Österlen

Under uppbyggnad

När jag växte upp tillbringade jag somrarna på min mormor och morfars gård i Smedstorp. Jag har alltid känt att Österlen är mitt andra hem och vill forfarande helst av allt vara där så mycket som det bara går under sommarmånaderna. Därför har jag såklart även ätit där en hel del. Här hittar ni mina bästa Östlentips! Gårdsbutiker, caféer, restauranger och streetfood!

Pastafabriken i Ingelstorp

Kör man från Malmö mot Österlen är Pastafabriken i Ingelstorp den första destinationen man når.

Österlen Chokladfabrik

I Skåne-Tranås, som kanske är mest känt för Daniel Berlin, ligger Österlen Chokladfabrik i vad jag tror är en gammal skola. Här har de, förutom fabrik, även café och butik.

Vilhelmsdals Gårdsbutik

Längst ut på en liten grusväg ligger Vilhelmsdals gårdsbutik som har specialiserat sig på ost.

Byvägen 35

I S:t Olof ligger bycaféet Byvägen 35. Här kan man äta kaka och dricka kaffe i mysig miljö. Både inomhus och utomhus!

Freaky Pancakes and Friends

I en liten foodtruck nere i Simrishamns namn hittar vi Freaky Pancakes som är experter på allt som har med pannkakor att göra. Vi hittade hit av en slump sommaren 2019 och blev helt sålda direkt. Dessa pannkaksfriterade äppelringar doppade i kanel och socker och som sedan dippas i vaniljsås är URGOTT.

Jord&Bord

Örnahusen är en helt fantastisk plats och caféet Jord & Bord gör inte saken sämre. Här kan man fika i trädgården! Menyn består av såväl kakor, fika som lite mer matiga rätter gjorda på råvarorna från deras egna odlingar. Har man tur kan man även köpa med sig några av dagens hemodlade råvaror.

Gunnarshögs gårdsbutik

Om man har följt mig länge har man förmodligen inte glömt den perioden när jag var fullkomligt tokig i allt som hade med smaksatta oljor att göra. Citronoljan från Gunnarshög kom att bli min favorit och jag hade den på såväl tomatsoppan som till vaniljglassen. Och Gunnarshög har alltså en gårdsbutik där man bland annat kan köpa deras smaksatta oljor, men även rostade rapsfrön, popmajs, böcker och marinader.

Örum 119/Frusen Glädje

Österlenkryddor

Franskans Crêperie

Talldungens gårdshotell

Gårdshotellet Talldungen i Brösarp är en av mina favoritplatser i hela världen. Hit kom jag första gången en höstdag när jag och min vän Miriam hade cyklat dit från Kristianstad. Sedan dess har jag återvänt och varit precis lika förälskad varje gång. Här äter man ett spisarpaket och dricker fantastiska viner!

Cake Cowboy

Café Sågamöllan