3 veganska och proteinstinna röror att äta till dina citron- och örtfries

Nä, nu ska jag berätta en sak för er. Jag älskar mina följare. Självklart inte på ett personligt plan, men om man kunde trycka ihop alla ni fina människor till ett stycke person hade det varit min bästa vän för alltid. Alltså, det är så fantastiskt att ha hittat så många av er som älskar potatis lika mycket som jag gör. Som tycker att det är världens bästa grej att dricka frukostmilkshakes framför hälsosmoothies. Som tycker att man aldrig kan ta för mycket sås och som också äter ca 75% av all sin mat med händerna. Hallå, tack för att ni alltid lämnar de finaste kommentarerna och snackar mat med mig vecka in, vecka ut.

Så, därför kan jag säga att jag inte direkt blev jätteförvånad när den här specifika rätten blev min mest gillade och kommenterade bild någonsin på Instagram. Jag menar, jag känner ändå er vid det här laget. Ni älskar mina snacksplåtar med extra allt, am I right or am I right?

Den här veckan lagade jag en plåt fylld med rostad potatis kryddad med citron och färska örter. Till det serverade jag 3 olika veganska och proteinstinna röror baserade på baljväxter. Lite som chips och dipp alltså, den matiga versionen. Rörorna håller sig några dagar i kylen. Avokadohummusen blir dock väldigt ful i färgen efter ett tag så den föreslår jag att du äter upp direkt. Förutom att äta dessa röror till potatis är de fantastiskt goda att ha på mackan, eller varför inte på en liten crostini och servera som en vegansk snitt, smårätt eller som inslag på tapasbordet?

Men, låt oss kika på hur jag gick tillväga:

3 veganska röror att äta till potatis eller på mackan

Ört- och citronfries med 3 veganska dippsåser (4 personer)

Soltorkad tomatkräm

1 tetra kokta stora vita bönor (410 g)
140 g soltorkade tomater i olja + oljan
salt + svartpeppar

Såhär gör du: Skölj av de vita bönorna i rinnande, kallt vatten. Mixa ihop bönorna med de soltorkade tomaterna med en stavmixer. Avsluta med att vända i tomatoljan (oljan tomaterna har legat i) tills att röran har en konsistens du tycker är bra. Smaka av med salt och peppar.

Rostad paprikaröra med valnötter

3 grillade paprikor (köp gärna de på burk om du inte orkar rosta själv)
1 dl kokta röda linser
1,5 dl valnötter
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk citronsaft
1 tsk chiliflakes
salt + grovmalen svartpeppar

Såhär gör du: Mixa de grillade paprikorna med de kokta röda linserna, valnötterna och pressad vitlök. Om konsistensen är för lös – ha i mer valnötter. Smaka därefter av med citron, chiliflakes, salt och färskmalen svartpeppar.

Avokadohummus

1 tetra kokta kikärtor (ca 380 g)
2 mogna avokado
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
salt + svartpeppar
rostade sesamfrön
2-3 msk naturell rapsolja + olivolja att ringla över

Såhär gör du: Skölj av de förkokta kikärtorna noggrant under rinnande vatten. Dela avokadon på mitten och ta bort kärnan och skalet. Mixa kikärtor och avokado med en stavmixer tillsammans med pressad vitlök och citronsaft. När röran är helt slät, utan några bitar alls, vänd i rapsoljan tills du har en len och krämig röra. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronjuice. Avsluta med att ringla över rikligt med olja och strössla över några matskedar rostade sesamfrön.

Ört- och citronfries

1 kg potatis
1-2 msk olivolja
flingsalt
1 stort knippe persilja
1 liten ekologisk citron

Såhär gör du: Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av potatisen, men skala den inte. Vilken potatis du väljer spelar inte jättestor roll, jag brukar använda en fast potatissort eller någon delikatesspotatissort jag köper på påse. Dela potatisen i halvcentimeter tjocka skivor. Lägg ut potatisen på en bakplåtspapperklädd plåt, de ska inte ligga på varandra eller snudda vid varandra – då får de inte samma knapriga konsistens och fina färg. Ringla över olivolja och sätt in i den övre delen av ugnen. Vänta med att salta! Efter ca 20 minuter är potatisen färdiga, vänd på dem och salta. Klipp eller hacka persiljan fint och strössla ut över potatisen. Avsluta med att riva över zest från citronen. Nomnom!

För att spara mina recept på ett samlat ställe, följ mig på Bloglovin. Du hittar mig även på Instagram och Facebook

Det här är också mitt bidrag till Månadens Gröna som den här månaden har tema baljväxter. Kanske gillar du själv att trixa fram nya recept, eller vill du bara få lite extra matinspiration. Oavsett, klicka in er på Annies blogg Vegokäk för att få massvis av baljväxtinspiration och läs mer om vilka vi är, samt varför vi gör, Månadens Gröna.

För fler recept på röror att ha på mackan, eller till potatisen: 

10 snabba såser & röror att prova i sommar

Bagelfrukost med två sorters goda röror att laga i helgen

15 kommentarer Lägg till

 1. Sandra skriver:

  Så gott det ser ut! Måste prova detta!! Men citronfriesen , kan inte se att du beskrivit i receptet när och hur citronen ska tillsättas? Använder du juice eller skal och tillsätter du citron före eller efter potatisen varit i ugenen?

  1. Oj, tack så mycket för att du sa till! Jag lägger till det i receptet. När potatisen är klar i ugnen finhackar du ett stort knippe persilja och skalet från en hel ekologisk citron som du strösslar över potatisen ☺

 2. Wilda skriver:

  Det här ser och låter så syndigt gott att jag nog inte kan hålla mig tills det blir helg igen utan måste slå till på en vardagskväll i veckan. Milda makaroner vad det vattnas i munnen!

  1. Ååh tack! 😘 Så länge en har en bra mixer står middagen klar på 30! Och eventuella såsrester gör sig sååå bra på frukostmackan dagen efter 😄

 3. Hanna skriver:

  Detta (plus halloumi stekt i kuber) var vår kvällsmat ikväll. Muuuuuuums! Tom den tveksamma tvååringen vågade sig på att dippa lite 🙂 Har nyligen hittat till din blogg men läser nu med spänning och allt som oftast med dregel och hungerkänslor – mycket låter såååååå gott och passar väldigt bra i vår familjs ”matfilosofi” (vad för typ av mat vi gillar, vegetariskt, hur lång tidet får ta!). Ser fram emot att ta mig an fler av dina recept! Tack och trevlig helg!

Kommentera