap eller grovkornig senap
1 msk mjöl
Salt + svartpeppar
Såhär gör du
- Börja med att blötlägga en näve torkade Karl-Johansvampar i några dl vatten. Låt de stå i minst 30 minuter. Gärna över natten om du har tid.
- Mixa mandlarna slätt. Blanda sedan i ströbröd, ägg, salt, peppar, den finrivna osten, finhackad vårlök samt senap.
- Krama ur så mycket vatten du kan från den blötlagda Karl-Johansvampen, finhacka den och blanda sedan ner den i smeten. Spara vattnet!
- Rulla smeten till små bollar. Om smeten är för lös kan du ha i lite mer ströbröd. Om du tycker att det är svårt att få till formen, rulla bollarna med lite fuktad händer så blir det lättare. Gör inte bollarna för stora, de sväller lite under tillagningsprocessen.
- Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull, ha i 2 grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande mängd buljongpulver.
- Lägg i hälften av bollarna och låt de koka i 7 minuter. Ta upp med en hålslev och låt rinna av. Koka sedan den andra delen av bollarna.
- Avsluta med att steka bollarna i rikligt med smör tills de har fått en fin och mörk färg. Servera med kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon.
Snabb & urgod gräddsås
- Häll 3 dl grädde i en kastrull.
- Ha i 1 dl svampbuljong (svampens blötläggningsvatten), 1 stor sked flytande ekologisk grönsaksbuljong, 2 tsk senap (jag använde mig av både dijon och grovkornig skånsk senap), grovmalen svartpeppar och smaka av med soja.
- Låt det koka upp och ha sedan i en liten sked mjöl om du vill få såsen att bli lite tjockare. Vispa runt ordentligt.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
För fler husmanskostrecept:
Cashewbollar med svampsås, pressgurka och gräddigt potatismos
Kantarellbiffar med potatisgratäng och gräddsås
Kålpudding med kantarellfondsås, rårörda lingon och kokt potatis
Går köttbullarna att frysa in? Och isåfall, innan eller efter man tillagat dem?
Jag har aldrig prova att frysa in dom själv men det går säkert bra 🙂 Du tillagar dom innan du fryser dom oavsett men du kan välja att göra på två olika sätt. Antingen följer du hela receptet från start till slut och sedan fryser in – eller så kokar du dom, låter dom rinna av ordentligt och sedan fryser in. Så steker du dom på medelvärme i rikligt med smör när du ska tina dom.
[…] Här hittar du receptet på köttbullarna! […]
[…] sås. Ett recept på denna (tillsätt gärna hackad torkad svamp också om du har över) hittar du här. Prova den, den är SÅ god. Och kasta aldrig överblivet svampvatten, det är guld att laga sås […]
[…] Cheddarbollar & rödbetssallad med äpple Jag utesluter svampen och använder cheddar som ost. Vilken annan smakrik ost du gillar går bra för den delen. Du kan även använda dig av andra nötter som solrosfrön eller valnötter om du vill det. Och självklart går det bra att använda sig av motsvarande mängd färdigmalt mandelmjöl om man förenkla det ytterligare. […]
[…] Vegetariska köttbullar med Karl-Johansvamp, kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon […]
[…] Vanligtvis brukar jag använda mig av torkad Karl-Johansvamp eller trattkantareller när jag gör gräddsås. Just torkade svampar är överlag en väldigt bra smaksättare i det gröna köket. Idag hade jag dock inga torkade svampar hemma, och jag hade i ärlighetens namn inte haft tid att blötlägga svampen ändå. Då är det tur att den finns genvägar i form av kantarellfond. Det funkar givetvis också – men om du har tid så kör ändå på receptet med de torkade Karl-Johansvamparna. Det hittar du här. […]
[…] Vegetariska köttbullar med Karl-Johansvamp, kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon […]
[…] Mandelbollar […]
[…] på råvaror från Sverige. Vill du göra en egen gräddsås har jag såklart recept också, t ex detta eller […]