Jaha, då har jag hamnat i det djupa googlehålet igen. Den här gången började det med att en läsare skrev till mig att det bästa sättet att lära känna en matkultur på är att besöka en matbutik. Och då är det i synnerhet chipshyllan som man ska sikta in sig på. Detta skrev hon till mig i samband med att jag hade köpt (och stolt visat upp) finska korvmojschips med smak av ketchup, senap och gurksallad som jag hittat på Lidl. Det fick mig att börja fundera över vilka chips jag har ätit under mina resor. Vilket snart ledde till att jag frågade er om era chipskunskaper.

Det är ju något väldigt roligt med chips. Framförallt de chips som lyckas stanna i det fasta sortimentet år efter år, ja de blir ju nästan folkliga. Vad vore midsommar utan dillchips? Nä, jag menar väl det. Sen har vi de tillfälliga chipssorterna som ofta mer känns som PR-trick; som semmelchips, varma mackor-chips eller brittiska julchips med brysselkålssmak. JA jag kan skriva om chips hur länge som helst men jag ska begränsa mig.
Ni älskade ju McDonaldsinlägget där jag skrev om hur menyn varierar beroende vilket land du befinner dig – så idag tänkte jag ta en liknande take på världens olika chipssorter. Jag bad er skicka in era chipstips som fick stå som grund för detta roliga inlägg. Tänk ändå att detta får vara en liten del av mitt jobb? Tänk om jag hade vetat det som tonåring när jag ägnade nätterna åt just… google.
Mexikanska takis
Vi börjar med Mexiko och en chipssort som jag tror att några av er säkerligen har provat tidigare. Det här är en av mina favoritsorter och jag tror att jag smakade den första gången på Maya här i Malmö. Det är alltså skruvade små lime- och chilichips som är syrliga och riktigt starka på en och samma gång. Det brinner i munnen, på det bra sättet. Dessa går att köpa i en rad olika varianter – men limesmak på chips! Wow, det är så sanslöst gott.
Japanska avokadochips
Dessa avokadochips från Japan var det en av er följare som tipsade om. De är en slags tortillachips med en mild smak av färskost och avokado. Jag tycker att de låter riktigt goda? Mer smaksatta tortillachips på hyllan vore mega!
Thailändska thaibasilikachips
Sen kommer vi till thaibasilikachipsen som jag tror att jag har sett på A-Mart här i Malmö. Chips med örtsmak tycker jag överlag är väldigt trevligt! Och thaibasilika känns spännande? Har någon av er provat denna variant? Vad tyckte ni?
Bryssels pickleschips
En läsare skrev till mig att de mest populära chipsen i Bryssel är pickleschips. Ja, potatischips med syrlig dillpickle-smak. Att jag aldrig har hört om det tidigare? Kan inte bestämma mig för om det låter gott eller inte. Men med tanke på hur mycket jag älskar syrliga vinägerchips kanske detta ändå kan vara något för mig.
Engelska haggischips
Ännu ett följartips: de brittiska haggischipsen. Haggis är alltså en slags inälvsrätt. De ska gå att köpa på den engelska matbutiken på Engelbrektsgatan om det är någon som är taggad på att prova. Kanske är du pepp på att hålla i en liten chipsprovning? Och ni som har provat – vad tyckte ni?
… och räkcocktailchipsen
Sen kommer vi till de brittiska räkchipsen som verkar vara en riktig vattendelare bland mina följare. Vissa skriver att det är de absolut godaste chipsen som finns, medan andra skriver att de är hemska. Är det någon som vet om man kan köpa dessa i Sverige? Jag känner att jag måste prova, helst igår.
Thailändska sushimajonnäschips
Mer Thailand! Här har vi de thailändska sushimajonnäschipsen! De låter goda och äckliga på en och samma gång. Hade definitivt köpt.
+ pringles med sjögrässmak
I Thailand har vi även sjögräspringles! Jag älskar sjögräschips som är gjort på enbart sjögräs. Denna variant har jag dock aldrig sett förut.
Tyska currywurstchips
Sen kommer vi till Tyskland, paprikachipsens mamma! Men här finner vi även den lokala varianten currywurstchips. Curry, korv och potatis!
Indonesiska laxchips
Nästa land på tur är Indonesien som har tunna chips med smak av teriyaki-lax. Det är en sak som man ändå tänker på, hur få chips vi har i Sverige med smak av… djur? Överallt annars ser vi chips med smak av kyckling, bacon, skinka, skaldjur och lax?
Norska kycklingklubbechips
Ett annat nordiskt land med en, för mig, ny chipssort är de norska chipsen som är formade som små kycklingben. Inte helt oväntat med en smak av just grillad kyckling.
Franska getostchips
Franska delikatesschips är något som jag brukar köpa på Ica som ligger på Hansa. En favorit är Brets getostchips med chili. Ja, ni hör ju. LYXCHIPS!
Brets har även en aiolismak på sina chips som jag blev väldigt nyfiken på. Majonnäs som chipssmak verkar överlag vara ganska vanligt. Har vi haft det som smak på några Estrella/OLW-chips? Jag kan inte minnas detta.
Lamm- och myntachips från Nya Zeeland
Sen är vi tillbaka till “middagschipsen” och dessa chips med smak av LAMM och MYNTA. Från Nya Zeeland. This is a peak of a potatoes life.
Polska rökta gammeldags skinkchips
En polsk chipssort måste vi ha med också. Jag bad min vän Miriam översätta denna påse och det visar sig att den är smaksatt med “polsk rökt gammeldags skinka”. Köttchips alltså!
Indiska bananchips
Sisten ut: Indien! Och här släpper vi potatisen och går över till bananen istället. Smaksatt med chili och kryddor. Lät spännande väl?
Sådär, det var allt jag hade att säga om chips idag. Har du lust att ge dig in i googlehålet ikväll? Då kan du börja med att läsa denna artikeln från Bored Panda som har samlat flera annorlunda chipssmaker från hela världen. Fyll gärna på listan i kommententarsfältet om du har någon kul chipssort som du tycker saknas i blogginlägget! Jag vill som vanligt veta allt.
Var ska man börja? Fransmännen ÄLSKAR chips!!
Det syns också på Brets sortiment: Honung och senap, Pancetta och blåmögelost, Fårost och körsbär, Pesto och mozzarella, Svamp, Konfiterad lök och balsamico, Camembert (!), Yakotori och sist men inte minst Vedugnsbakad Pizzasmak!!!
Kika in här: https://boutique.brets.fr/
Älskar att fransmännen älskar chips! Har enbart sett två varianter av Brets här i Malmö men nu vet jag vad jag ska satsa på att äta nästa gång jag är i Paris. Konfiterad lök och balsamico lät riktigt pul!!
Prawn cocktail fans nyligen på english shop på Engelbrektsgatan. Dock vedervärdiga!
Haha, så kul! MÅSTE prova!
Min all-time favourite är Lays Nam Prik Pao (Roasted Chili Paste) som finns i Thailand som jag inte har ätit på typ 5 år 🥲. Är så rädd att de inte ska finnas kvar nästa gång jag åker till Thailand
http://laysaroundtheworld.com/2020/08/07/roasted-chili-paste-thailand/
Salted egg chips från Singapore. Riktigt läbbiga!!!!
Sjögräs-pringles är så jävla gott!! Åt i Thailand när jag var där, fanns också räk-pringles som var goda! I Italien åt jag en gång chips med smak av wasabi och grönt äpple, det var tyvärr hysteriskt o-gott 🙁 Blev sugen takis!! verkar ju toppen
Takis är MEGA! Grönt äpple, hehe. Söta chips känns överlag inte riktigt som min kopp te
Jag hittade också de finska chipsen med senap/ketchup/gurksallad och de är just nu en favorit. För några år sedan hade Gårdschips en Limited editionmed Mojitosmak som var fantastiskt goda och även lite senare en påse med Strawberry Daiquiri som också var överraskande goda Larsons Chips har en sort med Salmiaksmak som är spännande.
Haha, ja det är en sådan kul kombo! Är så tvekis till de olika “drinkchipsen” men man kanske ska ge det en chans ändå