Italiensk tomatsoppa med salviakrutonger och grynblandning

Det är egentligen helt galet att jag varje år glömmer hur pass tradig vintern faktiskt är – och hur omöjligt det periodvis är att arbeta med just receptframtagning och matfotografering under de allra mörkaste månaderna. Tankarna med Tuvessonskan (det vill säga bloggen och Instagramkontot) har ju sedan start varit att ni ska få ta del av den mat och de recept som jag använder mig av i min vardag. Det vill säga motsatsen till att rigga upp värsta stativet, fota middag kl 11 på dagen osv osv. Vintern är med andra ord skitjobbig för den här lille bloggen.

Men nu ska jag inte gnälla mer om det! För nu är jag alltså tillbaka även här på bloggen efter ett litet vinteruppehåll. Och här kommer ett recept på en tomatsoppa som jag slängde ihop på diverse rester häromdagen. Jag hade lite av allt möjligt över i grönsakshyllan som jag behövde få väck –  vilket är det absolut bästa som finns för min kreativitet vad gäller att ta fram nya goda rätter. Vanligtvis gör jag min tomatsoppa enligt detta recept , som man väl nästan kan säga ha blivit ett signum för den här bloggen – men jag lovar er, den här soppvarianten är bättre. Vågar till och med påstå att det är den absolut bästa tomatsoppan jag har lagat. Förmodligen till och med käkat.

Jag lagar en bas på lök, morötter och blekselleri. Ja, en klassisk soffritto eller ”holy trinity” som det även kallas. Sen på med en slatt vin. Buljong. En liden skvätt grädde. Och viktigast – hela konserverade tomater utan skal. Och det är typ tutti! Så förbannat gott. Här kommer receptet:

italiensk tomatsoppa soffritto med salviakrutonger och grynblandning

Italiensk tomatsoppa med salviakrutonger och grynblandning

3–4 portioner
ca 30 minuter

1 liten gul lök
2 små morötter
2 stjälkar blekselleri
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 dl valfri grädde
4 dl vatten
2 burkar hela tomater
1 grönsaksbuljongtärning
En nypa socker
En nypa chiliflakes
1 tsk vinäger, t ex sherryvinäger
Salt och svartpeppar
En klick smör 

Toppingar och tillbehör
4 skivor surdegsbröd
1 näve färsk salvia
flingsalt och svartpeppar
100 g fetaost
ev. 1 dl rostade solroskärnor
3 portioner kokt grynblandning, alternativt matveteev. basilikaolja eller vanlig god olivolja

Finhacka lök, morötter, selleri och vitlök. Stek på medelvärme, gärna i en tjockbottnad kastrull, i rikligt med olja tills det börjat mjuknat. Ha i vinet och buljongtärningen och låt koka in. Vänd i tomaterna, socker, vinäger och chiliflakes samt vatten. Låt puttra ca 15–20 minuter. Mixa slätt med stavmixer och ha i grädde. Smaka av med salt och peppar. Om du tycker att soppan är för tjock, ha i extra vatten.

Dela brödet i mindre bitar. Lägg i en stekpanna och stek i rikligt med olja tillsammans med salvian tills brödet börjar bli gyllene.

Servera soppan med salviakrutongerna, grynblandning, solroskärnor och smulad fetaost. Nomnom!

Följ mig gärna på Instagram för dagliga uppdateringar, vegoinspiration och tips!