Indisk Daal med Rostad Bombaypotatis + mina 10 bästa baljväxtrecept

Under februari månad lagade vi på Månadens Gröna, tillsammans med er, mat på temat baljväxter. Vi fick totalt ihop 14 fantastiskt goda bidrag som alla innehåller kikärtor, linser eller bönor på något sätt. Mitt bidrag var citron- och örtfries med 3 proteinstinna röror som förutom att vara suveränt goda att servera till potatis också gör sig väldigt bra på mackan. Heja baljväxter, ni är bäst! 

Eftersom jag älskar baljväxter bestämde jag mig i början av månaden för att jag skulle laga så många recept som möjligt innan månaden var slut. Och det är det som är det fina med dessa matlagningsutmaningar – de väcker ny kreativitet och påminner en om råvaror som en kanske har glömt bort genom att fokusera på en viss säsongsbetonad råvara varje månad.

Jag lagade en del nya recept, som min indiska linsgryta som du hittar recept på lite längre ner i inlägget. Jag fortsatte även att experimentera med olika sorters frukostpålägg och hittade en hel del favoriter. Men mer om det i ett annat blogginlägg. Tillbaka till baljväxter! Innan jag slutade äta kött avskydde jag baljväxter. Jag vet inte varför, förmodligen hade jag aldrig ätit det? Idag skulle jag inte klara min matvardag utan dessa raringar.

Varför, undrar ni? Låt oss kolla in några av mina anledningar;

 1. De är goda. Ja, så enkelt är det. Baljväxter är jättegott – så länge de används på rätt sätt. Ät dem tillsammans med något kraprigt och smakrikt så smakar de som bäst.
 2. De är billiga och mättar länge. Nu kokar jag inte mina egna bönor, det hade såklart varit ännu billigare då. Men bönor och linser är så sjukt billigt och räcker länge och till många. Dessutom är det perfekt att köpa på sig massor av när de är på kampanjpris och lagra i skafferiet.
 3. De är lätta att variera och har lång hållbarhet. Bönor har så otroligt många olika användningsområden att det knappt är klokt. Jag vet på riktigt inte hur jag överhuvudtaget hade överlevt min matvardag om det inte vore för baljväxter. De går att variera i en oändlighet och det är i princip omöjligt att tröttna på. På vintern äter vi mycket grytor och soppor medan vi på sommaren käkar mycket matiga sallader, quesadillas och bönburgare. Bönor är även perfekt att använda för att göra goda pålägg och förvara i en glasburk i kylen. Bara mixa en förpackning vita bönor med en god smaksättning så har du världens bästa pålägg. Soltorkade tomater, kronärtskocka, grillad paprika, svamp. Ja – nästan vad som helst funkar!

Vegetarisk plocksallad med tomatpesto, rostad potatis, sesamfrön och granatäpple
En somrig hitte-på-sallad med rostad potatis, tomatpesto, kapris, granatäpple, sesamfrön, citronmarinerade vita bönor, tomat, basilika. 

Mina favoritbaljväxter och en kort motivering varför:

 1. Stora vita bönor. Förutom att de är fantastiskt goda att bara äta som de är tillsammans med lite citron i en sallad, passar de perfekt att använda som bas när du gör olika röror att ha på frukostmackan eller äta till potatis. Vita bönor är också goda att ha som matig utfyllnad i en soppa.
 2. Kikärtor. Förutom sin uppenbara förträfflighet i hummus, är de riktigt goda att rosta. Kikärtor besitter även så himla många egenskaper som gör vardagslivet ca 100 gånger enklare och billigare på samma gång. Om du har ett paket kikärtor hemma, har du alltid middag – glöm inte det. Det enda du behöver göra för att få fram en sjukt grym middag är att rosta ett paket kikärtor med en massa kryddor rätt ner i stekpannan. Sedan använder du kikärtsspadet och mixar det med lite senap, vitlök, en gnutta vinäger och rapsolja. Och tadaaa! Världens enklaste vardagsmiddag!
 3. Röda linser. Röda linser gör sig riktigt bra som soppbas. Eller i biffar. Eller som friterade bollar i röd currysås. Jag älskar röda linser. De är så himla praktiska i sin enkelhet, och går alltid att lagra längst in i skafferiet då de har en evighetshållbarhet.

Vegansk Indisk linsgryta, daal, med rostad bombaypotatis med garama masala
Vegansk indisk linsgryta smaksatt med garam masala, ingefära och chili. Serverad med rostad potatis, bladspenat och rostade cashewnötter. 

Indisk Daal med Rostad Bombaypotatis (4 personer)

Den här indiska linsgrytan är verkligen ett recept att spara! Den är riktigt god att ha i lunchlådan, är billig och receptet går att dubbla för att räcka till flera. 

2,5 dl torra röda linser
400 g kokosmjölk
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
1/2-1 röd chili (efter smak)
1-2 msk finhackad färsk ingefära
2-3 msk tomatpuré
1 liten finhackad morot
3 tsk garam masala
400 g finkrossad tomat + 1 burk vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 lime
salt&peppar
olivolja

servering:
rostade cashewnötter
färsk koriander
färsk bladspenat
limesaft
naanbröd

Såhär gör du: Börja med att finhacka gul lök, vitlök, morot och chili. Hetta upp olivolja i en kastrull och stek allt mjukt och glansigt. Låt garam masalan steka med i ca 30 sekunder, rör runt hela tiden så att det inte bränner fast i kastrullen. Vänd i tomatpurén och låt även den steka med en kort stund. Ha därefter i tomatkross, vatten, ingefära, grönsaksbuljong och kokosmjölk. Skölj av linserna noggrant under rinnande vatten och lägg dem i kastrullen. Låt koka på medelvärme i ca 15 minuter. Rör runt då och då så att inte linserna bränner fast i botten. Tillsätt mer vatten om du tycker att grytan är för tjock. Smaka av med salt, peppar och limesaft.

Rostad Bombaypotatis

1 bakpotatis
1-2 tsk garam masala
2 msk olja
0,5-1 tsk gurkmeja
0,5 tsk paprikakrydda
ev. en liten nypa socker
salt + svartpeppar

Såhär gör du: Sätt ugnen på 225 grader. Dela bakpotatisen i mindre munsbitar. Ha på garam masala, paprika, gurkmeja och olja och rör runt ordentligt så att oljan täcker potatisen runt om. Placera ut potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt, eller i en ugnsfast form, och ställ in i ugnen tills att potatisen är krispig på utsidan och mjuk på insidan. Det tar ungefär 15 minuter. Ta ut potatisen, salta och peppra och ha eventuellt på en liten, liten nypa socker. Klart!

Eftersom den här månads tema har handlat om baljväxter tycker jag att vi gör en tillbakablick på några av mina favoritrecept jag har lagat hitintills:

Snabba Bönquesadillas

Vegetarisk plockmat med quesadillas med rostad potatis och grillad majskolv med limesmör
Bönquesadillas är en av de smidigaste vardagsmiddagarna som finns att laga. Framförallt eftersom middagen blir klar på 10 minuter, men även eftersom de består av ingredienser som en oftast redan har hemma i skafferiet. 

Krämig tomatsoppa med soltorkad tomat och röda linser

krämig vegansk tomatsoppa med röda linser, havregrädde, granatäpple och basilikaolja
En fantastiskt god vegansk tomatsoppa som blir matigare genom att låta några deciliter linser koka med. Toppad med basilikaolja, havregrädde och granatäpple. 

 Kikärtsgyros i pitabröd med dillaioli, citron, tomat och grönt

Kikärtsgyros med vegansk dillmajonnäs, pitabröd och krispigt grönt
Färdigkokta kikärtor får stekas med rikligt med kryddor direkt i stekpannan. Spadet som kikärtorna ligger i sparas och används sedan som bas i den veganska kikärtsmajonnäsen. En riktig vardagsfavorit som står klar på under 15 minuter.Vegansk pannbiff med gräddsås, rostad potatis, saltgurka, dill och sotad lök

veganska bönbiffar med rostad potatis, vegansk gräddsås och sotad lök. Vegansk husmanskost.
Vegansk husmanskost när den är som bäst. Pannbiffar gjorda på svarta bönor serverad med den godaste veganska gräddsåsen som finns! 


Vegantacos med rökig rostad sötpotatis, sesammajonnäs och en kryddig bön- och cashewröra

vegan tacos med bönröra med cashewnötter, sesammajonnäs, syrad rödlök, rökig rostad sötpotatis
Riktiga lyxtacos som går att göra till vardags också, om en minskar på tillbehören. Den kryddiga bön- och cashewröran går att laga till mycket annat. Och om du har rester kvar – lägg de på en macka, riv över ost och låt gratineras i några minuter. Nomnom!Pitanachos med pico de gallo, kryddrostade kikärtor, sriracha, vitlökmayo och grönt

pitanachos, vegansk nachos med pico de gallo, grönt, kikärtsmajonnäs och sriracha
Stekta pitabröd serveras tillsammans med kryddrostade kikärtor, pico de gallo, massor av veganska såser, jalapenos och koriander. Perfekt fredagssnacks!


3 veganska och proteinstinna röror att äta till dina citron- och örtfries

3 veganska röror att äta till potatis eller på mackan
Rostad potatis serveras med 3 veganska röror gjorda på kikärtor, röda linser och stora vita bönor. Ett jättebra sätt att få i sig baljväxter för den som inte har det som favorit i vanliga fall. 


Cheddar- och valnötsburgare med getostkräm och syrad rödlök

Cheddar- och valnötsburgare med getostkräm, syrad rödlök och rostad potatis
Ett av mina mest populära recept, även den godaste lakto-ovo vegetariska burgaren jag har ätit. Älskar konsistensen! Och den här gången är inte baljväxterna i själva burgaren, utan i såsen. 

 

Fyllt pitabröd med rödbetshummus, rostad potatis och fetaost

Pitabröd med rödbetshummus, rostad potatis, fetaost och dill.
Ännu ett jätteenkelt vardagsrecept att lära sig utantill. Här spelar kikärtorna huvudrollen i en rödbetshummus som du fixar lätt och snabbt genom att köpa färdigkokta rödbetor. 


Ribollita

Ribollita med vita bönor, zucchini, svartkål och parmesan
Ribollita påminner på många sätt om en klassisk Minestrone och är en ypperlig vardagsmiddag då den både är billig och går att laga på lite vad som helst. Här har jag använt stora vita bönor för smaken och konsistensen. 

Nästa säsongsanpassade tema för Månadens Gröna släpps imorgon hos Polichinelle.

Ni hittar mig även på Facebook och Instagram. För att spara mina recept på ett samlat ställe, följ mig gärna på Bloglovin’.

5 kommentarer Lägg till

 1. Åh herregud så mycket gott!! Här ska botaniseras bland mina bönor & linser. Tänk att jag åt knappt bönor jag heller, innan när jag åt kött? Nu älskar jag dom! Så lätt att röra ihop en gryta m krossade tomater & favoritbönorna som bas.

  Ha det fint!

  1. Åh, håller verkligen med! Heja baljväxter!

Kommentera