Eftersom de senaste månadernas inlägg på temat “enkel vardagsmat” har blivit så uppskattade tänker jag att vi fortsätter på det spåret några veckor till. Tidigare har jag behandlat ämnen som bowls, plåtmat, pasta, wraps och skåpmat. Och den här veckan tänkte jag snacka lite om en riktig vardagsräddare – smördeg!
Smördeg är en typisk bra grej att alltid ha hemma i frysen. Den som har smördeg i frysen har alltid middag, tänk på det en riktigt tråkig måndagskväll när det känns som att kylen ekar tomt. Vad kan man då göra för fiffigt med smördeg? Min absoluta smördegsfavorit är smördegspizza. Jag gör den ofta när jag är trött och inte orkar laga mat. Det enda som krävs är ett ark tinat smördegspapper som du brer lite crème fraiche på och toppar med riven ost. Sen kör du in den på ett bakplåtspapper i ugnen på 225 grader i 15 minuter och toppar med lite annat gott du kan rota fram. Testa gärna att göra den här kantarellpizzan med smördegsbotten. Och här hittar ni ännu mer smördegspizzainspo. SÅ tramsigt gott, lovar!
Så, det där var bara en liten instickare för att för få er att förstå det geniala med smördeg. Men nu ska vi ju inte snacka smördegspizza utan en annan vardagsfavorit – piroger! Att använda smördeg i vardagen och fylla med lite allt möjligt en hittar i kyl och frys är supersmidigt, gott och alla älskar att moffa i sig mat med händerna. Det är sen gammalt.
Saker jag gillar att göra smördegspiroger av:
- Överblivna tacorester som tacofärs, ost, majs och tacosås. GOTT! Och ett mycket smart sätt att ta tillvara på lite småtråkiga rester.
- Ost och jalapeños = chili cheesepirog
- Kantareller och en god lagrad ost + tryffelolja
Och såklart denna goding som jag bjuder på recept på idag: PULLED JACKFRUIT BBQ EMPANADA. Jaha, vad är då jackfruit för krångligt tänker ni nu kanske? Inte krångligt alls, skulle jag säga. Ett enda knepiga är kanske att hitta en affär som säljer den. Men det kompenserar för hur lätt den sedan är att tillaga. Jackfruit är alltså den där asiatiska frukten (?) som inte överhuvudtaget alls smakar frukt och som går att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker eller på Astrid och Aporna i Malmö. De säljs på konserv, kostar lite mindre än två guldtior och smakar otroligt gott i en chili eller som här i en empanada.
Frasig smördeg + kryddig pulled jackfruit. Kan det bli bättre eller? Ja, faktiskt. Visste ni att smördeg ofta är gjorda på margarin och således även är helt animaliefria? Sånt tycker jag kan vara värt att uppmärksamma! Kolla dock alltid på förpackningen för att vara helt säkra vilken variant ni får med er hem.
Men över till receptet. Jag har alltså gjort en egen BBQ-sås mest för att jag ville testa. Jag hade aldrig lagat det förut men det var förvånansvärt enkelt för att bara kasta ihop något av det vi redan har hemma. Gör det du med! Gå lite på känsla och ha i det du gillar tills att du får en sås som är stark, söt och salt efter dina preferenser. För den som vill går det att förenkla receptet och använda sig av en färdig BBQ-sås som du gillar. Då har du maten klar på en halvtimme.
Pulled jackfruit BBQ empanadas, 10 st
1 paket tinad smördeg
1 burk jackfruit i saltlag
2-3 dl BBQ-sås (se nedan)
2 tsk rökt paprikapulver
en liten nypa spiskummin
svartpeppar + salt
Min hittepo-BBQsås
1 dl tomatpuré
2 tsk senap (grovkornig eller dijon)
0,25-0,5 dl rårörsocker
1 dl coca-cola
1-2 tsk chiliflakes
2 rivna vitlöksklyftor
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 msk äppelcidervinäger
2 msk agavesirap
3 msk rökt olivolja
1 dl vatten
svartpeppar + salt
Såhär gör du:
1. BBQ-sås: (hoppa över detta steg om du kör med köpevarianten). Blanda alla ingredienser till såsen i en liten kastrull och låt koka upp på medelvärme i 30-45 minuter tills att såsen har fått en ganska trögflytande konsistens och smakar gott. Smaka av med kryddor, vinäger och agavesirap tills att du har fått fram en smak som du gillar. Var försiktig så att såsen inte bränner vid och rör runt då och då.
2. Pulled jackfruit: Sätt igång ugnen på 225 grader. Häll av vattnet från jackfruiten, skölj av den och låt den sedan rinna av ordentligt i ett durkslag. Skär varje jackfruitbit på mitten eller skär den i ännu mindre bitar om du har dåligt tålamod.
3. Hetta upp olja i en djup stekpanna eller tjockbottnad kastrull och stek jackfruiten tillsammans med det rökta paprikapulvret och en nypa spiskummin i ca 5-10 minuter på medelvärme. Vänd i BBQ-såsen och låt den koka upp på medelvärme. Låt vätskan småputtra ihop till en smidig röra och tills att jackfruiten är mjuk, det tar ungefär 10-15 minuter. Krossa jackfruiten genom att hacka den direkt i kastrullen med en träslev tills att den har en bra konsistens och det inte finns några stora bitar kvar. Var försiktig så att det inte bränner fast i botten bara, det går fort!
4. Lägg ut smördegsark på en bakplåtspapperklädd plåt. Om smördegsarken är stora, dela dem på mitten. Lägg en stor sked pulled jackfruit i mitten på varje ark. Vik över (likt bilden) eller vik pirogerna som trianglar. Tryck till kanterna ordentligt med en gaffel och avsluta med att ringla över lite olja.
5. Sätt in i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills att de har en fin gyllenbrun färg. Servera med en god srirachamayo eller chipotlemayo. Klart!
Tips: vill du göra dina empanadas ännu mer matiga är det urgott att ha i lite rostad pumpa eller sötpotatis.
För att inte missa några inlägg följ mig på Bloglovin. Du hittar mig även på Instagram, Facebook och Pinterest.
[…] Smidigt med smördeg: enkla veganska pulled jackfruit empanadas, snabbpizza och tips på vad du gör… […]
[…] är något man alltid ska ha hemma. Ja, men jag älskar smördeg så mycket att jag har skrivit ett helt inlägg om denna fantastiska uppfinning. Har man en rulle smördeg i frysen eller kylen, ja då vet man att […]