Supersnabb zucchinilasagne med fuskbechamel och enkel färssås

Nu är det äntligen zucchinisäsong vilket i den här familjen framförallt betyder 3 saker: zucchinibiffar med tzatziki, zucchinipasta och inte minst – mängder av den här supergoda zucchinilasagnen med ostkräm och snabb färssås.

Det här receptet tog jag fram under det förra årets zucchinisäsong. Som sprillans ny och noobig matbloggare råkade jag dock gömma receptet i ett slags samlingsinlägg och där har det legat bortglömt sedan dess. Och det är ju synd – för den här är en riktig vardagshjälte!

Det bästa är såklart att middagen endast tar ca 30 minuter att få klart. Lasagne är väl egentligen en sådan typisk rätt som en inte pallar krångla med en vardagskväll. Men den här lasagnen är ett undantagsfall för den är superenkel och kräver inte en massa disk, vispande och hackande. Istället för lasagneplattor använder jag zucchini, så egentligen kanske det här mer räknas som en slags gratäng snarare än en lasagne. Men skit i det nu. Låt oss kika på receptet!

Följ mig på Instagram för dagliga uppdateringar, enkla recept och matlagningstips. Ni hittar mig även på Bloglovin där ni kan spara mina recept på en samlad plats, samt på Facebook.

glutenfri zucchinilasagne med vegetarisk färssås och ostkräm med parmesan

Zucchinilasagne med parmesankräm och citrondressad ruccolasallad
en liten form

1 stor zucchini
400 g finkrossade tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
150-200 g vegofärs
2 tsk balsamvinäger
3 tsk timjan
3 tsk oregano
2 tsk dijonsenap
lite flytande honung
lite chiliflakes
salt + svartpeppar

3 dl god finriven ost, helst en smakrik och lagrad
2 dl crème fraiche
salt + svartpeppar

servering:
70 g bladspenat
1/2 ekologisk citron
olivolja
flingsalt
surdegsbröd med smör

SÅHÄR GÖR DU:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skär en zucchini i tunna skivor på längden, salta och sätt in i ugnen i en form eller på en plåt i ca 10 minuter.

Under tiden gör du göttfärssåsen: koka upp 1 burk finkrossade tomater, vitlöksklyftor, tomatpuré, vegofärs, lite balsamvinäger, torkad timjan och oregano, lite honung, dijonsenap, lite chiliflakes, salt och peppar.

Låt såsen koka på medelvärme tills att zucchinin är klar i ugnen. Gör en ostkräm genom att blanda 2-3 dl finriven ost med 2 dl crème fraiche och svartpeppar.

Varva göttfärssås, zucchini och ostkräm i en form. Avsluta med att ha på en näve riven ost som du fördelar jämt över hela formen. Kör in formen i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills att lasagnen har fått en fin och gyllenbrun färg. Servera med några skivor rostat surdegsbröd och en grönsallad med citron, olivolja och flingsalt.

Följ mig på Instagram för dagliga uppdateringar, enkla recept och matlagningstips. Ni hittar mig även på Bloglovin där ni kan spara mina recept på en samlad plats, samt på Facebook.

 

För fler recept på lasagne: 

Kantarellasagne med pecorinokräm, tryffel och mozzarella

Vegansk lasagne med soltorkad tomat, zucchini och ostkräm

 

6 kommentarer Lägg till

  1. Milla skriver:

    Ser fantastiskt gott ut😊

    1. Tack, Milla! 😊

  2. Wilda skriver:

    Åh precis vad jag behövde inför matlådorna till skolan 😀

    1. Ååh, jag har snappat upp att du har börjat på socionomprogrammet men är så dålig på att kommentera bloggar. Grattis till studierna, i alla fall! 💞 Och kul om du kan hitta lite matlådeinspo här, kommer fler inlägg om sånt längre fram i höst 😊

Kommentera