Picknickguide till Sydkustleden

Inlägget är ett annonssamarbete med Sydkustleden

Förra helgen packade jag lådcykeln full av picknickmat, barn, filtar och täcken. Nu skulle vi cykla ut på landsbygden! Väderappen lovade växlande molnighet – men vi klädde oss ändå i matchande regnrockar och satte barnen under plastskydd. Better safe than sorry.

Jag och min kollega Miriam cyklade ju sträckan Kristianstad-Simrishamn i höstas, med övernattning och stopp halvvägs i Brösarp. Då tog vi med oss våra cyklar på tåget, men den här gången skulle vi utgå från Malmö.

Jag hade bytt ut min vän mot familjen för att istället skriva en dagstursguide man kan göra med barnen. Helt ärligt var jag ganska osäker på hur man tog sig ut ur Malmö på cykel. Vanligtvis tar jag tåg eller buss, men det var jätteenkelt!

Vi utgick från centralstationen och såg direkt denna skylt. Nummer 3, Sydkustleden. Så, den följde vi! Cykelleden gick förbi Värnhem, Kirseberg och slutligen mot Spillepengen. Bra asfalterad cykelväg hela vägen. Omöjligt att köra vilse.

Första stoppet var Spillepengens Friluftsområde. Jag blev faktiskt väldigt förvånad när vi kom hit. Jag hade helt missat att de har byggt en mountainbike-bana här. Finns både för barn och vuxna. Jag är inte jätteintresserad av att cykla bana, men mina barn älskar sånt här. Ska lätt ta med deras cyklar hit så att de får åka runt i parken. Här fanns även gott om bord och bänkar om man vill sitta och picknicka här.

Vi hade dock siktet inställt på Alnarpsparken. Sydkustleden går hela vägen till parken, sen får man bara cykla förbi ett massivt rapsfält. Sen: framme! Den här parken är helt fantastisk. Fullt av bänkar och bord att sitta vid överallt. En liten damm! Toalett! Ett slott. Och kanske bäst av allt: massvis av ramslök! Helt galet mycket. Observera att man inte får plocka ramslök inne i parken, men utanför går det såklart bra.

När vi kom fram väntade min lillebror med familj på oss. Nu skulle vi äta lunch ihop. Jag hade packat ner något av det bästa jag vet att käka utomhus. Empanadas, det vill säga piroger, fyllda med 3 sorters ost och svamp! Tomatsalsa att dippa i! Lite plock som rädisor, jordgubbar, minigurkor och oliver. En superenkel fetasallad. Rabarberbullar med brynt smör. Kaffe! Och jordgubbsdricka.

Om vi börjar med drycken. Den här är jag helt tokig i. Tycker den är väldigt fin att ha med sig på picknick. Festlig! Så gott med jordgubbscider. Här i Malmö köper jag den på Spoonery eller på Limhamns Grönsakshandel.

Empanadas är jätteenkelt att göra. Jag följer receptet från Lindas Fingermats bok, Comfort food. I hennes recept har hon lagrad herrgårdsost i. Jag hade istället lagrad cheddar, västerbottensost och Gouda. Jag slänger in receptet sist i inlägget, så att ni också kan laga det hemma.

Till empanadasen serverade jag en tomatsalsa. Man kan ju göra tomatsalsa på typ hundra olika sätt. Jag gör den här på enklast möjliga vis och mixar tomater grovt med rikligt med koriander, vitlök, salt och peppar. Sen ner i en glasburk bara. SÅ god och enkel.

Sen gjorde jag min bästa bönsallad till. Bönsallad låter ju kanske inte supernice men det är det. Allt du behöver göra är att blanda kokta kidneybönor med fetaost, soltorkad tomat och några hackade minigurkor.

RECEPT FETAOSTSALLAD MED BÖNOR

1 paket kokta kidneybönor, avsköljda och avrunna
150 g fetaost, smulad
1 litet paket soltorkade tomater, finhackade
4 minigurkor, finhackade

Blanda allt, peppra, klart!

Till efterrätt åt vi mina rabarberbullar som jag bakat kvällen innan. Gud vad goda det var. Jag slog ihop lite olika recept jag hittade på nätet, och de blev SÅ bra. En kompott på rabarber med lime. Vanilj och rabarber och smör i själva fyllningen. Och sedan blev de penslade med brynt smör och strösslade med socker. Min nya favorit. Receptet på dessa ska ni såklart få också. Det lägger jag längst ner i inlägget.

Sen var det dags att säga hejdå och cykla vidare. Överallt växer det ätbara grejer längst med cykelleden, just nu fanns det t ex mycket nässlor. Jag såg också vildhallon och fläder som var på gång.

Vi hade målet inställd på långa bryggan i Bjärred. Tanken var först att vi skulle kallbada där, men sen kom regnet. SÅ kallt! Barnen satt under regnskygg, med täcke och åt chips och lyssnade på musik. Blev lide avis alltså.

Vägen mellan Lomma och Bjärred är min favorit. Man cyklar först vid vattnet och sen genom skog. Asfalterad cykelväg hela vägen. Förbi hästar, getter och massa annat fint.

Sen var vi framme i Bjärred. Den här bryggan har vi badat från många gånger. Längst ut ligger ett kallbad och en restaurang. Vi promenerade ut och tittade lite på svanarna. Tanken var att vi skulle äta chipsfika, men oj vad det blåste.

Kl 16 cyklade vi hem, då hade vi varit ute i ungefär 4 timmar totalt. Enligt kartan skulle det ta oss max 45 minuter att cykla hem. Sen upptäckte vi att elen på min lådcykel var slut så det blev lite kaosigare än vad vi hade väntat oss. Jaja, sånt får man räkna med på familjeutflykt. Vid 18 var vi hemma. En fantastisk dag! Tack Sydkustleden för detta uppdrag. Det gör vi om!

Recept empanadas med 3 sorters ost och svamp

Recept från kokboken Comfort food – från Chile till Skanör

Degen

125 g smör
10 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 dl kall mjölk (jag hade havremjölk)
1 dl kallt vatten
1 ägg + 1 ägg till pensling

Smält smöret i en kastrull. Blanda med mjölet och saltet. Tillsätt mjölken, vattnet och ägget. Knåda till en slät och smidig deg, jag knådade förhand med du kan såklart köra den i en matberedare också. Degen ska inte kladda.

Kavla ut degen, ca 5 mm tjock. Stansa ut rundlar i önskad storlek och lägg på rikligt med fyllning (se nedan). Vik degen över fyllningen och vik ihop kanterna. Pensla med uppvispat ägg.

Lägg på en ugnsplåt och låt grädda i mitten av ugnen på 250 grader, ca 7–8 minuter tills de har fått fin färg.

Fyllningen (förenklad version)
500 g champinjoner, gärna skogschampinjoner (delade i mindre bitar och stekta i lite olja)
600 g riven ost, jag hade lagrad cheddar, Västerbottensost och Gouda

Blanda ost och de stekta svamparna.

Recept Rabarberbullar med brynt smör

Bulldeg
100 g smör
5 dl havremjölk
1 paket à 50 g färsk jäst för söta degar
1 ägg + 1 ägg till pensling
2 dl strösocker + extra till efteråt
1 nypa salt
2 tsk malen kardemumma
12 dl vetemjöl
25 g smör, att bryna till pensling

Fyllning
150 g smör
0,5–1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Ca 300 g tunt skivad rabarber

Rabarberkompott med lime
450 g rabarber
Ca 1 dl strösocker
1/2 lime, saften

Smält smöret i en kastrull, vänd i mjölken. Värm upp till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över smörblandningen och rör runt till jästen löses upp. Tillsätt ägget, socker, en nypa salt och kardemumma. Vänd slutligen ner mjölet lite i taget. Knåda degen för hand ca 10 minuter tills du har en smidig och o-kletig deg. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Gör under tiden ramarberkompotten. Skär rabarbern i mindre bitar och låt lite mer än hälften av rabarbern koka upp med socker och lime tills rabarbern mjuknat. Vänd i resterande rabarber och låt hastigt koka med. Ställ åt sidan.

Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord. Degen ska du kavla så den blir rektangulär. Hyvla på riktigt med smör över hela degen, jag tror jag använde ca 150 gram. Ha på tunt skuren rabarber, strösocker och vaniljsocker. Rulla ihop och skär i bitar.

Vänd in kanten, så att den läggs under bullen. Annars kan bullarna gå sönder när de gräddas. Lägg bullarna på två plåtar med lite mellanrum. Gör en liten grop i mitten av varje bulle. Lägg en liten sked kompott i varje bulle.

Vispa upp ett ägg och pensla varje bulle. Låt grädda på hög värme i mitten av ugnen, ca 250 grader nåt sånt, ca 8 minuter tills bullen fått fin färg. Låt bullarna svalna lite och pensla därefter med brynt smör. Avsluta med att pudra på lite strösocker. Ta med ut och ät!

– Annons för Sydkustleden –

3 kommentarer Lägg till

  1. Gülay skriver:

    Ja på hennes bok är det 2 ägg i degen och ett ägg för pensling för empanadas. Om det har nån betydelse vet jag inte:))

  2. ingvar ryggesjo skriver:

    Härligt precis så skall man göra för att få fina upplevelser på nära håll 🙂

  3. Ebba Maria Nilsson skriver:

    Hej! Vad menas med flärpen på bullen?

Kommentera