Då var det ny vecka och i vanlig ordning bjuder jag på ett nytt inspirationsinlägg som förhoppningsvis kan få er till att tycka att matvardagen känns lite enklare och samtidigt roligare. På temat “få ihop matvardagen” har jag tidigare skrivit om mat-i-skål och nudlar.
Den här veckan bjuder jag på det tredje inlägget i samma serie med en av mina favoriter: WRAPS! Wraps är världsbäst eftersom:
- Alla älskar wraps! Alltså passar det sig ypperligt som bjudmat.
- Du kan stoppa in lite vad som helst beroende på vad du har hemma. Perfekt kylrensarmat med andra ord.
- Alla maträtter som innehåller bröd är alltid en bra idé.
- Det går superfort och smidigt att laga.
- En wrap ska alltid serveras med mycket sås – och all mat med mycket sås är bäst. Så är det bara.
Nu vet jag att ni vill ha recept, så här kommer 5 av mina favoriter:
1. Smålandsrulle
Om jag säger smålandsrulle, vad säger ni då? Emmabodafestivalen! Det här är alltså en tunnbrödswrap med hummus, riven ost, ättiksgurka, groddar och isbergssallad. Så sjukt enkel men helt tramsigt god. Det bästa med den här rätten är att den är klar på max 10 minuter! Bra va?
Du behöver 2 personer:
- 2 tunnbröd
- 1 tetra/burk kikärtor
- vitlök
- olivolja eller rapsolja
- tahini
- spiskummin, chiliflakes, salt, peppar
- isbergssallad
- smörgåsgurka
- riven ost
- groddar
Du behöver inget exakt recept utan såhär gör du till 2 personer: Börja med att göra en hummus genom att mixa ett paket avsköljda kokta kikärtor tillsammans med tahini, vitlök, lite citron, lite chiliflakes, spiskummin, salt, peppar och lite olja tills det blir en len och smidig smet. Lägg en stor klick hummus på ett tunnbröd, hackad isbergssallad, smörgåsgurka, groddar och en näve smakrik och god riven ost du gillar. Nomnom!
2. Pitabröd med kikärtsgyros
Det här är min favoritwrap genom alla tider. De kryddiga kikärtorna, de krispiga grönsakerna, den perfekt krämiga SÅSEN. Det stekta pitabrödet… börjar nästan gråta nu för jag vill äta det så mycket. Jag gillar även att såsen är gjord på kikärtsspadet, det gör att majonnäsen i princip är gratis + är helt vegetabilisk. Win win! Klicka här för att komma till receptet!
3. Halloumiwrap
Favorit nr 3 blir min halloumiwrap med vitlökssås, sriracha och massvis av grönsaker. Precis som Smålandsrullen tar den max 10 minuter att få klar vilket innebär att den är helt perfekt middagsmat. Bara stek halloumi, blanda samman såsen och lägg på grönsaker. Det kan nästan inte bli enklare! Stort plus är att den är heeelt fantastiskt god också. Här hittar du receptet.
4. Rödbetspita med smulad fetaost, dill och rostad potatis
Nästa recept blir denna urgoda pitawrap med rödbeta, fetaost, dill och rostad potatis. Jag älskar, älskar kombinationen rödbeta och fetaost/getost men jag tycker att det kan bli lite för sött efter ett tag. Därför har jag i rostad potatis för att göra wrapen mer matig, lite gurka för konsistens och krispighet samt dill för att det är så underskattat och gott till det mesta.
Ett tips är att använda färdigkokta rödbetor. De finns i grönsaksdisken, kostar en guldtia, har lång hållbarhet och är så smidigt att använda sig av i vardagen. Bara mixa ihop rödbetor med en stavmixer! Om du vill göra rätten mer matig mixa i färdigkokta kikärtor med den mixade rödbetan. Här hittar du receptet på denna goding!
5. Supah dupah green veggiewrap med het färsröra, grönt och guacamole
Dagens sista recept drar lite åt tacohållet, men vad gör väl det – vem älskar inte tacos? Den här wrapen har allt. Krispiga grönsaker, hackad spenat, massor av god sås, krämig färsröra, svarta bönor och svarta smakrika sesamfrön. Fyll brödet ordentligt, rulla runt och ät! Så himla gott, klart på 15 minuter och gör sig urgod i lunchlådan dagen efter också.
Du behöver:
- mjuka tortillabröd
- vegofärs
- vitlök
- olivolja
- oregano, paprika, svartpeppar, salt, spiskummin
- tacosås
- guacamole (blanda avokado med en liten sked crème fraiche, salt, peppar, chili och citron)
- sriracha
- gurka
- svarta sesamfrön
- svarta bönor, färdigkokta
- bladspenat
- tomat
Börja med att göra färsen genom att steka den i olja och krydda med oregano, paprika, svartpeppar, salt och spiskummin. Rör runt noga och stek i ca 5 minuter tills den har blivit mjuk och fått lite lätt stekyta. Vänd i tacosås eller salsa!
Servera i ett tortillabröd tillsammans med massor av grönsaker, massor av guacamole , svarta bönor samt svarta sesamfrön och sriracha. Fyll den ordentligt, rulla ihop och ät!
Det var den här veckans inspirationsinlägg! Förhoppningsvis hittar ni en ny vardagsfavorit bland recepten här ovan. Nästa vecka kommer ett stooort pastarecept med massor av goda rätter som står klara på max 20 minuter och är goda att ha i lunchlådan också.
För att spara mina recept på ett samlat ställe, följ mig på Bloglovin. Ni hittar mig även på Instagram och Facebook.
1. Detta är min bästa vegoblogg just nu, 100 % i min smak.
2. När kommer kokboken?
3. Har du pinterest?
1. Men hallå, tack! 😘😘😘
2. Helst igår, hehe. Men vi får se vad framtiden utvisar. Kul att du är intresserad oavsett, det gör mig SÅ glad.
3. JA! Är tokig i Pinterest. Tuvessonskan (Julia Tuvesson) heter jag där också.
Alltså, du inspirerar så mycket i vartenda ett inlägg! Blev extra sugen på halloumiwrapen 🙂
Tack, Janina! 😘 Halloumiwrapen är tramsigt god, prova!
“alla mat med mycket sås är bäst” är ungefär ett citat som skulle skrivas på min gravsten..
Haha! Men håller med. Så jäkla bra livsmotto överlag. Om jag någonsin skulle få för mig att ha vägg-text-konst här hemma skulle det vara den textraden 😂
[…] och snackar den här veckan om – pasta! Tidigare har jag skrivit om bowls-trenden, wraps och nudlar så kika in där om du vill ha ännu fler tips på snabba och enkla recept till […]
Hurra vilken bra matblogg! Ny favorit. Perfekt för oss som äter mer och mer vegetariskt. Enkelt, gott och snyggt presenterat. Hatten av!
Ååh, tack Petter för den fina kommentaren! Så himla kul att höra!
[…] 7 snabba pastarecept att laga i höst […]
Fantastiska recept 😛 Keep up the good work 🙂
TACK, Emelie! 😘
[…] får ihop matvardagen”: Plåtmat: en guide till hur du lagar världens enklaste vardagsmiddag Att få ihop matvardagen del 3: 5 wraps att laga i höst Att få ihop matvardagen del 2: nudlar! Att få ihop matvardagen med “bowls”: inspiration till […]
[…] på det spåret några veckor till. Tidigare har jag behandlat ämnen som bowls, plåtmat, pasta, wraps och skåpmat. Och den här veckan tänkte jag snacka lite om en riktig vardagsräddare – […]
[…] För fler wrapsrecept kolla här: Att få ihop matvardagen del 3: 5 wraps att laga i höst […]
[…] samma tema skrev jag även om nudlar, pasta, vardagsbowls och sist men inte minst wraps. För om det är något som jag verkligen tycker är praktiskt i vardagen är det att trycka in […]
[…] Att få ihop matvardagen del 3: 5 wraps att laga i höst […]
[…] Att få ihop matvardagen del 3: 5 wraps att laga i höst […]
[…] till höstens alla middagar och luncher. Förra året skrev jag bland annat om bowlstrenden, wraps, plåtmat och nudlar. Kika in där för att redan nu få massvis av enkel […]