– inlägget är ett reklamsamarbete med Serla –
Som ni vet vid det här laget har jag fått i uppgift av Serla att under den här månaden ut bjussa på mina absolut bästa kladdiga, såsiga och svulliga recept. De föregående veckorna har ni kunnat läsa om världens bästa bagelfrulle och hur du lagar pitanachos.
Den här veckan ska jag bjuda er på en av mina aaabsoluta favoriter vad gäller kladdig mat som en äter med händerna. Och det är detta proppfyllda briochebröd med ölfriterad halloumi, frisk ärtpuré med mynta och tartarsås. Toppad med rostad lök, sriracha och serverad med salt- och vinägerfries. Lite som fish n’ chips, eller som fish in ships, som jag trodde att det hette under hela min uppväxt – fast cirka hundra gånger bättre såklart.
Själva konceptet är i alla fall detsamma, även om denna variant är helt fri från kött. Halloumi doppas i en ölpanering och sedan i panko och får friteras till perfekt krispighet. Halloumin serverar jag sedan med den lite syrliga och krämiga tartarsåsen och en mild ärtpuré. Ja, ni både ser och hör ju själva att den här rätten har exakt allt en kan önska sig. Krämighet, kladdighet och krispighet. Så, nu ska jag sluta tjata. Här har ni receptet:
Friterad halloumi i briochebröd med ärtpuré och tartarsås (6 stycken)
Friterad halloumi:
2 paket halloumi à 200 g
1 dl ljus (alkoholfri) öl, går att byta ut mot bubbelvatten
1 dl vetemjöl
2 dl pankströbröd
rapsolja
grovmalen svartpeppar
Ärtpuré:
250 g frysta gröna ärtor
1 näve färsk mynta
2 msk crème fraiche
salt + peppar
Tartarsås:
2 dl god majonnäs
2 msk kapris
1 msk cornichons (valfritt)
1 tsk färsk citron
salt + peppar
Servering:
6 briochebröd, eller annat bröd du gillar
sriracha
citronklyftor
rostad potatis med vinäger och salt
rostad lök
en massa handservetter
Halloumin: skär halloumin i stavar och torka av det mesta av vattnet med hushållspapper. Doppa i frityrsmet som du gör genom att blanda alkoholfri öl/bubbelvatten med mjöl och svartpeppar. Panera därefter i panko och stek eller fritera halloumin i rikligt med rapsolja tills de är gyllenbruna och krispiga.
Ärtpuré med mynta: tina de gröna ärtorna och mixa sedan med crème fraiche, en näve mynta och smaka av med salt och peppar.
Tartarsås: blanda majonnäs med finhackad kapris, cornichons och smaka av med salt, svartpeppar och lite citronsaft.
Om du vill kan du försteka briochebröden i lite smör, men det går lika bra att hoppa över detta moment och fylla bröden med rikligt av de båda såserna direkt. Lägg i den friterade halloumin och toppa med rostad lök och eventuellt lite sriracha för extra hetta. Servera med rostad potatis och det som blir över från såserna vid sidan om. Klart!
För att spara mina recept på ett samlat ställe, följ mig på Bloglovin. Jag finns även på Instagram och på Facebook.
– i samarbete med Serla –
[…] jag till Misoteket med Zandra där vi skulle möta upp en proppmätt Julia. Hon hade skickat den här bilden till mig ett par timmar tidigare som tydligen var hennes frukost!? Ah, tacka vet ja livet som en […]
[…] fy vad kul det har varit! Jag har lagat allt från min godaste bagelfrukost, till pitanachos och ölfriterad halloumi. Och nu slutligen, tacos! Alla rätter är väldigt olika varandra men de har en sak gemensamt […]
Ska bjuda alla mina vänner på detta imorgon och undrar två saker:
1. Har du ett bra tips för ett veganskt komplement till Halloumi som går att fritera?
2. Hur rostar du just dina salt- och vinägerpotatisar?
Stor kram!
Hej! Hoppas inte jag kommer med för sent svar men; halloumin kan ersättas med fast tofu exempelvis. Bara krama ur så mycket vätska du kan först. Potatisarna gör jag på lite olika sätt – men ett tips är att göra vanliga halverade småpotatis i ugnen, 225 grader med den skurna sidan nedåt. Salta efteråt och ha på lite god vinäger precis innan servering.
[…] ut är mina ölfriterade halloumimackor med tartarsås och en kräm på gröna ärtor och mynta. De är så himla goda att äta på sommaren. Både till […]
[…] i något gott som panko/cornflakes/kokos eller steka dem i en kryddblandning eller doppa i en ölsmet. Gör det som du orkar och är sugen […]