Berlin för foodisar! + mina egna bästa Berlintips

Det är lika bra att jag förvarnar er direkt, detta inlägget blir långt. Så nu blir det åka av direkt! Vi börjar med en liten background story så att ni fattar vad det handlar om – men huvudtemat för hela kalaset är alltså BERLIN! Och här är de två sakerna som blogginlägget kommer handla om:

  1. Miriam Preis och Sara Berg har släppt boken Berlin för foodisar!
  2. Jag har åkt till Berlin med boken för att uppleva staden genom magen!

4FbipLq4RSKn7faGIJo+3w

”Min” fotograf Miriam Preis, som alltså har plåtat min kommande bok har i dagarna släppt boken Berlin för foodisar tillsammans med Sara Berg. Jag fick boken som recensionsex, älskade den och beslutade mig för att passa på att spendera påskledigheten på annan ort. Med det sagt packade jag med familjen och så stack vi alla till Berlin. Nu skulle det ätas!

Ki+e2uebQ2WB4ZHI7PAT1g

Och nu ska jag vara helt ärlig. Att ta med sig två små barn under 5 år på en weekendresa är ungefär som att släpa med sig två riktigt fulla polare i en av Europas största städer. Kul ibland, oftast kaos. Någon som häller ut en hel öl i den nybeställda pastan, någon som däckar kl 19 så att middagsplanerna ställs in, någon som behöver fucking gå på TOA när vi precis kommit till parken. Ja, ni fattar. Vi behöver inte gå in på det mer än så – men äta! Det hann vi alla fall, även om det inte blev fullt i den utsträckningen jag hade hoppats på och sett fram emot.

bEmV%n0wSAW1SKA63IIKSQ

Men nu ska vi inte vara negativa. Vi hade kul! Och åt!

Michelberger Hotel

Efter tips från Miriam valde vi att bo på Michelberger hotel. Det ligger i Freidrichshein med bra anslutningar till hela staden. Det som är nice med detta hotell är att det har ett stort fokus på mat. Frukost hela dagen, bra lunch, kul och spännande mellanrättsmeny till middag. Under dagen kan man även beställa snacks som tofuburgare, granola, popcorn med dukkah. Bokus för att de har havremjölk till kaffet också. Skulle överlag säga att Berlin är helt galet bra på vego, skitbra på mat i synnerhet. Och kul!

LCFLLRo7QXGfhn3rwEbxdwSEE2qvWLR%iU2Xq6ZnhdMQ

Café Mugrabi

Vi skippade dock hotellfrukosten eftersom det finns så många andra bra frullisställen i närheten som vi hade ambition att testa. Det enda vi hann med var Café Mugrabi som låg nära vårt hotell. Mugrabi var jättenice. Goda frukosträtter som fatteh, eggs Benedict, hummus och någon god fruktsallad med kaka. Bästa stället vi hann besöka i Berlin, utan tvekan. Fattehn var tramsigt god. Ja, men ni ser ju själva. Hur gött?

brunchtips Berlin cafe mughrabi

Caféet hade en bra uteservering mitt emot en park. Fint, lite avlägset med mycket barnfamiljer som passerade förbi. Jättegullig personal som gav tips på bra kaffeställen i närheten som vi tyvärr inte hann besöka.

983Y+WuYQ1CDCzHkUamwMA

Burgermeister

Tips nummer två, som jag hade fått från er, och alltså inte från boken var burgarstället Burgermeister. Ett litet gatukök som ligger mitt i gatan. Tror det är en gammal toalett?

2QHfcen6SAG%GMhNy2HVqQ

Det här var faktiskt riktigt trevligt. Vi köpte med oss burgare för att ta med till rummet. Dock tog de inte kort, så vi fick hoppa pommesen. Det är överlag ett viktigt tips, ta med er kontakter. Massvis av ställen tar inte kort. Himla snopet.

v6Y%yI1uTYiM5n7qmFq9kg

Jag har en känsla av att köttburgarna var snäppet bättre än vegovarianten. Men den var absolut god och prisvärd. Man fick välja mellan svamp och chili på burgaren. Vi valde svamp eftersom vi skulle dela med kidsen.

388479E3-ABFA-484F-AB9B-0012717E5336

Och titta! Mycket trevligt faktiskt. Ost på burgaren! Kan inte minnas sist jag åt det. Underskattad grej, absolut.

Mozzarella Bar &Bottega 

En dag besökte vi även Naturhistoriska Museet för att kolla på dinosaurieskelett. Fan vad tråkigt den typen av museum är. Tror till och med barnen tyckte det var tråkigt, men min man gillade det i alla fall. Så det är alltid något. En bra sak med museet var att det låg i närheten av en hel del bra matställen. Som exempelvis en italiensk restaurang som typ enbart serverade olika sorters mozzarella. Sara Berg skriver i Berlin för foodisar att man ska beställa in mozzarella från bergsdjur för den är sötare än den från de djur som betar nära havet. Jag beställde nog den salta i alla fall. Och fick kylskåpskalla tomater. MEN! Jag tror detta ställe är fantastiskt bra på sommaren. God pasta också, flera vegoalternativ och bra dryck!

JSeqkbgpR622WdU2jCS6XQ

Glass

Andra bra grejer med Berlin: de är grymma på glass! Finns glasställen överallt och här är två av de ställena vi besökte. Billigt också! Vi åt glass flera gånger om dagen. Viktigt här också är att tänka på att ha kontakter. Cash is King. Både ställena låg i närheten av hotellet, i närheten av Café Mugrabi.

kD+jo7KdQLq4Ffqtuy868w

hCjR9leuTJq7KES%idaUjw

Det är överlag extremt prisvärt i Berlin. Det måste väl ändå vara det bästa med staden, samt att den är så inkluderande på så himla många sätt?

För fler Berlin-tips köp boken! Eller kolla in mina läsares samlade tips på var man äter den bästa maten i Berlin.

Följ mig gärna på Instagram för daglig inspiration och recept.