Vegantacos med rökig rostad sötpotatis, sesammajonnäs och en kryddig bön- och cashewröra

– Inlägget är ett samarbete med Serla –

Då var det dags för mig att presentera mitt allra sista kladdiga recept i uppdrag av Serla och deras hushållsservetter Handysheets. Hela februari har jag lagat mina absolut bästa kladdiga rätter som man äter med händerna. Och fy vad kul det har varit! Jag har lagat allt från min godaste bagelfrukost, till pitanachos och ölfriterad halloumi. Och nu slutligen, tacos! Alla rätter är väldigt olika varandra men de har en sak gemensamt – mycket sås och kladd! Förutom det uppenbart roliga i att ha fått bjuda er på en massa bra och goda recept tycker jag att det har varit fantastiskt kul att se att ni är så många nya som har hittat hit. Ni ska veta att jag är glad att ha just er som läsare, och jag uppskattar verkligen att ni är så duktiga på att både kommentera och lägga upp bilder när ni testar mina recept. Fortsätt med det!

Men, för att övergå till receptet – jag vet ju att det är därför ni klickar er in här överhuvudtaget, så jag gissar att det är bäst att komma till saken innan ni tröttnar. Vi, precis som de flesta andra småbarnsfamiljer, äter tacos ofta. Inte så ofta som jag helst hade velat, eftersom det kanske är världens bästa mat. Men ändå några gånger i månaden. Jag älskar tacos eftersom:

 1. Det är lätt att variera och är ett bra sätt att prova på nya smakkombinationer.
 2. Det är lätt att anpassa råvarorna i tacosen efter säsong. Mata på med tomater när de är som godast, eller mango när den är som bäst, eller varför inte jordgubbar på sommaren?
 3. Det är gott. Tacos innehåller mycket sås och ätes i bröd, vilket jag tycker är den bästa maten som finns.
 4. Det är bra kylskåpsrensarmat. Passa på att rensa ut alla möjliga udda slattar som du kan hitta i dina gömmor någonstans.
 5. Tacos är lätt att anpassa efter plånboken! Det är en rätt som lätt går att göra lyxig och ha som bjudmat, samtidigt som den lätt kan ätas med billiga råvaror vilken tråkig vardagskväll som helst.
 6. Och slutligen, det är inte en jäkel som gnäller när det ställs fram på bordet.

I den här bloggen brukar ni vanligtvis mest hitta recept som ingår i kategorin enkel och god vardagsmat utan krusiduller. Men idag tänkte jag faktiskt bjuda jag er på något lite annorlunda. Maten är fortfarande väldigt enkel och är lätt att få till bra, men den innehåller fler ingredienser än annars. Men jag lovar er att det är värt det för det här är lyxtacos 2.0 – motsatsen till fredagstacos med färdigmixer och burkguacamole. Inget fel med det, jag menar tacos är alltid tacos.

Men detta recept. Ja, det här är fasiken riktiga bjudtacos. Med massor av lyxiga ingredienser och nya smaker. Jag låter sötpotatisen rostas med rökt paprika tills att den är krispig på utsidan och mjuk och krämig på insidan. Bönorna får stekas tillsammans med massvis av kryddor och olja tills att de bildar en härlig och god sås. Sedan toppar jag allt med krispigt grönt, syrad lök och den godaste sesammajonnäsen du kan tänka dig. Det här är alltså rätten ni ska laga i helgen. Lova mig det? 

vegan tacos med bönröra med cashewnötter, sesammajonnäs, syrad rödlök, rökig rostad sötpotatis

Lyxiga veganska tacos med rostad sötpotatis, kryddig bön- och cashewröra, sesammajonnäs, syrad rödlök och krispigt grönt (4 portioner)


Cashew- och bönröra: 

400 g svarta bönor
400 g stora vita bönor
1 finhackad solovitlök, eller 2 klyftor vitlök
1 dl cashewnötter, grovhackade
2 tsk sambal oelek, eller harissa
1 msk tomatpuré
1 msk oregano
3 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 lime
salt + svartpeppar
2 msk rapsolja

Såhär gör du: hetta upp rikligt med rapsolja i en stekpanna. Stek hastigt den finhackade vitlöken och vänd sedan i alla kryddor och låt de steka med i en minut eller så. Vänd i sambal och tomatpuré och stek ytterligare en halv minut. Vänd i de avsköljda, avrunna bönorna och rör runt. Låt steka i några minuter och smaka därefter av med salt, svartpeppar och limesaft efter smak. Avsluta med att vända i grovhackade cashewnötter. Om du tycker att bönröran är för okrämig, så ha bara i lite mer rapsolja. Klart!

Sesammajonnäs
2 dl majonnäs (gör egen eller ta en god färdigvariant)
2-4 tsk sesamolja
salt + svartpeppar
1 msk rostade sesamfrön

Laga en egen majonnäs enligt recept ovan, eller köp färdig. Blanda med sesamolja, salt och svartpeppar och toppa med rostade sesamfrön.

Syrad rödlök
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 rödlök

Koka upp vinäger, vatten och socker i en kastrull och rör runt tills att sockret har löst upp sig. Låt lagen svalna en aning. Skiva löken tunt, helst med en mandolin om du har en sådan hemma, och lägg sedan löken i en burk. Häll lagen över löken och låt den stå kallt i minst 30 minuter innan servering.

Rostad sötpotatis
2 små/medelstora sötpotatisar
2 tsk rökt paprikapulver
1 msk rapsolja
flingsalt

Sätt ugnen på 220 grader. Skala sötpotatisen och dela den i mindre kubliknande bitar. Pudra på med rikligt med rökt paprikapulver, salt och rapsolja. Rör runt ordentligt och lägg dem på i en ugnsfast form eller en bakplåtspappersklädd plåt. Låt stå i ugnen i 15-20 minuter tills att de har mjuknat. Hur länge de behöver stå i ugnen beror på hur stora bitar sötpotatis du har.

Tillbehör
8 stycken mjuka minitortillas
koriander
vårlök
bladspenat
färska jalapenos
sesamfrön (svarta och vita)
gurka

Servera bön- och cashewröran i små tortillabröd tillsammans med rostad sötpotatis, några skedar sesammajonnäs, finhackad gurka och jalapeno, bladspenat, finhackad vårlök, syrad rödlök och en fet näve färsk koriander. Nomnom!

Följ mig gärna på Bloglovin’ för att spara mina recept på en samlad plats. Jag uppdaterar alltid Facebook när det har dykt upp något nytt på bloggen. På Instagram uppdaterar jag i princip dagligen om tips, inspiration och allmän matglädje.

För mer goda rätter du äter med händerna, klicka dig in på: 

Ölfriterad halloumi i briochebröd med ärtpuré och tartarsås

Pitanachos med pico de gallo, kryddrostade kikärtor, sriracha, vitlökmayo och grönt

Bagelfrukost med två sorters goda röror att laga i helgen

Indiska blomkålsbollar med kryddig tomatsås, koriander och rödkål

Att få ihop matvardagen del 3: 5 wraps att laga i höst

 

– inlägget är ett samarbete med Serla – 

14 kommentarer Lägg till

 1. Men GUD vad gott!!! Jag som precis hade förlorat all tacosinspiration och är trött på alla ”vanliga” vegetariska tacos-varianter. Det här MÅSTE jag bara göra, helt i extas haha! Tack för ett grymt recept.

  Jag har en nystartad mat/hälsoblogg med mestadels vegetariska recept. Kika gärna in! Kram

  1. Haha, tack vad gullig du är! Jag hoppas att du kommer att gilla receptet lika mycket som jag gör 😊 och vilken fin blogg du har, kul med en ny bloggkollega! Stort lycka till!

 2. Pauline skriver:

  Vi lagade detta till våra vänner i lördags! Tycker det är så svårt att hitta god bjudmat där man vågar skippa nån typ av köttkomplement bara för att göra icke-vegetarianerna nöjda. Nu lagade jag till lite backupkyckling ändå, men den förblev nästan orörd. Heja vad smarrigt detta var (och bonuspoäng för att det gick jäkligt snabbt)!

  1. Jag håller med dig! Det kan vara svårt att hitta bra vegetariska bjudrätter – men jättekul att både ni och gästerna gillade receptet 🙂 Och tack för att du delar med dig och berättar, det gör mig så glad ska du veta!

 3. Camilla skriver:

  Den här tacon var så himla god!!! Hade salladsblad istället för bröd och gjorde sockerfri picklad rödlök då jag inte äter socker. Grymt gott recept, rekommenderas till alla!!!!!!

 4. Cecilia skriver:

  TACK!!! Det här är bland det godaste jag ätit!! Helt magiskt gott.

Kommentera