Gruyèrepanerade blomkålsnuggets med kryddig tomatsås, citrondressad ruccolasallad och rostad potatis

Händer det er också att ni bestämmer er för att laga en rätt, men sedan under matlagningens gång får syn på något i kylen som ni inte trodde att ni hade hemma? Och helt plötligt har rätten blivit något heeelt annat än det ni hade tänkt er från början?

Det händer mig hela tiden. Ibland blir det dåligt, ibland blir det bra. Idag var en typisk bra-dag. Jag hade från början tänkt mig att laga en helstekt blomkål med brynt salviasmör. Med efter att jag hade tjoffat in blomkålshuvudet i ugnen hittade jag en bit gruyère längst inne i kylen. Så, då blev jag sugen på ost istället. Men hur skulle jag kunna kombinera ost och blomkål på bästa sätt?

Det var då jag kom på den briljanta idéen att panera den ugnsbakade blomkålen. Och sagt och gjort. Efter att blomkålshuvudet hade svalnat, under tiden som jag var och hämtade kidsen på föris, panerade jag den i en ölsmet och slutligen ströbröd. Resultatet blev precis lika gott som min före detta vardagsfavorit Kyckling Milanese. Ostpaneringen tillsammans med den kryddiga tomatsåsen och den citrondressade ruccolasalladen är ju bara helt gudomlig. SÅ himla gott! Tur för mig att barnen tvärvägrade maten och att min kille är sjuk så att jag fick äta upp allt själv, hehe.

Men vad kan vi lära oss av det här då? Panering. Är. Så. Sjukt. Underskattat. Idag tar vi med oss att panering alltid är en bra idé. Det går att panera precis vad som helst. Om inte i ströbröd eller i panko – så varför inte cornflakes, krossade nötter eller chips?

gruyèrepanerade blomkålsnuggets a la milanese med kryddig tomatsås, citrondressad ruccolasallad och rostad potatis

Gruyèrepanerade blomkålsnuggets (3-4 personer)
1 litet blomkålshuvud
50-100 g smör
1,5 dl kall öl eller mineralvatten
1 dl vetemjöl
1,5-2 dl finriven lagrad ost, jag använde mig av gruyère
3 dl ströbröd
salt + svartpeppar
rapsolja

Såhär gör du: Sätt ugnen på 175 grader. Skölj av, samt ta bort roten från blomkålshuvudet. Placera blomkålen i en ugnsfast form och skär smöret i tunna skivor. Klä in blomkålshuvudet i rikligt med smör, salta och peppra. Ställ in i den nedersta delen i ugnen i 1-1,5 timme beroende på hur stort blomkålshuvudet är. Blomkålen är klar när den har blivit lätt gyllene och går lätt att skära i med en kniv.

Låt det färdigrostade blomkålshuvudet svalna en aning och skär den sedan i jämnstora bitar. Doppa bitarna i en frityrsmet som du gör genom att blanda öl/mineralvatten med mjöl och riven ost med en gaffel. Ha i salt och svartpeppar. Vänd blomkålen först i frityrsmeten och sedan i ströbröd. Stek blomkålen gyllenbrun i rikligt med rapsolja, någon minut på var sida.

Om du föredrar att ugnsrosta blomkålen går det också bra. Då sätter du ugnen på 225 grader, lägger den panerade blomkålen på en bakplåtspappersklädd plåt och låter de rostas i ca 2o minuter tills att de är gyllenbruna.

Citrondressad ruccolasallad
80 g ruccola
2 msk olivolja
1 ekologisk citron
flingsalt
svartpeppar

Blanda ruccola med färskpressad citronsaft, olivolja, salt och färskmalen svartpeppar. Nomnom! Servera med en kryddiga tomatsåsen och rostad potatis.

Ni hittar mig även på Bloglovin’ där ni kan spara mina recept på en samlad plats. Jag postar alltid när jag lägger upp nya recept på min Facebook-sida, så följ mig där för att inte missa några uppdateringar. Instagram är den kanal jag postar mest i, följ mig där för att hänga med mig i min matvardag med massor av matlagningstips, recept och matglädje.

För fler recept med blomkål:

Indiska blomkålsbollar med kryddig tomatsås, koriander och rödkål

7 kommentarer Lägg till

  1. Men jag veet, panering är ju helt magiskt! Sparar detta recept för framtida helgmiddagar! <3

    1. Visst är det så! Synd bara att det blir så rackarns stökigt varje gång en ska panera något 😅 Försöker vanligtvis undvika maträtter som leder till mycket disk, men vad gäller panering är det definitivt värt det 😘

  2. Jenny skriver:

    Helt galet vad gott det här låter! Himla bra att jag har ett blomkålshuvud som ligger och skräpar. Håller med om att panering är sjukt underskattat, minns inte ens när jag panerade något senast och då är det ändå bland det godaste som finns. Så det är hög tid att ändra på detta!

    1. Åh tack, Jenny! Panering är bäst – brukar ofta panera just rester av olika slag. En panering kan liksom liva upp vilken trist grönsak som helst. Hoppas att du kommer att gilla receptet! 💛

Kommentera