JA, den bästa säsongen är här! Rabarbersäsongen. Jag har varit och pallat i morsans trädgård i vanlig ordning. Nu ska jag baka bullar, pickla, göra kompott, lemonad – och paj. Den här gången har jag gjort en paj med ett täcke av en knäckig, salt kola som jag har smaksatt med ljus miso. För någon månad sedan gjorde jag ett blogginlägg om just miso och då var det flera av er som skrev att miso i kolsåsen är något av det bästa vi har här i världen. Tack för detta magnifika tips!
Pajen är i alla fall superenkel. Ni är säkert många som har lagat detta grundrecept på knackig paj förut. Man börjar med att göra en kola på sirap, grädde, lite socker och smör. Och mison då. Sen blandar man ner alla torra ingredienser; som mjöl, havre och bakpulver.
Rabarbern delar man i mindre bitar. Om man vill kan man blanda den med lite kardemumma, strösocker och kanske lite potatismjöl. Men man kan skippa det också. Sen häller man misosåsen över rabarbern och tjoff in i ugnen 30 minuter något sådant.
Låt pajen sätta sig lite och svalna minst en 15 minuter innan du serverar. OBS! Det är faktiskt viktigt. Servera sen med grädde eller glass. Ja, där har du receptet på vårens enklaste paj. Nomnom!
Knäckig misokolapaj med brynt smör och rabarber
Misokolatäcke med brynt smör
- 150 g smör
- 2 dl strösocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 0,5 dl vispgrädde
- 2-3 tsk ljus miso
- 3 dl havregryn
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- flingsalt
Fyllning
- ca 5 dl rabarber i skivor
- ca 2 tsk strösocker
- ev lite malen kardemumma
- ev lite potatismjöl
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg den skurna rabarber i botten på valfri mindre form. Ha på lite strösocker och eventuellt lite kardemumma och potatismjöl.
Bryn smöret i en kastrull. Vänd i socker, sirap, grädde och miso och låt koka samman till en tjock kolasås. Ha i de torra ingredienserna och rör runt.
Ös kolatäcket över rabarbern. Toppa med en nypa flingsalt.
Placera formen i mitten av ugnen. Håll koll så att det inte bränns och låt formen stå inne ca 30-40 minuter. Den ska få ordentligt med färg. Låt svalna och servera med valfria tillbehör, t ex grädde eller glass.
[…] något sött med samma vårprimör lockar förstås. Tuvessonskan la ut en Knäckig misokolapaj med brynt smör och rabarber häromveckan. Den är jag sugen på att […]
Hej! Hur många räcker denna paj till om man gör ganska små portioner?
Hmm, det blir en pajform liksom så kanske 6?
[…] och rabarberkompott. Också jätteenkelt. 3. Om du vill göra något lite mer satsigt, laga min knäckiga rabarberpaj! Den går fint att äta rumstempererad så du kan laga den i god […]