Indiska blomkålsbollar med kryddig tomatsås, koriander och rödkål

Ett skepp kommer lastat! Med vadå? En hiskelig massa vegobollar! Och inte vilka vegobollar som helst, utan världens godaste indiska blomkålsbollar med garam masala som serveras i en wrap med kryddig tomatsås, koriander och rödkål. SÅ tramsigt gott! Den som inte testar detta recept NU komma att ångra sig dyrt och heligt, lovar.

I förra veckans inlägg snackade jag om att det går att göra vegobiffar och vegobollar på i princip vad som helst. Och det här om något är väl ett bevis på det? Lite riven blomkål, ströbröd, kryddor, mjöl och ägg – och tadaaa, KLART! För den som är lat eller inte orkar med disk går det utmärkt att använda sig av färdigriven blomkål. Den hittar du i grönsaksdisken i välsorterade matbutiker under benämningen ”blomkålris”. Dessa blomkålsbollar går dessutom att variera i oändlighet, bara byt ut kryddorna mot något annat du har hemma. Kanske spiskummin och persilja, eller dill och citron eller soltorkad tomat och vitlök? Ja, testa er fram helt enkelt! Detta recept är även mejerifritt och går också att göra helvegetariskt/veganskt – mer info om detta kommer i receptet lite längre ner i inlägget.

Det här blir också mitt första inlägg i Månadens Gröna. Vad är då det, tänker kanske ni? Jo, Månadens Gröna är en matutmaning vars syfte är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Och sedan en månad tillbaka har jag alltså blivit en av 9 värdar som turas om att hålla i utmaningen. Förutom jag är det Annie, Lovisa, Sylwia, Tina, Annelie, Åsa, Nellie och Ulrica om står för värdskapet. Men tanken är inte att det bara är vi som ska bidra med recept, utan vi vill att alla ni andra matintresserade människor där ute ska dela med er av just era favoritrecept på månadens tema.

Såhär går det till:

1. Den 5:e varje månad presenterar månadens värd en råvara som är i säsong, alternativt ett aktuellt mattema, genom att dela med sig av ett recept som den har skapat kring råvaran. Den här månaden är det fina Tina från den vegetariska matbloggen Grönt varje dag som kommer att samla massor av recept på det fantastiska temat: KÅL.

2. Om du vill vara med och delta i utmaningen och laga ett recept på temat kål är det dock snabba puckar som gäller. Den 25:e varje månad ska alla recept vara klara och inlämnade. Du kan antingen lägga upp ditt recept på din Instagram under hashtagen #månadensgröna eller på din blogg. Lämna sedan ditt bidrag genom att länka till det i kommentarsfältet hos månadens värd. Om du vill vara med den här månaden lämnar du ditt bidrag i detta inläghos Tina som står för månadens värdskap.

3. Den 28:e varje månad publicerar månadens värd ett samlingsinlägg med länkar till alla som har deltagit i utmaningen.

Så, det var väl inte så svårt? Nästa månad är det Nellie som kommer att hålla i månadens värdskap. Så klicka in er på hennes blogg, alternativt följ oss på Instagram eller Facebook för att hålla er uppdaterade kring vilket tema vi lagar mat på under månaden som kommer.

Men, sluttjatat om detta. Låt oss kika på receptet!

Indiska blomkålsbollar med kryddig tomatsås, rostad blomkål och rödkål i libabröd

Indiska blomkålsbollar, 4 personer
1 blomkålshuvud (6 dl riven blomkål)
1-2 tsk garam masala
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl ströbröd + extra till panering
1 ägg
1 msk mandelmjöl
1 lime, zest
1/2 färsk chili
salt + svartpeppar
2 msk rapsolja

kryddig tomatsås:
400 g finkrossade tomater
1 stor pressad vitlöksklyfta
1-2 tsk honung (agavesirap och strösocker funkar också)
chiliflakes
2 tsk balsamvinäger
salt + svartpeppar

till servering:
färsk koriander
strimlad rödkål
libabröd, eller annat wrapbröd
krispsallad
rostad blomkål
lime

Såhär gör du:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att riva blomkålen tills det att du har 6 dl. Lägg den rivna blomkålen i en skål, salta och ställ vid sidan. Dela den resterande blomkålen i mindre bitar, lägg på en bakplåtspapperklädd plåt, ringla över lite olivolja och ställ in i den mellersta delen av ugnen i 20-30 minuter tills att blomkålen har börjat få lite färg. Avsluta med att ha över lite limesaft, flingsalt och svartpeppar.
2. Gör tomatsåsen genom att värma upp en burk finkrossade tomater i en kastrull tillsammans med de övriga ingredienserna. Låt småputtra utan lock på medelvärme under tiden du förbereder det andra.
3. Återgå till den rivna blomkålen och försök klämma ut så mycket vätska du kan från den. Tillsätt därefter de övriga ingredienserna, blanda runt till en smidig smet och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ställ kallt i 10 minuter och forma därefter till jämnstora bollar. Rulla i ströbröd och stek i rikligt med olja tills att bollarna har en jämn gyllenbrun färg.
4. Servera blomkålsbollarna med den kryddiga tomatsåsen, riven rödkål, koriander och rostad blomkål i en libawrap. Nomnom!

För ett helvegetariskt/veganskt alternativ, byt ut ägget mot 1 chiaägg (1 msk chiafrön som får svälla i vatten i 15 minuter) samt honungen i tomatsåsen mot lite agavesirap eller strösocker.

Ni hittar mig även på Bloglovin, Instagram, Pinterest och Facebook.

För fler recept jag har gjort för Månadens Gröna, kika här: 

Månadens gröna: Libawrap med morotsnuggets och grön tahinisås

Saffranssoppa med sötpotatis, vitt vin och timjan 

14 kommentarer Lägg till

 1. Alina skriver:

  Wow!
  Jag måste säga att du har en helt fantastisk blogg med superfina recept!! Skulle önska att du uppdaterade oftare 😊

  1. Tack, Alina! 😘 Det gör mig jätteglad att du uppskattar min blogg och min matlagning. Jag önskar själv att jag hade haft mer tid att blogga, det finns enligt mig knappt något roligare! Just nu är jag i en slags övergångsfas med både heltidsstudier, deltidsjobb och bloggande samtidigt som jag har två småkiddos att pyssla om också. Men förhoppningsvis blir det mycket mer bloggande och matlagning under nästa år. Vi håller tummarna! ✨

 2. Nastasja skriver:

  Jag lagade detta ikväll och är HELT LYRISK! Herre min gud vad gott. Alla smaker gifte sig i munnen, jag var aldrig rädd för att göra fel och saker bara blev exakt som det stod i ditt recept. Enkelt att byta ut till glutenfria råvaror, mandelmjöl till maizena osv. TACK för det här <3

  1. Nastasja skriver:

   Obs har bloggat om receptet idag, säg till om du vill att jag ändrar något i länkningen till dig om det känns otydligt så fixar jag det 🙂

   1. Ååh var ju ett jättefint inlägg! Och kul att det var glutenfritt också, det ska jag visa för min mamma 😘✨

 3. Nastasja skriver:

  Jag lagade detta ikväll och är HELT LYRISK! Herre min gud vad gott. Alla smaker gifte sig i munnen, jag var aldrig rädd för att göra fel och saker bara blev exakt som det stod i ditt recept. Enkelt att byta ut till glutenfria råvaror, mandelmjöl till maizena osv. TACK för det här <3

Kommentera