För den som inte tidigare har upptäckt smidigheten i att laga hela middagen på en plåt kommer detta inlägg att vara helt världsomvävlande. Eller, så var det i alla fall för mig när jag upptäckte konceptet med att servera hela middagar direkt från plåten. Plötsligt blev vardagsmiddagarna så mycket smidigare och snart upptäckte jag också hur smart rätt det är att bjuda på när en får oväntade gäster!
Plåtmat går helt enkelt ut på att du tar en massa saker du redan har hemma, slänger ihop det i en salig röra på en plåt, kanske på med något gott kryddsmör eller kryddblandning och sedan in i ugnen tills allt är klart. Sedan toppar du med färska örter, bönor, röror och annat grönt du gillar. Slutligen ställer du bara plåten mitt på middagsbordet och låter familjen eller eventuella middagsgäster ta för sig bäst de vill. Och det är alltid SÅ himla uppskattat av alla!
Hasselbackade minipotatisar, spetskål, blomkål, rostad vitlök, morot, schalottenlök och vegochorizo. Toppad med bladpersilja, citron och fetaost.
Det främsta skälet till att plåtmat är världens underbaraste mat är att det är otroligt smidigt och relativt diskfritt. Det är också ett väldigt bra sätt att använda rester eller udda råvaror som har blivit över från tidigare måltider som 2 överblivna morötter eller en bit blomkål.
Så, vad kan man då langa upp på plåten? Jag skulle egentligen säga vad som helst! Rotfrukter är alltid en bra bas. Också någon typ av kål, korv eller fetaost. Men! För att förtydliga allt på ett bra sätt gör jag en guide precis som med bowls-inlägget.
1. Basen
Först börjar du med att dela rotfrukter i en form du gillar. Skär de som klyftor, som hasselback, som pommes frites eller i halvor. Jag tycker det kan vara kul med lite variation. En favorit är att göra pytt och blanda former och kanske ha några hasselbackade morötter och varva med kubad potatis. Ibland kan det vara gott att ha på korv du gillar, eller några vegobitar eller schnitzel. Ta helt enkelt det du är sugen på och som du har hemma! Rosta allt på 225 grader i mitten av ugnen tills att rotfrukterna har fått en fin färg och är mjuka inuti. Så i det här första steget kan det vara gott med några av följande alternativ:
- potatis
- morötter
- rödbeta
- palsternacka
- jordärtskocka
- sötpotatis
- butternutpumpa
- zucchini
- vitkål eller spetskål
- blomkål
- rödlök
- champinjoner
- vegokorv/vegobitar/vegoschnitzel
2. Kryddning
Efter att ni har skurit era rotfrukter och kål i önskade former lägger ni dem på en plåt. Därefter är det dags att krydda! Här tar ni av det ni är sugna på helt enkelt. Det kan vara ett kryddsmör (vitlökssmör, persiljesmör, eller chilismör) du rör runt rotfrukterna i eller en torr kryddblandning + olivolja du tycker passar ihop med det du har langat upp på plåten. Men jag kan ändå ge er några tips kring några smakkompisar som jag tycker extra mycket om som jag tycker att ni ska testa:
- sötpotatis/kanel/chili
- blomkål/citron/smör
- rödbeta/fetaost/dill
- potatis/persilja/hel vitlök
- butternutpumpa/getost/salvia
Halloumipytt med potatis, blomkål, hasselbackade morötter i vitlökssmör. Toppad med champinjoner, bladspenat, citron, persilja och chilihalloumi. Serverad med en ört- och honungsyoghurt.
3. Toppings
När maten på plåten är färdigrostad är det dags att fixa toppings. Och här kan du verkligen ta allt du har hemma i princip! På med någon grönsak, någon färsk ört, något krispigt och något mjukt så blir din plåtmat komplett. Några tips på saker som är goda att toppa med:
- färska örter som dill, basilika och persilja
- bladspenat, hel eller hackad
- citron
- bönor: vita bönor eller svarta bönor är mina favoriter
- avokado
- råa champinjoner
- fetaost
- stekt halloumiost
- gurka
- tomat
- vårlök
- pinjenötter, valnötter, mandel
4. Sås
Slutligen ställer du en stor skål med god sås bredvid plåten. I detta inlägget tipsar jag om 10 favoritsåser så kolla gärna in där för massor av inspiration. Kika gärna på bildtexterna för att se vilka såser som kan passa till de olika rotfrukterna. Jag brukar tänka att om jag använder mig av något sött som sötpotatis eller pumpa kan det vara gott att bryta av med något starkt som sriracha eller en getost eller fetaost. Till halloumipytt eller annan vegopytt är det gott med en krämig senapssås eller örtsås.
Polentapanerade rostade sötpotatispommes, toppad med svarta bönor, hackad bladspenat, fetaost, avokado, citron och sriracha.
Sådär ja! Jag hoppas att ni kommer att ha lika stor användning av det här konceptet med att tillaga era middagar på plåt som jag har haft. Och glöm inte att det passar lika bra att servera vid vanliga vardagsmiddagar som vid fest.
För att spara mina recept på en samlad plats: följ mig på Bloglovin eller Pinterest. Ni hittar mig även på Instagram och Facebook.
För fler recept på enkel och snabb vardagsmat, kika in mina tidigare guider och receptsamlingar:
7 snabba pastarecept att laga i höst
Att få ihop matvardagen del 3: 5 wraps
Att få ihop matvardagen del 2: nudlar
Att få ihop matvardagen med “bowls”: inspiration till lunch och snabbmiddag
Det här är ju totalt genialt verkligen! Är lite nyfiken på den där polentapaneringen, hur får man till den? Är lite… låt oss säga oerfaren, på vegomatsfronten, så tänker på om det är ägg eller om det bara fastnar på eller hur sjutton stannar det kvar på sötpotatisen!? Det här inlägget ska för övrigt sparas för all evig framtid för det här är som sagt totalt genialt!
JA! Plåtmat är fantastiskt smidigt, älskar att bjuda på det med en massa olika röror och såser när vi har gäster. Det var ett tag sedan jag gjorde sötpotatisen men jag trooor att jag började med att dela dom i stavar, sedan sköljde jag av dom i kallt vatten och torkade dom noggrant. Dutta på lite olja och vänd dom sedan i polenta. Lägg dom bredvid varandra på en plåt – men de får inte nudda vid varandra. In i ugnen i 225 grader i ca 20-30 minuter. Klart!
Potatis, morot, palsternacka får smakkompisarna timjan och olivolja. När de har några min kvar slänger jag på en näve pinjenötter som får rostas i ugnen. Och när de kommit ut ur ugnen strösslar jag över en näve lingon. Det blir en så himla god smakbrytning med det sura från lingonen till det söta i rotfrukterna. Trattkantarellsås och sesamnuggets till. SÅ GOTT!
Wow! 😍 Det låter fantastiskt gott, vilket tips!
Maten ser helt underbar ut. Har skickat länk till familjen att de möte in och kolla på allt fint här.
Jag tänkte göra Halloumipytt med potatis mm ikväll och undrar om det finns ett mer utförligt recept någon stans? Har ingen aning om vad hasselbackade morötter i vitlökssmör är för något tex.
Tack på förhand,
Michelle
Hej Michelle! Inlägget är mer tänkt som inspiration men självklart lämnar jag mer än gärna ut recept också ☺️ Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen i klyftor om de är stora och på hälften om de är små. Skär skåror i några morötter i den mindre storleken och lägg även dem på plåten. Ha på lite olivolja och sätt in i ugnen. Blanda smör (ca 50 g) med en knippe hackad persilja och en stor pressad vitlöksklyfta. När rotfrukterna har varit i ugnen i 20 minuter vänder du över vitlökssmöret och låter det smälta under de sista 5-10 minuterna rotfrukterna är i ugnen. Stek halloumi vid sidan om. Ta ut plåten, lägg på halloumin, bladspenaten och champinjoner. Ha på lite extra persilja, citronsaft och flingsalt. Såsen: blanda fet yoghurt med frysta hackade örter (som persilja, basilika, franska örter), salt och lite lite honung. Klart! 😘✨
Ser supergott ut! Kul att få lite inout till nya kombos. Själv brukar jag ugnsrosta palsternacka och morötter i stavar och dressa med citronsaft och olivolja, zest, hackad persilja och vallmofrön. Så himla gott!
VALLMOFRÖN! 😍 Låter så gott och det har jag aldrig haft en tanke på att prova. Jag brukar enbart använda vallmofrön i desserter och pannkakor men det finns såklart så många fler användningsområden. Tack för påminnelsen om denna fantastisk ingrediens! 😘
[…] vi fortsätter på det spåret några veckor till. Tidigare har jag behandlat ämnen som bowls, plåtmat, pasta, wraps och skåpmat. Och den här veckan tänkte jag snacka lite om en riktig […]
[…] Plåtmat: en guide till hur du lagar världens enklaste vardagsmiddag […]
[…] Plåtmat: en guide till hur du lagar världens enklaste vardagsmiddag […]
[…] Plåtmat: en guide till hur du lagar världens enklaste vardagsmiddag […]
[…] på temat ”hur du gör din matvardag enklare” var utan tvekan mitt inlägg om plåtmat. Och egentligen är inte inte förvånad – det är så himla enkelt, diskfritt, tidseffektivt […]
[…] för att laga hela middagen på en plåt, eller plåtmat som jag kallar det. Här har jag lagat en halloumipytt med potatis, champinjoner, spenat, broccoli, morot och citron. Jag serverar den med en örtsås med […]
[…] begynnelse. Jag har till och med ägnat ett helt inlägg och detta koncept som går under namnet plåtmat. Läs den om du inte ännu har gjort […]
[…] till höstens alla middagar och luncher. Förra året skrev jag bland annat om bowlstrenden, wraps, plåtmat och nudlar. Kika in där för att redan nu få massvis av enkel […]
[…] Plåtmat: en guide till hur du lagar världens enklaste vardagsmiddag […]
[…] med halloumi cirkulera i mina flöden den senaste tiden. Jag tror grundidén kommer från Tuvenssonskan som också kallar det plåtmat. Har tänkt testa det ett tag och skickade den här receptskissen […]
[…] här rätten är inspirerad är Tuvessonskan som har skrivit en hel bok om plåtmat, hur himla smart är inte […]
[…] ni märker testar jag recept från en kokbok som heter ”Plåtmat”. Jag kan varmt rekommendera den. Härliga recept som är enkla att svänga […]
[…] plåtmat fantastiskt. Ta vad du hittar hemma, in i ugnen och där har du kvällens enkla middag. Se Tuvessonskan för mer inspiration på […]
[…] Plåtmat. Vi lagar plåtmat flera gånger i veckan i olika kombinationer. Du väljer en bas, en kryddning, en […]