Har du någon gång undrat varför currygrytorna du lagar hemma inte alls smakar på de curryrätter som du får på thaikrogen? Är det för att man använder fel märke på den röda curryn? Borde man rent av kanske göra currybasen själv? Har man i för lite fett? Är det kokosgrädde istället för kokosmjölk? Vad kan det vara som är hemligheten? Jo, det ska jag berätta för er idag.

Kokosmjölken
Hemligheten bakom en perfekt röd curry är hur du arbetar med kokosmjölken eller kokosgrädden. Börja med att välja ett bra märke. Min favorit är kokosgrädden från Savoy men Aroy-D är också bra. De brukar att gå att hitta på asiatiska livs, här i Malmö t ex Kina Center Livs. Eller på t ex Mathem. Du behöver två burkar och det går bra att blanda kokosmjölk och kokosgrädde. Jag brukar börja med kokosgrädde eftersom den har mindre vätska.

Hemligheten?
Det första du gör är att ösa över den ena burken med kokosmjölk/grädde i en stor gjutjärnsgryta. Det är viktigt att grytan är stor eftersom det kan koka rätt kraftigt i början. Låt först koka på hög värme och sänk sedan efter några minuter.

Låt det nu stå och koka. Rör runt då och då. Efter 20 minuter ser det ut såhär. Det kan ta lite tid, så ge inte upp utan fortsätt koka ner tills du har rätt konsistens.

Nu börjar den skära sig. Och det är vad vi är ute efter! Fettet separerar sig från kokosen alltså. Rör runt hela tiden i detta skede och ha därefter i den röda curryn. Låt steka 2-3 minuter under omrörning och ha därefter i den andra burken kokosgrädde eller kokosmjölk.

Sedan gör du som vanligt! Ha i valfritt protein, grönsaker och övriga smaksättare. Enkelt va? Lycka till!

Och sen sista grej! Fick en fråga om vilken röd curry jag brukar använda. Denna ovan tycker jag är god, men tar gärna emot fler tips i kommentarsfältet såklart.

Kan man inte få hela recept på vad du hade i din curry? Ser så läcker ut.
Hej Giggi! Jag har lite olika varje gång. Här hade jag minimajs, champinjoner, bambuskott, tofu, paprika och fänkål. 🙂 Så först koka ner mjölken/grädden och sedan i med curryn + ännu en burk kokosmjölk/grädde. Därefter har jag i grönsakerna, liiite buljong och lite palmsocker om jag har det hemma. Och slutligen i med tofun! Ja, nåt sånt! 🙂
Hej! Hur mycket currypaste har du i för denna mängden kokos? 🙂
Ahhh det är så svårt att svara på! Jag brukar ha ungefär 2 msk men så gillar jag starkt också.