Jag hoppas att ni ännu inte har tröttnat på julkryddor, för här kommer ett recept på min bästa veganska saffranssoppa med vitt vin, sötpotatis och timjan.
Den här soppan är allt. Eller, den har i alla fall allt jag söker i en soppa. Den är lättlagad, relativt billig och lätt att laga till många. God. Trevlig. Vegansk och glutenfri är den också, vilket gör att alla i tjocka släkten och i bekantskapskretsen kan äta den. Dessutom går den utmärkt att laga kvällen innan. Och det är väl ändå det bästa med grytor och soppor (förutom det uppenbara att det är det bästa skälet att själv klämma en limpa surdegsbröd) – att de blir äääännu godare dagen efter.
Det här är också mitt bidrag till Månadens Gröna – en vegetarisk matutmaning där alla som vill får vara med och bidra med ett recept på månadens tema. Den här månaden var det Nellie Rolf som driver bloggen Min vardagshälsa som stod för värdskapet. Hon valde temat julkryddor och lagade en fantastisk julkryddad brunch. På hennes blogg kan ni läsa det samlade inlägget med massvis av vegetariska recept fullspäckade med kryddor som saffran, kanel och kardemumma!
Men, nu till receptet. Den som inte gillar att följa recept exakt behöver ej göra detta. Det går bra att använda de rotfrukter en gillar, strunta i vinet och istället ha i en skvätt citron eller lite vitvinsvinäger. Veva ihop en egen aioli att servera till eller köp färdig. Soppan klarar sig själv på spisen och är extra god dagen efter. Alltså perfekt mat att servera på förslagsvis nyår!
Saffranssoppa med sötpotatis, vitt vin och timjan (4 personer)
1 morot
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten palsternacka
1 medelstor sötpotatis
4 potatisar
1 dl vitt vin
3 msk olivolja
1 msk torkad timjan
1-2 msk tomatpuré
1 pkt saffran
1 grönsaksbuljongtärning + 3-4 dl vatten
250 ml iMat (1 liten förpackning)
2 tomater/en liten näve körsbärstomater
1 tsk chiliflakes
salt + svartpeppar
till servering:
bröd
vitlöksaioli
färsk timjan
Såhär gör du:
- Börja med att skala och hacka gul lök och vitlök. Skala potatis, sötpotatis och palsternacka och dela i mindre bitar.
- Stek gul lök och vitlök i olivolja tills att det har börjat bli glansigt. Vänd i rotfrukterna och stek på medelvärme under några minuter tillsammans med tomatpuré och saffran. Ha i vinet och låt koka in under 5 minuter.
- Ha i vatten, buljongtärning, kryddor och havregrädde och låt koka upp på medelvärme. Låt småputtra i ca 20 minuter och tillsätt sedan grovhackad tomat och låt koka ytterligare några minuter.
- Smaka av med salt och peppar och servera med en aioli och ett gott bröd.
För att spara mina recept på ett samlat ställe, följ mig på Bloglovin. Du hittar mig även på Instagram och Facebook.
För fler goda veganska soppor/grytor:
Vegansk “boeuf” med 3 sorters svamp, rotfrukter och gräddig potatispuré
Låter jättegott och soppan har läckra färger och ingredienser!
Tack Sylvia! Det är så gott med saffran i soppa. Borde äta det betydligt oftare än vad jag gör nu, då det oftast blir vid jul ☺️
När kommer receptet på din boeuf?
Nu ligger det uppe!
[…] Saffranssoppa med sötpotatis, vitt vin och timjan […]
[…] För recept på fler veganska grytor och soppor: Saffranssoppa med sötpotatis, vitt vin och timjan […]
[…] Saffranssoppa med sötpotatis, vitt vin och timjan […]
[…] Vegansk “boeuf” med 3 sorters svamp, rotfrukter och gräddig potatispuré Saffranssoppa med sötpotatis, vitt vin och timjan […]
[…] nya rätter kring. Tidigare har jag lagat indiska blomkålsbollar på tema ”kål”, saffranssoppa med rotfrukter på tema ”julkryddor” och i januari månad var jag själv värd på temat ”billig […]
[…] Saffranssoppa med sötpotatis, vitt vin och timjan […]