I helgen fick jag äntligen tända min pizzagrill igen och laga något som jag har tänkt på i säkert 10 år nu. En turkisk riktigt tunn ”rullpizza” som fylls med en smakrik grönsaksfärs, marinerad rödlök, persilja och citron. Åt mängder av detta när jag och Calle var på vår första chartersemester ihop i Side där runt 2011. Lahmacun heter rätten och det är seriöst något av det godaste att äta efter en dag på stranden. Gör deg, smeta ut färs, in i grillen, på med toppingar och rulla ihop till en rulle och ÄT! Lahmacun: jag älskar dig!

Denna rätt går visserligen att laga i ugnen men det går inte att jämföra med resultatet som man får av att laga den i pizzaugnen. Kanterna liksom puffar upp på ett annat sätt! En Ooni 12 med gasol har jag förresten, för er som undrar. Har bara haft den i 1,5 vecka nu men jag tycker verkligen att den är mega. Rekommenderar! 
Den bästa vegofärsen
Vegofärs kan vara lite svårt att få till för att göra denna rätt då den inte är tillräckligt fet, men det finns ett knep. Och det är att använda sig av färska vegoburgare, t ex de från Peas of Heaven. De har den perfekta konsistensen, är enkla att forma och suger upp alla smaksättare på ett bra sätt. Burgarna köper man ofta i tvåpack – och för att göra detta recept som räcker till 6-7 pizzor behöver man 3-4 burgare.

Vegetarisk lahmacun
6-7 stycken
Degen
- 1/2 paket färsk jäst
- 3 dl fingervarmt vatten
- 2 msk olivolja
- 9 dl vetemjöl special
- 1 tsk strösocker
- 1-2 tsk salt
Smeten
- ca 400 g vegofärs (jag använder mig av färska vegoburgare)
- 1 sivripaprika
- 1 spetspaprika (hittar du inte, stryk bara!)
- 1 liten rödlök
- 1-2 tomater (1 stor, alternativt 2 mindre)
- 1 msk tomatpuré
- 1-2 tsk pul biber (eller annan chili)
- 1-2 dl finhackad persilja
- salt och svartpeppar
Topping
- persilja
- rödlök, i tunna skivor
- sumak
- yoghurtbollar
Såhär gör du
DEGEN
Smula ner jästen i en bunke. Ha i vattnet och rör runt tills jästen lösts upp. Blanda i olja samt övriga ingredienser. Knåda degen ordentligt för hand eller med hjälp av bakmaskin.
Täck degen och låt den jäsa i rumstemperatur i 50-60 minuter. Forma därefter till 6-7 jämnstora bollar.
SMETEN
Gör under tiden färssmeten genom att lägga över färsen i en bunke. Riv tomaten på ett rivjärn och låt den silas lite snabbt, för att få bort lite vätska. Hacka under tiden paprika, lök och sivri så smått du kan. Blanda färs med avrunnen tomat, paprika, sivri och övriga smaksättare.
UTBAK
Värm pizzaugnen.
Kavla ut varje degboll till en rund pizza. Den ska bli riktigt tunn. Bred på rikligt med färssmet. Jag brukar göra det med hjälp av händerna så att degen inte går sönder. Spara en halv centimeter ut till kanten bara.
Låt grilla i pizzaugnen ca 1 minut tills den fluffat upp och fått fint med färg. Vänd på den en gång så att den grillas jämnt.
Blanda rödlök med sumak och lite olivolja.
Fyll pizzorna med persilja, citronsaft, rödlök och eventuellt yoghurtbollar. Rulla ihop till en rulle och ät direkt. Nom nom!


Gott! Men hur många tomater ska man använda?
Oj, vad bra att du sa till! 1-2 stycken tomater blir bra, beroende på hur stora dem är. Låt dem rinna av ordentligt innan du blandar ner i smeten
Toppen, tack så jättemycket!