Inlägget är ett betalt samarbete med Skördetid i Halland genom Hallands Matgille
Vet ni! Det har äntligen blivit dags för en ny matguide. Den här gången beger vi oss mot Halland för en weekend fylld av mat, (alkoholfri) dryck, spa, blomplock, festival och kakor! En otroligt kul och minnesvärd resa som jag hoppas att ni kommer känna er inspirerade av. Halland är verkligen en helt fantastisk destination för en matälskare – och det vet jag ju att ni är vid det här laget. Så häng med! Nu gör vi Halland på 48 timmar!
Borgmästaregården
Och vi börjar vår resa i Falkenberg. Närmare bestämt på Kafé och Konditori Borgmästaregården. Borgmästaregården har fått sitt namn efter borgmästare Anders Lundberg som en gång i tiden bodde på platsen där konditoriet idag huserar. Och hur kommer det sig att vet jag allt detta? Jo, men det fick jag berättat för mig på toaletten. Åk dit så fattar ni vad jag menar.
Jag visste redan innan vi kom till Borgmästaregården att frukostgröten är deras specialitet. Och om sanningen ska fram är inte gröt min favorit. Eller låt oss säga såhär; jag trodde att det inte var det. Men tji fick jag! WOW, den här tallriken var underbar.
Varje vecka ser gröten olika ut. Eller toppingarna gör det i alla fall, basen är densamma. När vi var där hade de ingefärspicklat päron, salt solrosfrösmör och vispad yoghurt som topping. Nä, men det var så sanslöst gott. Som tur är har Borgmästaregården en liten deli där man bland annat kan köpa med sig deras grötblandning hem. Och då får man deras recept på vispad yoghurt på baksidan av paketet också, som en liten bonus.
Förutom gröten har de en annan frukostfavorit, nämligen denna bricka som består av lokala råvaror. Allt med denna bricka är verkligen toppen – men jag vill framförallt lyfta den spröda och sanslöst smöriga croissanten. Den måste ni äta! Alla deras bakverk som jag provade var riktigt, riktigt bra. Har du plats i magen måste du köpa med dig minst en bulle också.
En annan sak som Borgmästaregården är riktigt bra på och som de har valt att ha i fokus (förutom god mat lagat på säsongens bästa råvaror då) är hållbarhet. Ja, de tar tillvara på så mycket det bara går för att undvika svinn. Som att göra french toast på överblivna bullar. Att göra iskaffe på överblivet kaffe. Och att samla in frukter och bär från gästernas trädgårdar, att t ex göra plommonsylt på. Underbart!
Kitchen Garden
När vi var klara med vår frukost på Borgmästaregården åkte vi vidare till Kitchen Garden som också ligger i Falkenberg. En stor, fin gård med en megaodling – som ligger insprängt mitt i ett villaområde sedan tre år tillbaka.
Kitchen Garden kallar sig själva för en mångsysslande liten gård med helhet i fokus. De har såväl ett musteri som yogakurser, workshops inom odling, medlemskap där du kan få hämta upp kassar med grönsaker – och så har de en väldigt fin liten gårdsbutik också.
Där har de ett stort och fint utbud av grönt från deras odling. Och en del blomster också! Även ätbara buketter i form av örtbuketter. Fint, gott och mysigt.
Spiseriet
Nu rör vi oss vidare mot Varberg och Spiseriet för att käka lunch på deras fina uteservering. Det gäller att passa på!
På Spiseriet kan man äta dagens om man besöker dem mitt på dagen. Det enda man behöver göra är att välja ett protein. Det finns alltid ett köttalternativ, ett fiskalternativt, ett lakto-ovoalternativ och ett helveganskt. Vi valde fisken som var sej med sandefjordssås och det veganska alternativet som var friterad höstärt. Förutom proteinet får man en korg med tillbehör i form av picklat, såser, sallad, smör och bröd. Ett stort fokus på det lokala med råvaror som är i säsong. Brödet bakar de själva! Så trevligt och gott.
En annan sak som Spiseriet är riktigt bra på är dryck. Även alkoholfri sådan vilket jag tycker är ett megaplus. Ja, de har faktiskt ett eget litet bryggeri där de gör sitt egna öl, must och kombucha. Fråga efter deras egna jordgubbskombucha som du ser här i mitten på bilden, det var den godaste kombucha jag har druckit! Hallands Kombucha med fläder var också riktigt god.
Sikta Stenugnsbageri
Runt hörnet om Spiseriet ligger bageriet Sikta Stenugnsbageri. Här kan man bland annat köpa bullar, kakor, mackor, focaccia, sallader och pizzakit (!). Och så har de en liten deli också där vi köpte med oss chokladklubbor att lägga i varm mjölk. Gott!
Det vi hade siktat in oss på var dock deras glass! Under sommaren har de haft en egen glassvagn på gården, som har varit väldigt populär, men den har nu fått stänga för säsongen. Men glassen går fortfarande att köpa inne i bageriet. Vi köpte en variant med hallon/jordgubb/citron och den var så fantastiskt god. Köp den som dessert efter lunchen på Spiseriet!
Farmers Market
Efter lunchen blev vi upplockade av den här fina folkabussen för att åka till Farmers Market som är en skördefestival av Nashville-anda som går av stapeln i september varje år.
Här kan man köpa lokalodlade råvaror, blomster och porslin, keramik och kläder från lokala kreatörer.
Lyssna på musik kan man också göra! Det känns som att det står musiker i varje hörn. En väldigt inspirerande miljö. Ett bra sätt att fira in hösten.
Och så kan man äta såklart! Som tacos, smörrebröd och loaded fries. Vi var dock alldeles för mätta vid det här laget så vi spanade mest.
Ästad Vingård och Sinnenas Spa
När jag fick reda på att vi skulle bo över på Ästad Vingård kan det ha hänt att jag skrek till lite. Hit har jag velat åka lääänge. Jag har varit så nyfiken på spaet – men också älskat tanken på att ha en liten egen bastu på rummet vilket verkar vara standard i de flesta rumstyperna.
Ästad är ju en vingård så runt omkring hotellet ser man massvis av vinrankor. Här erbjuder de guidade turer vilket säkert är kul – men vi hade siktat in oss på att bada och basta i rummet innan det var dags för middag kl 18.
Men en tur till spaet ville vi också hinna med! Och det var helt ärligt det bästa spa jag har besökt. Så stort och generöst med både produkter och saker att göra. Jag la mig i en solstol i duggregn och läste bok, bastade och badade kallt. Tack livet, det var underbart.
Restaurang ÄNG
På kvällen var det dags för superfinedining på restaurang ÄNG som ligger på hotellområdet. En avsmakningsmeny som tog närmare 3,5 timmar att arbeta sig igenom. Vilket vi gjorde med glädje! ÄNG fick för övrigt en Michelinstjärna två dagar efter att vi hade varit där. Är inte alls förvånad!
Samtliga råvaror på menyn är lokala. Ja, som ni märker har alla ställen jag tipsar om i denna guide ett tydligt fokus på både hållbarhet och att stötta lokala aktörer. Det tycker jag är ett fint och kul sätt att uppleva en region på. Här fick vi i början av middagen se var råvarorna som skulle serveras under kvällen kom ifrån.
Jag kan inte minnas hur många serveringar vi fick under kvällen, men det var många. Tyvärr går det inte att få en helt vegetarisk meny, men om man som jag är pescetarian är det inga problem.
Min favorit under kvällen blev denna ostronemulsion av vildplockade ostron. De berättade att de köper ostron av Lotta Klemming, Sveriges enda kvinnliga ostronfiskare. Ja, jag gillade faktiskt allt på menyn men denna rätt har jag tänkt på varje dag sedan jag åt den. Verkligen ett extra plus att varje rätt kommer med en liten berättelse!
Jag tror att det här var mitt livs första avsmakningsmeny, i alla fall i den här klassen. Jag blir så otroligt inspirerad och lär mig så mycket av att äta på det här sättet. Här åt vi en ogrässallad med grön chili.
Och innan vi går vidare mot dag två vill jag prata lite om drycken! Jag drack det alkoholfria dryckespaketet. Det kan ju tyvärr vara lite småtrist ofta, men inte på ÄNG. Det var en av höjdpunkterna med hela kvällen. Jag tror jag fick en 7-8 olika drycker under kvällen. Med helt olika smaker, konsistenser, bryggningstekniker och berättelser. Jag rekommenderar det verkligen! Kul, inspirerande och nytt!
Slöinge Kafferosteri
Sen var vi inne på dag två som började med ett besök till Slöinge Kafferosteri. Här kan man köpa och dricka hantverksrostat specialkaffe och vi fick äran att få dricka morgonkaffe tillsammans med de två ägarna och grundarna bakom microrosteriet, Daniel och Anna.
Även om vi bara var där under dryga timmen hann jag lära mig så mycket om kaffe. Hela denna resa skulle jag vilja säga kännetecknas av både hantverk, passion och kärlek till råvaran. Jag fick smaka två olika sorters kaffe och min favorit kom i alla fall att till min förvåning bli den mest ljusrostade varianten med en smak av nougat och gräddkola. Ja, men ni hör ju? Kaffe, va! Så kul det är! Och vill du lära dig mer om kaffe eller bara köpa med dig riktigt, riktigt bra och fint kaffe? Åk hit!
Harplinge Blomsterodling
Därefter var det dags att köra vidare, mot Harplinge, som många av er tipsat mig om. Det är Susan Hubel som driver denna magnifika blomsterträdgård, som ligger mitt på en gammal åker.
Här kan man köpa blomsterbuketter i det lilla trähuset som Susan har ritat och byggt själv. Nä, men jag blir så inspirerad av att möta personer med ett sådant driv, kunskap och kärlek till sitt stora intresse.
Jag har stått i kö till en odlingslott i Malmö i något år nu och har hela tiden tänkt att jag ska odla grönsaker. Tills jag kom till Harplinge Blomsterodling. Nu drömmer jag istället om att odla massvis av blomster. Och kanske en och annan aubergine också, som Susan hade gjort. Jag fick med en hem och den var ju otroligt god. Och så fick jag med mig en maffig blomsterbukett också. Åk hit och köp era buketter om ni har vägarna förbi!
Hygge
Sen hade det blivit dags för lunch och vi styrde kosan mot Tylösand för att besöka det relativt nyöppnade creperiet Hygge. Har man barn med sig på resan kommer de troligtvis älska de söta pannkakorna och crepesen härifrån. Här ser ni en crepe med rabarbarkolasås. Hur gott?
Mr Gelato
Som en liten bonus fick jag provsmaka gelato från en av Hallands glassmakare innan vi åkte hem. Sanslöst gott, jag älskar gelato. Och det bästa av allt? Det var glass med brynt smör-smak! Stod mitt namn på den, med andra ord.
Susegård
Som ett sista stopp innan vi körde tillbaka mot Malmö svängde vi förbi Susegård. Här kan man köpa massvis av grönsaker och ägg! Och så har de självplock av blommor. Då tar man en sån här korg och går ut på ängen och plockar blommor som man sedan väger. Älskar sånt här!
Och där tog våra 48 timmar i Halland slut. Stort tack till Hallands Matgille och Skördetid i Halland som satte samman en så trevlig resa!
Åh, ett sista tips för att avsluta den lilla weekendguide! Ladda ner appen ”A day in Halland” för fler bra tips på saker att göra i Halland!
Skördetid i Halland och Hallands Matgille
Hallands Matgille är ett EU-och regionalt projekt som arbetar för att stärka de livsmedelsförädlande företagen och skapa en hållbar tillväxt inom livsmedelssektorn i Halland. “Skördetid i Halland” är ett sensommarkoncept för att få fler att besöka och uppleva den Halländska matkulturen, vilket leder till en förlängd säsong för Hallands mathantverkare.