Mina barns farfar bor i södra Europa. När de ska träffa sin släkt brukar vi därför mötas upp någonstans i Spanien eller Portugal. Av förklarliga skäl händer det inte allt för ofta men tidigare i höstas fick vi äntligen tillfälle att ses igen – och den här gången blev det i Malaga.
Malaga hade jag inte satt min fot i sedan jag som tonåring tillbringade en månad där på språkresa. Jag fick ju inte något vidare matintresse förrän min mammaledighet flera år senare, så det enda jag minns från Malaga i matväg var:
1. Salada Russa
Det vill säga en majonnäsig potatissallad med bland annat ärtor och morötter. Som jag har förstått det är Salada Russa en väldigt populär tapasrätt i Malaga. Jag levde i alla fall på den under mina språkreseveckor. Minns den som både billig och god! Gröna ärtor och morot på burk, det var ju länge sedan man åt det? Är 2022 året då jag börjar leva på konserver igen?
2. Ponche con Lima
Den andra “måltidsupplevelsen” från mina språkreseveckor var inte en måltid utan en dryck – närmare bestämt ponche. Ponche caballero är en spansk likör med smak av vanilj, andalusisk apelsin och mandel. Smaken är “söt och intensiv” och man ska blanda den med läsk. Jag tror att vi i mitt lilla gäng blandade den med limeläsk? När vi var där nu hittade jag inte ponche någonstans vilket var lite synd. Hade varit intressant att se om jag tyckte lika mycket om den idag som jag gjorde då.
En sak som jag dock drack på den här resan var tinto de verano som jag nu fick återupptäcka. Oj, vad gott det är. Tänker att jag ska servera det som juldrink på vår årliga syskonmiddag på lillejul. Med ett riktigt kryddigt rödvin! Eller kanske glögg? Kanel! Citronläsk! Mmm, nä det kanske inte lät så gott? Men det är det!
La Tranca
Malaga kanske inte är känt som en kulinarisk metropol, eller vad vet jag? Men det var det i alla fall! Ett av ställena som vi besökte kom till och med att bli topp 5 trevligaste ställen jag har besökt – i hela mitt liv. Låt oss kika!
Och det var uuunderbara La Tranca. Jag hade arbetat mig igenom ett antal spanska bloggar när jag planerade mina matbesök för denna resa. Och La Tranca verkade vara en stor favorit hos många. La Tranca är en liten tapasbar där det både hänger barnfamiljer, studenter, pensionärer och kompisgäng. Ja, den typen av ställen som jag gillar mest alltså. Jag skulle vilja säga att det är en traditionell tapasbar med rätter som köttbullar i tomatsås, empanadas, toast med boquerones, oliver, pimientos. Ja, menyn är enorm! Och allt är otroligt billigt.
Den här soppan med kikärtor och spenat blev vår favorit. Jag tror den kostade 15 kronor och den var helt fenomenal. Så smakrik! Ja, all mat vi fick in var helt fantastisk. Så opretentiös, vällagad och rustik. Förutom att maten och lokalen var 10/10 var även servicen något av det bästa jag varit med om. Servitriserna gick runt och sjöng rakt ut. Gäster dansade! Och notan? Den skrev de ut på bardisken med en krita. Ett underbart ställe! Missa inte La Tranca!
Här kan du läsa mer om La Tranca.
Casa Aranda
På Casa Aranda äter man friterad deg som man dippar i en kopp med tjock varm choklad. På Casa Aranda hänger det en massa stammisar, uteserveringen ligger i en gränd och servicen är fantastiskt trevlig. Man köper in ett stort fat med dessa Malaga-churros som kallas för “porras” och kostar 5 kr styck. Jag vet, det är FÖR billigt. Denna variant av churros hade jag aldrig ätit förut men jag gillar den mycket mer än den mindre och spritsade varianten som vi här i Sverige kanske är lite mer bekanta med.
Här kan du läsa mer om Casa Aranda.
Marisquería Casa Vicente
På Casa Vicente äter man skaldjur i en gränd. Sanslöst goda sådana. Om man inte gillar skaldjur får man gå någon annanstans. Visst finns det lite tilltugg som tomatsallad, bröd och oliver – men det är alltså skaldjuren här som är grejen. Utan tvekan de godaste jag har ätit i hela mitt liv dessutom.
Och jag älskar att det är ett sådant opretentiöst och kravlöst ställe. De ställer fram en stor slaskskål i mitten på bordet. Däri slänger du skal, servetter och kapsyler. Vi beställde in räkorna samt musslorna. Jag hade velat testa deras knivmusslor också, men jag blev mätt nog på detta. Tyvärr! Med det sagt: besöker du Malaga måste du boka in ett besök på Casa Vicente.
Här kan du läsa mer om Marisquería Casa Vicente.
Casa Mira
På Casa Mira kan man köpa fantastisk glass! Vi provade en med Turrón-smak. Turrón är en slags spansk mandelnougat som traditionellt brukar serveras kring jul. En god och kul smak som jag aldrig hade provat förut, i glassform.
Här kan du läsa mer om Casa Mira.
Mercado de Atarazanas
En av dagarna stack vi förbi den stora matmarknaden Mercado de Atarazanas. Jag förstår verkligen varför fisk och skaldjur är så poppis i Malaga. Nästa gång skulle jag vilja hyra en lägenhet här så att jag kan köpa med mig massor av skaldjur, grönsaker och kryddor. Den här gången köpte jag ingenting men om vi åker hit fler gånger kommer jag vilja köpa med mig spansk paprikakrydda i burk. Och rökt salt!
Här kan du läsa mer om Mercado de Atarazanas.
Lite kort om Malagas second hand-utbud
Och slutligen vill jag tipsa om några secondhand-butiker som jag besökte. Vi besökte 3 stycken och jag tyckte att samtliga var väldigt bra – och dessutom otroligt prisvärda. Små butiker med trevliga butiksägare!