Då var det dags för mitt andra inlägg på temat lunch och matvardag. Förra inlägget handlade om bowlstrenden och jag bjöd på en stor guide med tips på hur du på ett enkelt sätt kan äta riktigt god lunch och snabbmiddag.
Den här veckan kommer jag att fortsätta att diskutera enkla sätt att få ihop matvardagen och har idag utgångspunkt i:
NUDLAR! Jag älskar alla sorters nudlar. Jag har alltid gjort det och kommer förmodligen alltid att göra det. Risnudlar, snabbnudlar, glasnudlar, äggnudlar, udonnudlar – alla nudlar är goda och vi har alltid massor av olika sorter hemma så att det snabbt går att kasta ihop middag. Nudelrätter är bäst eftersom de:
- Är goda
- Är billiga
- Går att klämma i allt möjligt som en redan har i skafferiet/kylen
Känner ni er överygade? Är ni sjukt peppade på att kränga nudlar i höst? Bra, låt oss börja gå igenom goda och enkla grejer en kan göra med nudlar:
- Nudelsoppa
- Nudelwok
- Vårrullar
- Stekta nudlar
- Nudelsallad
Det finns säkert 100 andra saker att göra med nudlar, men det här är det som vi brukar laga i vår familj. Om du har ett riktigt bra nudelrecept, länka gärna till det i kommentarerna här eller tagga mig i bilden på Instagram. En kan liksom aldrig få nog av goda nudelrätter.
Några allmänna tips:
- Köp hem frysta förpackningar av chili och ingefära. Det är alltid bra att ha hemma och sparar tid!
- Tofu har lång hållbarhet och är jättegott så länge en tillagar det rätt. Försök pressa ut så mycket vätska som möjligt, marinera och stek sedan tofun tills den blir riktigt krispig.
- Passa på att rensa ut kylen när du gör dessa nudelrätter. Allting passar och det är ett perfekt sätt att bli av med gamla slattar istället för att slänga. I med lite bladspenat, en morot, några körsbärstomater etc.
- Köp hem en flaska sriracha – jag hade inte klarat mig utan min.
- Gör alltid extra mycket mat! Nudlar är supergott dagen efter i lunchlådan.
Nudelsoppa
Anledningen till att nudlar är världens bästa vardagsmat är eftersom det går otroligt fort att laga, är jättegott att ha i lunchlådan och är billigt.
Att laga en smakrik soppa är enkelt. Särskilt om en använder sig av Kung Markattas Umamibuljong, den är jättegod tycker jag. Till två personer brukar jag börja med att steka en stor klyfta pressad vitlök tillsammans med en hackad chili/chiliflakes. Om jag har champinjoner hemma har jag även i en näve hackade sådana och låter steka med. Sedan har jag i 1 liter vatten, 1-2 umamibuljongtärningar (eller grönsaksbuljong), en stor bit hackad ingefära och lite soja. I med de kokta nudlarna och sedan dags för det roliga: toppings!
Kolla gärna listan i mitt förra inlägg för toppinginspiration. Men! Måsten är sesamfrön och sriracha. Har ni testat svarta sesamfrön? De har en lite annan konsistens än ljusa och smakar lite mer. Oavsett gör de sig oerhört bra i asiatiska rätter så prova!
Nudelsallad
Favorit nr 2 är nudelsallad! Oftast använder jag mig av risnudlar eller glasnudlar när jag gör den här typen av rätter. Goda grejer att ha i salladen är mango, gurka, tomat, koriander, sesamfrön och sriracha. Och såklart världens enklaste, bästa dressing som du får recept på här nedan. Ät salladen som den är, tillsammans med en bit knaperstekt tofu, tzayspett, laga dessa jordnötsbiffar eller köp färdiga grönsaksbollar i frysdisken från Ikeas eller Garant. Som vanligt, krångla inte till det utan använd dig gärna av de grönsaker du redan har hemma.
Världens enklaste godaste nudeldressing:
Sesamolja
Soja
Chili
Ingefära
Vitlök
Lime
Honung/socker
Jag brukar inte mäta hur mycket jag har i utan gå lite på känsla. Hacka ingefära, chili och pressa vitlöken. Blanda allt och smaka av med honung/socker och soja.
Stekta nudlar/nudelwok
Att steka massor av grönsaker tillsammans med nudlar och sås är superenkelt och går jättesnabbt. Bara koka nudlar, stek grönsaker du har hemma och toppa med vad du gillar.
Mitt favoritrecept på stekta nudlar med broccoli, bladspenat och knaperstekt tofu:
- Koka valfri nudlar enligt hänvisningen på beskrivningen
- Skär tofu i bitar. Tryck ut så mycket vätska du kan med en handduk och lägg den sedan i en marinad du gör av soja, vitlök, sriracha eller annan chilisås, hackad chili, sesamolja och honung.
- Snabbfräs eller woka grönsaker du gillar. Jag brukar använda mig av broccoli och paprika. Stek även tofun och ha i lite av marinaden i stekpannan som du låter steka med. Avsluta med att vända i de kokta nudlarna tillsammans med det sista av marinaden.
- Servera tillsammans med sesamfrön, bladspenat och sriracha!
För att spara mina recept följ mig på Bloglovin. Ni hittar mig även på Facebook och Instagram.
SÅ BRA!! <3
Tack hjartat! ✨
Massor med bra tips!! Jag älskar också nudlar. Nudelsoppa är dock lite knepigt att äta tycker jag, det skvätter liksom lite överallt, haha.
Hahaha, men jag håller med! Brukar äta nudlarna + toppingen först och sen dricka upp soppan efteråt. Det funkar också 😉
Alltså så bra inlägg!! Perfekt för mig som är student med denna inspiration. Tack tack tack!
Kul att du gillade det! 😄
Jag är galen i nudlar och har själv också alltid nudlar hemma! Favoriten är risnudlar <3 Det godaste jag vet att göra med nudlar är att lägga dom i en skål och hälla på en jädrans massa jordnötssås som jag gjort genom att blanda ihop jordnötssmör, sojasås, limesaft och havremjölk. Sedan toppar jag härligheten med typ knaperstekt tofu, spenat, sesamfrön, stekta champinjoner och morot julienne-style.
Ja, visst är risnudlar fantastiskt och gott till så mycket! 😋😋😋
[…] Då var det ny vecka och i vanlig ordning bjuder jag på ett nytt inspirationsinlägg som förhoppningsvis kan få er till att tycka att matvardagen känns lite enklare och samtidigt roligare. På temat ”få ihop matvardagen” har jag tidigare skrivit om mat-i-skål och nudlar. […]
[…] och snackar den här veckan om – pasta! Tidigare har jag skrivit om bowls-trenden, wraps och nudlar så kika in där om du vill ha ännu fler tips på snabba och enkla recept till lunchlådan eller […]
[…] Att få ihop matvardagen del 2: nudlar […]
[…] du lagar världens enklaste vardagsmiddag Att få ihop matvardagen del 3: 5 wraps att laga i höst Att få ihop matvardagen del 2: nudlar! Att få ihop matvardagen med “bowls”: inspiration till lunch och […]
[…] samma tema skrev jag även om nudlar, pasta, vardagsbowls och sist men inte minst wraps. För om det är något som jag verkligen tycker […]
[…] Wok, rispapperrullar & nudlar När vi ändå är inne och snackar ”rulla ihop göttiga grejer i ett bröd” kan jag passa på att tipsa om vardagsräddaren rispapperrullar, även kallade sommarrullar. Du kan hitta rispapper i de flesta större mataffärer och de har en livslång hållbarhet så det är lika bra att bunkra upp direkt. Sedan rullar du i lite blandat du har hemma. Annars är det super att steka upp massor av grönsaker som börjar bli mjuka, som paprika/vitkål/tomat + kokosmjölk + röd curry + lime och en liten nypa sött. Ät med ris och kanske tzay. Gott och enkelt! Eller så gör du en nudelskål med massor av toppings. […]
[…] alla middagar och luncher. Förra året skrev jag bland annat om bowlstrenden, wraps, plåtmat och nudlar. Kika in där för att redan nu få massvis av enkel […]