Skåpmat: hur du lagar middag på tetra, konserver och annat billigt bös + min nominering till det Stora Matbloggspriset

Först och främst! Stort tack till alla er som har hejat, peppat och stöttat mig i och med den senaste veckans ståhej vad gäller min nominering till matbloggspriset, Tuvessonskans 1-årsdag och min debut som receptkreatör.

För att förtydliga för er som inte följer mig på Instagram så var det alltså nu 1 år sedan jag startade mitt Instagamkonto. Hurra! Herregud vilket fantastiskt år det har varit! Aldrig att jag någonsin tidigare har ätit så mycket god mat, tagit så mycket bilder och träffat så mycket fantastiska människor som jag har gjort under detta otroligt intensiva år! Jag är så himla tacksam för alla roligheter Tuvessonskan har fört med sig.

nominerade-stora-matbloggsp

En annan otroligt glädjande nyhet är att i samband med allt detta har min blogg gått och blivit nominerad till årets Stora Matbloggspris. Alltså, det är SÅ kul och hedrande att få bli nominerad ihop med de fantastiskt duktiga matbloggarna Kriis Kitchen och Linneas Skafferi. Lite ofattbart också! Den tionde november är det prisutdelning på Stockholm Food & Wine och då får vi reda på vem det är som tar hem priserna i de olika kategorierna! Så himla spännande.

Sist men inte minst har jag debuterat som receptkreatör i Allers Veckotidning där jag har tagit fram en italiensk höstmeny. Tidningen säljs veckan ut så det är snabba ryck som gäller om ni vill knipa ett exemplar!

Så, under veckan som har gått har jag passat på att fira utav bara den och tyvärr har jag därför varit dålig på att uppdatera både här och på Instagram. Men! Nu är jag tillbaka igen med mitt vanliga veckoinspirationsinlägg och idag kör vi en av mina absoluta favoriter: SKÅPMAT!

Jaha, skåpmat alltså! Vad kan nu det vara då? Det är helt enkelt mat som innehåller råvaror med extremt lång hållbarhet och som går att bunkra upp i skafferiet. Det är de råvaror som du alltid har hemma och alltså kan trolla fram något att äta på, även de dagar när kylskåpet ekar tomt. Ren och skär nödmat med andra ord.

Som ni förstår är skåpmat direkt livsnödvändigt för de flesta. De dagar när man inte har hunnit eller glömt att handla, första morgonen efter solsemestern eller bara sista dagarna innan CSN – det är då du langar fram lite råvaror från skafferiet och lagar ruskigt god skåpmat. Eller? Jag har förstått att många tycker det är svårt att komma på vad man ska laga när det enda som finns hemma är lite konserver, tetra och annat löst bös. Men lugn ba lugn! Det är exakt detta vi kommer att reda ut under dagens inlägg. Med lite tips på varor som alltid kan vara bra att lagra upp med, några riktigt goda och enkla recept och lite snabba tips kommer du snart att vara expert på skafferirensarkäk.

Så, i vanlig ordning kör vi en liten lista för att förtydliga varför konceptet skåpmat är en sådan lysande uppfinning:

 1. Du sparar massor av tid. Genom att slippa spontanhandla kan du komma direkt hem från jobb eller skola och bara slänga ihop något av det du redan har hemma. Samma sak gäller när du får spontana middagsgäster. Så länge du har bunkrat upp med massa skåpmat är det bara att slänga ihop något. Så rackarns smidigt!
 2. Det är billigt. Jag köper alltid på mig mina skåpvaror när de är på extrapris eller kampanj. Eftersom de har lång hållbarhet och alltid går åt är det bara att bunkra upp och ha till framtiden och på så sätt har man möjlighet att spara sjukt mycket pengar. Framförallt när man inte behöver sticka till affären för att kompletteringshandla mitt i middagsruschen där kring 17-snåret.
 3. Det är gott! Billigt och tidskrävande är såklart de mest lockande faktorerna – men det är faktiskt inte alltid en behöver färskvaror för att maten ska smaka bra. Grytor, soppor och mackpålägg är bara några av många, många rätter du kan laga med enbart skafferivaror.

Ja, men då var det väl dags att sluta tjattra och börja trolla då. Så, låt oss kika på vilka fantastiska rätter ni kan fixa fram utan en enda färskvara:

Triss i tomat
Mina ständiga vapendragare – de tre ingredienser som jag alltid, alltid har hemma är: tomatkross, soltorkad tomat och tomatpuré. Det är tre fantastiska basingredienser jag absolut inte kan leva utan. Definitivt inte nu på vintern när jag äter tomatbaserade grytor var och varannan dag. Förutom bas i grytor och soppor kan du kan laga pesto, tomatsås, mixa till ett pålägg och ha på mackan och ha som extra smaksättning i såser och röror.

img_1973

Ris, nudlar, pasta, couscous, bulgur och matvete
Ja, man kan aldrig ha nog med pasta i skafferiet i alla fall eftersom pasta lätt kniper förstaplatsen som världens bästa skåpmat. Det är en sak som är säker. Men jag har märkt att ovan nämnda råvaror inte bara är bra att ha som tillbehör, utan även är sjukt bra att dryga ut soppor med. När jag lagar tomatsoppa, som jag gör var och varannan vecka, toppar jag alltid soppan med pasta eller matvete för att dryga ut den och göra den mer mättande. Så rackarns gott!

Bönor, linser och kikärtor
Jag brukar ha både torra och färdigkokade linser, bönor och kikärtor i mitt skafferi. De torkade gör jag falafel på medan färdigkokta har jag till allt annat eftersom jag helt enkelt är en mycket lat person vad gäller sådant som att koka och blötlägga grejer. Med bönor, linser och kikärtor kan du laga biffar, göra hummus, mixa ihop mackpålägg, göra majonnäs, ha i soppan eller för att dryga ut riset.

Min absoluta favorit är färdigkokade kikärtor. Det är superenkelt att snabbt steka upp ett paket med kikärtor i lite olja, ha på shitloads av kryddor och sedan göra majonnäs av kikärtsspadet för att därefter moffa ner det i ett pitabröd (som även det har sjukt lång hållbarhet). Prega ner allt annat du kan hitta som förslagsvis lite majs, lite inlagd paprika, några fefferonis osv. Stekta kikärtor är underskattat hörni, laga det oftare! Det är fasiken gott till allt.

IMG_0505

Kikärtor är även supergoda att toppa tomatsoppan med. Eller att mosa ihop till en hummus och ha som pålägg på mackan om du upptäcker att osten har tagit slut på morgonen. Hummus är också gott att ha som röra till klyftpotatis. Eller som topping på en bakad potatis. Kikärtor är bäst helt enkelt, glöm inte det. Ha alltid minst 10 paket hemma. De kostar typ ingenting och är bra till allt.

Kryddor och oljor
Jag har alltid massor av kryddor, oljor och andra smaksättare hemma. Det gör det lättare att variera vardagens middagsrätter och gör matlagningen roligare. Några av mina favoriter är: torkad svamp, jordnötssmör, senap (både grovkornig och dijon), sriracha, citronsaft, balsamvinäger, sesamolja, soja, olivolja, rapsolja, torkade örter, salt, örtsalt, flingsalt, spiskummin, garam masala, svampbuljong, grönsaksbuljong och umamibuljong.

Förutom dessa skafferivaror (+ nötter, rispapper, mjöl, socker) brukar jag alltid ha frysen full av färdiglagade vegobollar, tzay, frysta edamamebönor och frysta kryddor. Men det hörni – det får vi gå igenom i ett framtida inlägg annars blir det här alldeles för långt. Finns det önskemål om en fullständig inköpslista för att få det här med skåpmat ännu mer förtydligat så kan jag ordna fram en sådan till ett framtida inspirationsinlägg.

Men slutligen! Här kommer lite inspiration på recept som jag har tagit fram tidigare, som endast innefattar skafferivaror och således passar sig alldeles ytterligt som skåpmat: 

Veganska biffar med pasta och tomatsås. YES! Genom att använda sig av chiafrön, svarta bönor och torkad svamp går det alldeles utmärkt att fixa fram middag enbart på skåpmat.

IMG_5367

Pasta med soltorkad tomatpesto och marinerade bönor
Tomatpesto är too good to be true! Om du inte har testat det tidigare – gör det NU för bövelen. Bara mixa en burk soltorkade tomater med en näve pinjenötter, oljan tomaterna har legat i och grovmalen svartpeppar. Om du har någon ost hemma – släng i en bit sådan. Om du har en klyfta vitlök liggandes, tjoffa i den med. Men det går precis lika bra att enbart blanda nötter och soltorkad tomat. Nomnom!

Bönchili med tortillachips
1168453_1684745855140478_366785323_n
Uteslut gärna crème fraichen och avokadon och gör bara grytan och doppa i tortillachips. Chips är ju för övrigt en väldigt bra grej att alltid ha hemma med lång hållbarhet. Så länge en inte åt upp dem direkt, vill säga.

Tomat- och paprikasoppa 

IMG_9712

Krämig tomatsoppa med soltorkade tomater och linser

IMG_5743

Jordnötsbiffar med nudelsallad

IMG_7999Receptet innehåller ägg som har lång hållbarhet. Men om du inte vill använda det eller inte har ägg hemma går det lika bra att byta ut 1 ägg mot 1 msk chiafrön som har fått stå och svälla ihop med 3 msk vatten i minst en kvart. Det binder superbra och biffarna har precis samma smak ändå. Smidigt, billigt och gott!

Penne al pomodoro

img_7394
Alltså jag vet inte hur många middagar en helt vanlig hederlig tomatsås har räddat den här familjen. Jag gör min tomatsås genom att bara värma upp en god burk finkrossade tomater, blanda i massor av torkade kryddor, en skvätt balsamvinäger och sen låta det koka ihop lääänge. Om jag har en vitlöksklyfta över pressar jag i den också men det går utmärkt utan. Men glöm inte socker! En liten, liten nypa i slutet gör stor skillnad.

Soltorkad tomatkräm att ha på mackan
IMG_0901
Sist men inte minst får jag inte glömma att ta upp förträffligheten i att mixa en förpackning vita bönor med några skivor soltorkad tomat. Det gör på allvar världens godaste frukostpålägg. Otroligt bra nödpålägg! 

Fler inlägg i kategorin ”hur du får ihop matvardagen”:
Plåtmat: en guide till hur du lagar världens enklaste vardagsmiddag
Att få ihop matvardagen del 3: 5 wraps att laga i höst
Att få ihop matvardagen del 2: nudlar!
Att få ihop matvardagen med “bowls”: inspiration till lunch och snabbmiddag

Ni hittar mig även på Instagram, Facebook, Bloglovin och Pinterest. 

15 kommentarer Lägg till

 1. Matilda Abrahamsson skriver:

  Jag älskar dina vardagsmats-inlägg! Och JA TACK till inköpslista!

  1. juliatuvesson skriver:

   TACK Matilda! ✨ Det är efter era önskemål jag tar fram mina inlägg så jag blir verkligen superglad över att du gillar dem. Jag får fixa fram en inköpslista, det blev för långt för det här inlägget – men det kommer! 😄

 2. Maja skriver:

  Så bra inlägg! Mitt bästa skafferirecept är majssoppa gjord på lök, vitlök, konserverad majs, buljongtärning och kokosmjölk. Smakas av med sweet chilisås. Dessa ingredienser har jag alltid hemma!

  1. juliatuvesson skriver:

   Ååh, ja bajs är riktigt bra ingrediens att alltid ha hemma! Och vilket bra recept, verkligen superenkelt, billigt och med massa bra skåpmat 😘

 3. Janina skriver:

  Ännu ett superbra inlägg! Hämtar så mycket inspiration från dina inlägg i min matlagning. Och här är ett till ja tack till en inköpslista!!

  1. juliatuvesson skriver:

   Tack, Janina! Vad glad jag blir! 😘 Det får definitivt bli en del 2 på detta inlägg med bland annat en inköpslista – det finns ju SÅ mycket bra att skriva på detta ämne!

 4. amanda skriver:

  Alltså världens bästa blogg!! Gör jättegärna en inköpslista!!

Kommentera