En foodies weekendguide till Malmö

Annons för Malmö Turism

I slutet på sommaren hörde Malmö Turism av sig och gav mig det fantastiskt roliga uppdraget att ta fram en liten foodieguide till min hemstad. Det vill säga en kort lista på vilka ställen man absolut inte får missa om man har en ledig helg i Malmö. Vilket man ju ska ha! Malmö är troligtvis Sveriges bästa matstad.


Malmös roligaste restaurangbröd, briochen från MJs.

Så, för ett tag sedan publicerade jag en lååång story på Instagram med massor av Malmöfilmer och Malmöbilder som ni gärna får kolla in. Där har jag lagt upp en helgguide som sträcker sig från fredag vid lunchtid fram till söndag eftermiddag. Du hittar allt från Malmös mysigaste biobar till gömda trädgårdar och de godaste chokladpralinerna med brynt smör NOM. Men här kommer bloggvarianten också!

Lunch

Något som verkligen utmärker den här staden är det otroliga lunchutbudet. Vi har SÅ många fantastiska kockar som serverar prisvärd, god och härlig lunch. Nya rätter varje dag! Idag vill jag tipsa om ett ställe som jag återkommer till om och om igen. Det är Johannas och Andrews lilla ställe, Plant Magics Kitchen, som ligger på Davidshall. Tidigare har de enbart haft öppet över lunchen, men nu har de börjat hålla öppet vissa kvällar och helger också.


Lunchen från Plantmagics Kitchen, som oftast innehåller någon typ av frukt.

Varje dag kan man beställa en vegetarisk rätt, en vegansk rätt och en kötträtt. Det ingår bröd och kaffe till. Brödet bakar Andrew och det är SÅ gott. Älskar det här stället.

På söndagarna går vi till Saluhallen för att käka lunch. Här finns hur många ställen som helst att besöka, men mina två favoriter är nudlarna på Pink Head Noodle Bar samt pizzorna (med brynt smör och potatis) på Hedvigdal. Nudlarna är helt crazy. Lova mig att ni äter söndagslunch här när ni besöker Malmö?


De berömda nudlarna från Saluhallen. Dåligt fotoljus men lovar det är gott.

På torsdagar och fredagar har stadsodlarna Two Forks en pop-uplunch på SOI29 och herreguuud vad det är BRA. De serverar hummus! Med olika toppingar! Nya kombinationer varje vecka. 100 pix per rätt och det är helt galet bra. Till varje rätt serveras pickles, pita och några extra såser. Och missa inte den hemgjorda lemonaden med mynta. Det var god.


Hummusskålen från Two Forks på Soi 29, varje torsdag och fredag.

Några andra lunchställen som är värda att kolla in: Nudelsalladen på Kärleksgatan! Saltimporten! Mat- och chokladstudion! Bibimbapen med tofu på Namu!

Middag

Även om det är kallt och blåsigt ute är det alltid sommar på MJs, hotellet som ligger vid Lilla Torg. Här brukar jag och min familj boka bord tidigt, redan vid öppning kl 18. Sen äter vi den smöriga briochen som ingår till maten – och den helt genialiska rätten som har blivit lite av MJs signaturrätt. Ja, jag pratar givetvis om den bakade kålen med harissa och rostade mandlar. Skulle kunna äta enbart den rätten här, även om de har flera andra mellanrätter på menyn också. Det är Frida Nilsson som står för menyn. Älskar allt hon gör. Gå hit!


Kålrätten till höger i bild. Med harissa, getyoghurt och krispiga mandlar.

Mitt middagstips nr två som jag inte tycker att du ska missa under en Malmöweekend är Lyran som ligger på Möllan. Jag älskar detta ställe. Se till att boka i tid bara. För ca 500 kr får du en grön meny med rätter som kockarna trollar fram på de bästa råvarorna. Sätt dig i baren och köp vinpaketet till. Och här har jag käkat något av det godaste jag har ätit i HELA MITT LIV. Så kreativ och rolig mat.


En av många rätter från en sittning på Lyran. Något av det godaste jag har ätit. Gulbeta, yoghurt och solroskärnor.

Om man vill ha något lite mer casual brukar jag och familjen gå till antingen Di Penco eller Via Napoli och käka italienskt. På Di Penco beställer jag alltid samma rätt, pastan med Karl-Johansvamp och på Via Napoli beställer jag cannellonin.

Kaffe

De som har följt mig på Instagram ett tag vet var ni hittar mig om dagarna. På Noir Kaffekultur, på baksidan av Lilla Torg. Här dricker jag kaffe som ägarinnan Alexandra fått laga till mig. Och så köper jag alltid den lilla italienska mandelkakan om den finns inne. Kan äta den till frukost till och med. Den kommer alltid att kännas som Malmö för mig. Det är dock väldigt litet där inne, men där sitter man ändå inte. Det är uteserveringen som är grejen. Här sitter man (jag) året runt.


En av mina favoritplatser i världen: Uteserveringen på Noir.

Vinhak och hängställen

Om sommaren brukar vi leva i Folkets Park. Framförallt är det Far i Hatten som lockar, i alla fall för mig. Varje helg, året runt, dukar de upp en riktigt bra brunch-ish som hela min familj älskar. Basen är grön men det finns även lite kött och fisk. På eftermiddagen langar de ut kreativa pizzor – och på kvällarna finns det mellanrätter som även de är mycket goda. Men grejen med Far i Hatten är 1. De är riktigt, riktigt bra på dryck och 2. Uteserveringen är så sjukt bra. Den är stor! Mycket plats! Man kan sitta ute året om.
Far i Hatten! Pizzan!

På kvällen tycker jag att Julie på Gamla Väster är ett trevligt ställe att dricka vin på. Framförallt på sommaren när man kan sitta på den lilla innergården, men vintern funkar såklart med. Jag är inte petig, även om ljudvolymen kan bli ganska hög där inne. Här serverar de goda viner med olika plockrätter. De har även en rotisseri-grill där de lagar en kötträtt och en grön rätt varje dag. Rotsellerin där är jättegod. Den serverar de med grönsallad, lite picklat och någon typ av majjo. Den som de gör på bröd älskar jag lite extra.


Från uteserveringen på Julie. Rotisserigrillad rotselleri. Ostar! Vin!

Och det var allt för den här gången! Hoppas ni blivit pepp på att äta er igenom Malmö. För fler Malmötips: Följ mig på Instagram och kolla in Malmö Turisms hashtag #makeitmalmö.

Kommentera