Krispig halloumi med toscansk brödsallad och dillmajonnäs

Jag brukar egentligen inte vara en sådan person som hittar en favoriträtt som jag sedan lagar om och om igen – ibland varje dag flera veckor i sträck. Förutom på sommaren. Jag har så länge jag kan minnas haft en sommarrätt, det vill säga en rätt som jag har lagat flera gånger i veckan under sommarmånaderna. För att något ska vara en bra sommarrätt måste den gå fort att laga, gå att variera efter vad som finns hemma, gå att laga till många och såklart vara tramsigt god så att man aldrig tröttnar på den.

Nu har sommaren knappt börjat men jag vet redan nu att jag har hittat min sommarrätt för år 2017. Förmodligen, förhoppningsvis kommer ni att tycka att den här rätten är lika fantastisk som jag gör.

För att få salladen att smaka som den ska är det viktigt att ni använder er av svenska, smakrika tomater. Det här är alltså ingen rätt som ni ska vänta med att laga till december utan passa på nu! Utan svenska tomater blir rätten till och med riktigt tråkig och smaklös.

Det är också viktigt att ni använder er av ett gott bröd. Så nu går ni inte till Netto och tar en formfranska, utan välj ett gott och segt surdegsbröd. Många bagerier säljer dagsgammalt bröd för halva priset vilket är perfekt när en ska laga den här rätten. Och om de inte gör det, fråga om de kan börja. Perfekt för att både minska matsvinn och för er att spara pengar.

Anledningen att toscansk brödsallad är världens bästa sommarrätt är många, men för att nämna några: 

  1. Den innehåller massvis av svenska grönsaker i säsong. Svenska tomater alltså, det finns väl knappt något godare? Förutom goda, smakrika tomater använder jag mig också av svensk minigurka. Den innehåller mer ”gurka” och är mindre vattnig än andra gurksorter vilket gör den fantastisk i en sallad. Välj den sorten om du hittar den.
  2. Rätten är otroooligt fräsch med massor av färska örter. Jag använde mig av mynta och persilja för att det var det jag hade hemma. Men ta det ni har, eller hittar billigt i affären. Basilika funkar också. Kanske citronmeliss också. Testa! Ju mer, desto godare.
  3. Halloumi är salt och salt mat är fasiken ett måste på sommaren. Tomatsalladen kan ni förbereda på morgonen, sedan går ni till stranden och när ni kommer hem bara steker ni upp en krispig, salt halloumifilé att äta till.
  4. Rätten går snabbt att laga, går att laga till sjukt många personer, är omöjlig att tröttna på, är det godaste ni har ätit i hela era liv etc

Ja, nu räcker det med anledningar för att ni ska bokmärka den här rätten och göra den till sommar 2017:s mest lagade rätt. Här har ni receptet: 

Krispig halloumifilé med toscansk brödsallad och dillmajonnäs

Krispig halloumi med toscansk brödsallad, 4 personer

2 paket à 200 g halloumi
2 dl ljus öl
2 dl vetemjöl
panko
salt + svartpeppar
rikligt med rapsolja

Toscansk brödsallad
8 skivor dagsgammalt surdegsbröd
god olivolja
200-400 g goda svenska tomater
1/2 gurka eller 4 smågurkor
1 knippe mynta
1 knippe bladpersilja
vit balsamvinäger
1 liten rödlök
1/2 lime
1/2 liten vattenmelon
salt + svartpeppar

Dillmajonnäs
2 dl majonnäs
1 paket fryst dill (35 g)
1 stor vitlöksklyfta
salt + peppar

Börja med att göra salladen. Halvera tomaterna, dela vattenmelonen i munsbitar, finhacka örter (mycket, mycket), skiva gurkan och rödlöken tunt. Lägg på ett fat och ringla över lite vit balsamvinäger, olivolja och limesaft. Skölj av limen noggrant och riv därefter på limeskal.

Låt salladen stå och götta till sig och gör därefter dillmajonnäsen. Den är enkel. Allt du gör är att blanda majonnäs med dill och en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och låt stå kallt till servering.

Dela brödet i bitar, stek i rikligt med olivolja tills att de är knapriga och gyllenbruna. Salta och peppra och blanda sedan brödet med salladen.

Dela halloumin på mitten så att det totalt blir 4 tjocka filéer. Torka av dem med lite hushållspapper och gör en ölsmet genom att blanda öl med vetemjöl. Vispa runt med en gaffel tills att mjölet har lösts upp i ölen. Salta och peppra. Vänd halloumiskivorna i ölpaneringen och täck de därefter i rikligt med panko. Tryck till med händerna så att det fäster ordentligt och stek de därefter i en stekpanna i rikligt med rapsolja. Välj en smaklös rapsolja. Stek tills att halloumin är krispig och gyllenbrun runt om.

Servera halloumin med brödsalladen, dillmajonnäsen och en skiva extra lime. Nomnom!

Glöm för fasiken inte att följa mig på Instagram, Facebook och Bloglovin’ 

 

För fler halloumirecept: 

Snabblagad Halloumi Tikka Masala med morot och svarta bönor

Halloumisouvlaki med rostad potatis och dilltzatziki

Ölfriterad halloumiburgare med srirachamayo, jalapeños och syrad rödlök

Halloumirårakor: din nya vardagsfavorit på endast 3 ingredienser

3 kommentarer Lägg till

Kommentera