Som matprofil får jag ibland frågan vilka mina topp 5 restauranger är. När jag berättar att McDonalds ligger på den listan får jag alltid ett tveksamt “hehe” till svar. Nä, men jag driver inte. Jag älskar McDonalds och så har det varit så länge jag kan minnas. Min pappa brukar berätta för mig att när jag var liten och vi passerade McDonalds på Gustav brukade jag resa mig upp i vagnen för att signalera att jag vill ha en hamburgare. McDonalds har mer eller mindre följt mig hela livet. Genom tonårsfyllor till drive in-dejter. Ja, jag romantiserar absolut denna snabbmatskedja men den har stått stabil genom hela livet när allt annat har varit föränderligt.
Vad vill jag komma med detta då? Gör jag reklam för McDonalds? Svar: nej! Men nu när jag har varit ledig i hundra år och stått inför en tristess jag sällan upplevt har jag som jag berättade häromdagen fastnat i googlehålet. Den här gången började min googling i Tarantino med det här klippet som utgångspunkt:
När jag gick på högstadiet älskade jag, precis som de flesta andra tonåringar, Pulp Fiction. Efter att ha sett den här scenen som 14-åring har jag alltid haft som vana att kolla igenom McDonaldsmenyerna i de länder jag besöker för att se om de har något på sin meny som sticker ut. I klippet ovan berättar Vincent Vega att han har besökt Europa, och McDonalds, och upptäckt att en Quarter Pounder i Frankrike går under benämningen “Royale with Cheese”.
Saken är den är det är inte enbart är namnen på rätterna som skiljer beroende på var i världen vi befinner oss. Det finns även stora regionala skillnader på vad som återfinns på restaurangerna, ibland skiljer sig det till och med inom landet, för att matcha befolkningens smakpreferenser. När jag idag ägnade min arla googlestund åt att läsa McDonaldsmenyer visade det sig att det finns flera roliga rätter som jag aldrig tidigare har sett här i Sverige. Så, häng med! Dessa rätter ska vi titta närmare på idag.
Japan
Och vi börjar med Japan och Shrimp Filet-O, även kallad Ebi Filet-O. Detta är en friterad räkburgare som serveras med isbergssallad och sesambröd. Visst ser den god ut?!
Tyskland
Nästa land vi kommer till är Tyskland och här stöter vi på McRib. När jag läser om den på en hemsida som verkar vara en ett eget uppslagsverk för McDonalds (!) får jag lära mig att denna burgare dock säljs “worldwide”, även om jag själv inte stött på den på några andra menyer än just Tysklands när jag browsat runt. Den introducerades redan år 1981 i USA och presenteras som en macka med en biff dränkt i barbecuesås, pickles, tomat och lök.
Indien
Nästa land vi ska besöka är Indien, som har två olika menyer beroende på om du befinner dig i de norra eller södra delarna av landet. En burgare som jag fastnade direkt för var denna butter paneer-burgare. Förutom den panerade och grillade paneerosten består burgaren av rödlök, jalapeños, sallat och en makhanisås – vilket är en sås som består av smör, tomat, lök, vitlök och en hint av backhornsklöver.
Sydkorea
Nu kommer vi till Sydkorea och ska kolla på närmare på en kul rätt på menyn, nämligen en Egg Bulgogi Burger. Att ha ägg på burgaren visar sig vara ganska förekommande ändå när jag kollar runt på McDonaldsmenyerna runtomkring i världen med Egg Bulgogin är ikonisk. Storleksmässigt är den som en Big Mac och består av en biff, majonnäs, sallat, bulgogisås – och ett ägg! Proteinbomb!
Filippinerna
Då har vi kommit till Filippinerna! Och här hittar vi en väldigt unik sak på menyn – nämligen spagetti! Flera av menyerna i Filippinerna serveras med spagetti istället för pommes frites. Här har vi en McSpaghetti med Chicken McDo. McSpaghettin introducerades i USA under 1970-talet men plockades bort från de flesta menyer under 1980-talet. De försökte introducera McSpagetti på den italienska marknaden men det gick käpprätt åt helvete. Dock stannade spagettin kvar på menyn på ett ställe, Filippinerna, där McSpaghettin har kommit att bli lite av en succé.
Nya Zeeland
Då tar vi oss vidare till Nya Zeeland och deras Mac and cheese-bites. Det är alltså som våra chili cheese men med… makaroner. Otroligt spännande och lite lite skumt?
Kanada
Ett bra exempel för att förstå hur McDonalds anpassar sin meny efter lokala smakpreferenser kan vi se i Kanada där de har sin nationalrätt (eller kanske snarare Quebecs nationalrätt) poutine på menyn. Poutine är alltså pommes som toppas med brunsås (“gravy”) och ost. På McDonaldsmenyn kan man hitta poutine i lite olika varianter med olika toppingar.
Mexiko
Näst ut: Mexiko! Och nu ska vi kika på en rätt från frukostmenyn. McMolletes är Mexikos version av den klassiska McMuffin. Bröd toppas med en bönröra, ost och tomatsalsa. Finns enbart i Mexiko. Gott!
Egypten
Nu har vi kommit till Egypten och deras McFalafel. Här hittar vi en falafelrulle med tomat, lök, pickles och tahini. På McDonalds! Visst hade vi falafelbollar i ett Happy Meal på McDonalds ett tag här i Sverige också? Tror inte att de gick så bra här dock eftersom de försvann rätt omgående. Men i Egypten verkar den gå hem i alla fall.
Österrike
Då har vi kommit till slutet och nu besöker vi Österrike. Här kan man få sig en röstiburgare, en såkallad Big Rösti. Förutom en burgare består den av en skiva emmentalerost, bacon, ostsås – och en tjock skiva potatisrösti. Det ser ut som att brödet toppas med bacon och ost, men det har jag inte kunnat hitta någon info om. Oavsett: den är sjuk?
Egentligen har jag enbart tänkt ta upp en kul grej per meny och land MEN när jag såg att de hade fucking LINGONSYLT på dippmenyn var jag tvungen att ta med det också. Lingonsylt!
Och där får vi avsluta. Phu! Vilken googledag. Nu vill jag såklart veta – har du ätit något kul på McDonalds som du vill dela med dig av? Jag vill veta allt!
Haha! Lingonsylten! Min svärfar påstod att man brukar få lingonsylt till schnitzel i Bayern, vilket ju nästan är Österrike. Jag var skeptisk, men kanske måste jag tro honom om det finns som dippsås på McD Österrike!
Haha, det är så skumt! Undra om de verkligen har den pommesen…?
Det är sant! I Österrike och södra Tyskland har dom lingon till allt! Får nästan alltid en klick lingonsylt på tallriken när man är på restaurang 🤣
Åt typ 2002 hamburgare på McDonalds i Thailand med sticky rice på var sida om själva burgaren istället för brödet. Fräscht och gott!
Åh, ja det lät ju både gott och kul!
Jag har också ätit den. McRice hette den, med friterad kyckling och någon sweet chili i. SÅ GOD!!!! Dessutom fanns det sweet chili-sås i såna pumpkranar som vi har ketchup i!
Min favvo som jag drömmer om ibland är den ”japanska” burgaren som fanns (i Sverige) när det var OS i Nagano -98 MaciYaki tror jag den hette, med teriyakisås, mmmm minns den som SÅ god. En annan orelaterad McDonalds-favvo är när David Sundin vann sån ”gör din egen burgare”-kampanj dom hade när han fortf var en relativt okänd bloggare (i jämförelse med nu) men gick in hårt för att kampanja att folk skulle rösta på hans burgare. McBetty hette den och var bara ost, 3 sorters lök (röd, gul och rostad) ketchup, senap och vanlig majjo. Godaste burgaren jag ätit på McD faktiskt!
Haha, ååh! Känns så DU att minnas vad som fanns på McDonaldsmenyn på 90-talet. Sundinburgaren lät ju riktigt pulig också!
Minns tyvärr inte vilket land det var i men jag har ätit hummer på McDonald’s! Haha det var gott.
Jag blir mkt sugen på Mac and cheese bitesen!
Men va! Lät ju fantastiskt. Mac and cheese-bites känns som nåt man borde provlaga hemma!
Så kul inlägg! Blev hungrig 😬
När jag pluggade i Indonesien så var KFC störst där då kyckling är omåttligt populärt. Men självklart ville jag besöka McD och utforska deras meny. De hade nästan ris till allt istället för pommes (format i en söt liten boll) och hamburgarna var uteslutande av nötkött eller lamm pga religion. Var helt ok men just där slog KFC donken. Däremot måste jag säga att McDonalds i USA helt ärligt kändes som att köpa burgare på ett ”finare” hak här i Sverige. Blev dock väldigt besviken på Taco Bell som jag hade romantiserat men mest kändes saggigt 😬
Du missade våran granne Finland där de använt sig av finnarnas kärlek till råg och har Ruis (=råg) fresh och Ruis mcvegan. Jag är halvfinne och har tidigare ätit Mc Ruis där. Fick rågen i blodet jag också.
Nä vad kul! Det hade jag missat.
När jag bodde i Australien och på Nya Zeeland så brukade jag alltid köpa hash browns på Macca’s efter en utekväll (och såklart även dagen efter). Friterad potatis <333
I flera länder i Mellanöstern finns McArabia, en halal hamburgare eller kycklingvingar i pitabröd. Ganska god!
En alldeles för tidig morgon i Nara (Japan) åt jag en frukostburgare med tonfiskröra på! Tänk tonfisk, majo och lök! Orimligt gott..
Åh, en frukostburgare med tonfiskröra. Den lät ju väldigt trevlig!
När jag var på Rhodos för ett gäng år sedan åt jag en Greek Mac, vilket var typ en variant på souvlaki i pitabröd med tzatziki om jag minns rätt? Och i London för ett par år sedan beställde jag cheese melt dippers (har absolut googlat namnen för att komma ihåg, haha) vilket var camembertnuggets med en syrlig tomatdip till.
Greek Mac lät ju mega! Och så kul med alla olika varianter på ostnuggets. Verkar som att det finns emmentalernuggets med lingondipp i Österrike t ex!
Så kul inlägg! Jag älskar också att läsa om hur snabbmatskedjor skiljer sig om över världen.
Jag flyttar till Österrike om några veckor. Då är det jag som går raka vägen till en McDonalds.
Då blir det ostnuggets med lingondipp!
Jag har ätit röstiburgaren i Tyskland, Teriyaki McBurger i Japan och McRaclette i Schweiz (Drömburgare!). Och i Malaysia hade de chilisås på pump så som vi har ketchupen i pump här.
Ojojoj! Gissar att McRaclette var favoriten? Och kul att se att innehållet i pumparna skiljer sig så mycket åt beroende på var i världen man befinner sig
[…] älskade ju McDonaldsinlägget där jag skrev om hur menyn varierar beroende vilket land du befinner dig – så idag tänkte jag […]