Äntligen kommer de svenska (kanske till och med hemodlade?) tomaterna och det är dags att plocka fram Tomat Tomat och laga en miljon tomaträtter innan säsongen är slut. Jag har tidigare delat min tomatpaj som utan tvekan är bokens mest lagade recept. Idag bjuder jag på ännu en favorit, min variant på de grekiska tomatfrittersen tomatokeftedes. Färsk tomat hackas till en smet som man sedan kan smaksätta som man vill. Jag brukar ha fetaost, mynta och chili men du kan såklart göra dem helt veganska om du vill.

Mycket goda att servera till ris – eller som ett litet snack tillsammans med öl? Receptet kommer i alla fall här! Och tycker du om mina tomatrecept, köp gärna boken så blir jag glad!

Tomatfritters med fetaost och chili
8-10 fritters
- 4 tomater
- 75 g fetaost
- 1 litet knippe färsk mynta, finhackat
- 1/2 citron, zesten
- 1/2 tsk chilipulver, t ex piment d’espelette
- 1/2-1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- salt och svartpeppar
- rapsolja
Dela tomaterna på mitten och gröp ur kärnhuset. Finhaka tomaterna och lägg i ett durkslag. Salta och låt stå och rinna av ca 15 minuter. Blanda tomathacket med smulad fetaost, mynta, citronzest och chili. Blanda ner bakpulver och lite vetemjöl i taget tills du har en formbar smet.
Låt smeten vila i kylen ca 15 minuter. Häll av eventuell överbliven vätska.
Värm upp rikligt med olja i en stekpanna. Dutta ut lite tomatsmet direkt i den varma oljan och låt smeten friteras på båda sidor tills den fluffat upp. Servera med citron.
