Min fjärde kokbok, Tomat Tomat, är äntligen här. En personlig berättelse om en av våra mest älskade grönsaker, där man får följa mig genom livet och de tomatbaserade rätter som har byggt mig såväl kroppsligt som identitetsmässigt.
Tomat Tomat
I boken får du närmare 80 recept på allt från soppor, till sallader, mackor, såser och pastarätter. Boken är uppdelad i två tydliga kapitel. Ett sommarkapitel fokuserar på färska tomater och vad man kan göra med dessa – och ett vinterkapitel som presenterar olika tomaträtter som man kan laga på konserver.
När jag tänker tillbaka på min barndom är det köket som står i centrum. Det var här, i det som brukar kallas hemmets hjärta, som mitt liv utspelade sig. Jag minns hur vi sprängde ägg i micron, hur köket doftade när min pappa lagade schlöff och hur jag och min bror gjorde läxor i den lilla kökssoffan. Men det jag framför allt minns är konservburkarna. Vår familjs vardagshjälte. Det har inte gått många dagar då jag inte har har ätit tomat på något vis. Det råder inga som helst tvivel om att tomaten har verkat som en röd tråd genom hela mitt liv; jag ser den i mormors pastejmackor, i vår bröllopslasagne, i pappas köttfärssås och så klart i ketchupen till mitt Happy Meal.
Och här är ett litet utdrag på några favoritrecept som ni kommer kunna laga ur boken:
Aubergineragu med brynt smör
Tomatfritters med fetaost och mynta
Sommarens bästa tomatsoppa med örtmarinerade tomater och burrata
Ribollita med små vita bönor och parmesanbuljong
Stekta gröna tomater med parmesan och kapris
Bröllopslasagnen
Tomatpaj med comté och dijon
Sagt om boken
»Betyg 5/5: Briljant. En riktigt rolig och inspirerande kokbok där många av recepten har det som ger dem det lilla extra, utan att det medför ett större merarbete vid spisen.« Bibliotekstjänst
»Tomatens resa genom historien är hissnande och detta har Julia Tuvesson tagit fasta på i sitt nyutkomna alster med samma namn. Givetvis är den också proppfull av tomatbaserade recept.« Nöjesguiden
»Verkligen en bok att rekommendera!« Meny i P1
Förlag: Polaris Fakta
Förläggare och redaktör: Hanna Jacobsson
Foto: Miriam Preis
Form: Lisa Benk
Omslagsmålning: Agnes Printz
Boken har precis landat i brevlådan! Sicken fin bok. Känner att jag redan ger den 🍅🍅🍅🍅🍅 av 5 möjliga! Grattis till boksläpp ☀️
Bokens första recension! Tack snälla! Blir rörd och glad på samma gång. Kram!
Ja jag ville inte vänta med hyllningen 😁 Det är också en oerhört vacker bok. Längtar till att få laga recepten! 🤗
SÅ tacksam över att du delar med dig! Alltid lika nervöst att släppa nytt
[…] Tomat Tomat […]
[…] Tomat Tomat […]
[…] Tomat Tomat […]
[…] Tomat Tomat […]