Alltså, visst att jag bor i Malmö som typ är Sveriges falafel-Mecka men herrrrregu vad jag har saknat kebab de senaste åren. Som nybliven köttvägrare försökte jag laga en vegetarisk variant på kebabpizza/kebabrulle/kebabtallrik flera gånger – men såsen smakade inte alls rätt och jag lyckades aldrig hitta något bra köttsubstitut.
Men det här var alltså innan jag upptäckte Oumph. Och nu får jag äta upp allt jag tidigare sagt om köttsubstitut för OumphKebab är ju faktiskt väldigt gott. Jag tycker både konsistens och smak påminner mycket om gyros så om du letar efter något som efterliknar kebab/gyros så har du hittat rätt. Om du däremot inte gillar köttsubstitut som påminner om kött så tror jag inte att Oumph är något för dig.
Nog med Oumph-smicker! Den här rättens hjälte är trots allt den fantastiska såsen. Såsen räcker egentligen till ca 4 personer men jag och min man kränger utan tvekan allt själva. Såsälskare som vi är.
Själva receptet på såsen är enkelt. Bara veva ihop alla ingredienser i en skål. Gör den gärna någon timme innan middagen om du har möjlighet, den blir godast om den får stå ett tag i kylen men den går såklart att äta direkt om du är riktigt hungrig eller har dåligt med tålamod.
Vad gäller Oumphen så finns det lite tillagningsknep att ta till för att få den riktigt god. Först gäller det att tina kebaben i sin påse innan det är dags för stekning. Stek sedan i rikligt med olja och krydda extra med oregano, lite timjan, salt, svartpeppar och paprika. Se till att du inte använder en för liten stekpanna så att bitarna överlappar varandra för mycket, då finns det en risk att de blir lite mjuka och inte får den krispiga konsistensen en eftersträvar. Och rör inte runt för mycket i stekpannan utan låt kebaben ligga ett tag i stekpannan innan du rör runt. Då kommer du att få ett toppenresultat!
Servera kebaben i libabröd tillsammans med den goda såsen och massor av grönsaker. Jag använder mig alltid av två sorters sallad. Huvudsallad för smakens skull och isbergssallad för det härliga krispighetens skull. Jag har även alltid rödlök och gurkstavar i min kebabrulle men annars brukar jag gå lite på känsla och använda mig av det jag redan har hemma. En kanske lite otippad ingrediens som gör sig riktigt bra i en kebabrulle är dill. Jag älskar i och för sig dill till det mesta – men jag vågar ändå säga att jag tror att det för de flesta är en riktigt hit.
Kebabsås, 2-4 personer
1 paket à 2 dl creme fraiche
2 msk gräddfil eller vanlig fil
1 msk majonnäs
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk sriracha
1-2 msk tomatpuré
1 msk oregano
0,5-1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver (rökt paprikapulver funkar också)
salt + grovmalen svartpeppar
Såhär gör du:
Blanda crème fraiche med gräddfil och majonnäs. Ha i vitlök, tomatpuré och torra kryddor. Smaka av med sriracha, salt och grovmalen peppar.
Testa dig fram med kryddningen för att hitta en balans som du tycker är bäst. Jag brukar ha lika mycket spiskummin som paprika, ca 0,5-1 tsk. Testa dig fram med srirachan så att såsen inte blir för stark. För en vegansk variant använd iFraiche istället för crème fraiche, uteslut helt gräddfilen och ha i extra äggfri majonnäs istället.
Jag finns även på Instagram, Facebookoch Bloglovin.
Grym sås! Tack!
Kul att du gillade den! 🌟
Såsen väcker gamla minnen. Tackar så hjärtligt.
Tack för ett helt fantastiskt recept! Alltså den blev nästan godare än på den man hittar på pizzerian?!
Haha, underbart! ❤️
Haha, underbart! 🙂