Igår kom boken från tryckeriet. Min fjärde, Tomat Tomat. Det är så märkligt att man aldrig riktigt verkar vänja sig vid processen. När min förläggare Hanna skickade en bild på omslaget och skrev att boken nu äntligen var här blev jag så chockad att jag började gråta av lättnad.
Att skriva en bok är så oerhört emotionellt krävande, det ska jag inte hymla med. Men det är också väldigt, väldigt utvecklande och kul och utmanande och allt sådant som gör det värt det. Boken ser i alla fall fantastisk ut och jag ser så mycket fram emot att den ska landa hos er den 8 maj. Ska vi kika lite på boken tillsammans? Vill du beställa ett signerat exemplar är det sista chansen att göra det idag, klicka här för att beställa.
Tomat Tomat
Ja, men vad handlar den nya kokboken om då? Inte helt oväntat: om tomater. En personlig berättelse om en av världens mest älskade grönsaker med närmare 80 recept på allt från soppor, till sallader, mackor, såser och pastarätter. Boken är uppdelad i två kapitel; sommar och vinter, där sommarrecepten fokuserar på färska tomater och vad man kan göra med dessa – och ett vinterkapitel som presenterar olika tomaträtter som man kan laga på konserver.
När jag tänker tillbaka på min barndom är det köket som står i centrum. Det var här, i det som brukar kallas hemmets hjärta, som mitt liv utspelade sig. Jag minns hur vi sprängde ägg i micron, hur köket doftade när min pappa lagade schlöff och hur jag och min bror gjorde läxor i den lilla kökssoffan. Men det jag framför allt minns är konservburkarna. Vår familjs vardagshjälte. Det har inte gått många dagar då jag inte har har ätit tomat på något vis. Det råder inga som helst tvivel om att tomaten har verkat som en röd tråd genom hela mitt liv; jag ser den i mormors pastejmackor, i vår bröllopslasagne, i pappas köttfärssås och så klart i ketchupen till mitt Happy Meal.
Och här är ett litet utdrag på några favoritrecept som ni kommer kunna laga ur boken:
Aubergineragu med brynt smör
Tomatfritters med fetaost och mynta
Sommarens bästa tomatsoppa med örtmarinerade tomater och burrata
Ribollita med små vita bönor och parmesanbuljong
Stekta gröna tomater med parmesan och kapris
Bröllopslasagnen
Tomatpaj med comté och dijon
Hoppas SÅ att ni kommer att tycka om boken lika mycket som jag gör. Den 8 maj är den som sagt här, sedan har ni massvis av recept att arbeta er igenom under sommaren, hösten och vintern. Och! Boka in den 26-28 i kalendern, då är det dags för releasefest här i Malmö.
Förlag: Polaris Fakta
Förläggare och redaktör: Hanna Jacobsson
Foto: Miriam Preis
Form: Lisa Benk
Omslagsmålning: Agnes Printz
Boken har precis landat i brevlådan! Sicken fin bok. Känner att jag redan ger den 🍅🍅🍅🍅🍅 av 5 möjliga! Grattis till boksläpp ☀️
Bokens första recension! Tack snälla! Blir rörd och glad på samma gång. Kram!
Ja jag ville inte vänta med hyllningen 😁 Det är också en oerhört vacker bok. Längtar till att få laga recepten! 🤗
SÅ tacksam över att du delar med dig! Alltid lika nervöst att släppa nytt