Som ni kanske har märkt håller jag på att lägga in en himla massa gamla recept här på bloggen i en rasande takt. Det är en blandning av recept som enbart har publicerats på Instagram, recept som jag har gjort till tidningar, lite recept från mina böcker – och såklart helt nylagade grejer. Sedan min man byggde om bloggen i somras har jag verkligen fått en nytändning på att använda den här platsen. Det tar visserligen ett tag att komma in i skrivandet, men ju mer jag gör det desto roligare blir det också. Och med det sagt: ser väldigt mycket fram emot en höst här med er!
Ostronskivling
Här har vi ett recept som hittills endast har legat på Instagram. På tiden att det publiceras här också så att fler hittar till det. Huvudrollen i denna rätt består av ostronskivling. Jag tycker verkligen att ostronskivlingen är en toppenråvara att arbeta med, det enda tråkiga är att mitt närlivs väldigt sällan har den hemma. I detta recept kryddar jag den med färdig kebab- eller gyroskrydda. Sedan serverar jag den med rostad potatis, en majjo och proteinet kör jag ner i sidosalladen.
Svampgyros med rostad potatis, dillmajonnäs och syrlig linssallad
Portioner: 4
Ugn: 225 grader, gärna varmluft
Svampgyros
- 300 g ostronskivling
- 2 msk kebab- eller gyroskrydda
- 2-3 msk rapsolja + extra till stekning
- salt och svartpeppar
Rostad potatis
- 900 g potatis, t ex delikatesspotatis
- rapsolja
- salt
Dill- och citronmajonnäs
- 1,5 dl majonnäs
- 1 dl finhackad dill (fryst eller färsk)
- 1 tsk citronsaft
- 1 liten riven vitlöksklyfta
- salt och svartpeppar
Syrlig linssallad
- 2 dl kokta valfria linser, t ex gröna linser
- 2 snacksgurkor, finhackade
- 2 tomater, finhackade
- citronsaft
- salt och svartpeppar
Servering
- torkad oregano
- silverlök
- persilja
- bröd
Såhär gör du
Riv svampen i mindre bitar med händerna. Lägg i en bunke och blanda med krydda och olja. Låt stå och marinera minst 30 minuter.
Dela potatisen på mitten. Lägg på en klädd plåt med den skurna sidan nedåt. Ringla över olja och låt rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter. Vänd på potatisen och låt den rosta ytterligare ca 5-10 minuter. Ta ut plåten och salta.
Stek den marinerade svampen i olja tills den blivit krispig och gyllene.
Blanda ingredienserna till majonnäsen. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.
Blanda ingredienserna till linssalladen. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.
Lägg allt på ett stort fat eller servera direkt från plåten.
Toppa med grovhackad persilja, silverlök i skivor, sallat, torkad oregano. Servera med ett gott bröd vid sidan.
Wow vilket bra recept!
Kul att du gillar!