En kokbok kan vara en receptsamling. Men en kokbok kan också vara berättelsen om kärleken till en råvara och en skildring om var man kommer ifrån och hur en tomat kan följa en som en röd tråd genom livet via tallriken, litteraturen, musiken och konsten. Den kan handla om mormors växthus på Österlen, om en bröllopslasagne, om att dansa till Las Ketchup på mellanstadiediscot, om Almodóvars killergazpacho – och svara på frågan om det verkligen var Hemingway som uppfann Bloody Maryn. När jag skrev Tomat Tomat ville jag fånga alla dessa berättelser som gömmer sig bakom en råvara och visa att mat är och kan vara så mycket mer än recept. Mat är kultur, identitet och historia!
Årets kokbok år 2024!
Med denna bakgrund förstår ni säkert att jag blev HELT TAGEN när jag i fredags fick ett sms från min förläggare Hanna om att Tomat Tomat hade blivit nominerad till Årets Kokbok av Cajsa Wargpriset?! Jag är SÅ stolt över denna älskade lilla kokbok och känner mig så ärad över att få vara en av fem finalister i detta nyinstiftade pris. De som står bakom priset är Livsmedelsföretagen, bransch- och arbetsgivarorganisationen för alla som tillverkar mat och dryck i Sverige. Cajsa Warg-priset har skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker, spegla det stora folkliga intresset för matlagning, göra det enklare att hitta de bästa titlarna – och främja det goda samtalet om mat och dryck.

De nominerade titlarna
Till årets upplaga skickades 58 bidrag in. Efter att urvalsjuryn bedömt böckerna utifrån kriterier som originalitet, recept, stil/form/bild, användarvänlighet och förmåga att inspirera till matlagning har fem finalister utsetts. Dessa är Frukt & Bär A-Ö av Paul Svensson, Mat & Kärlek: rätter för vänner och familj av Sofia Wood & Ingalill Hägglund, Japansk Comfort Food av Saori Ichihara, Ris av Tove Nilsson och Tomat Tomat av Julia Tuvesson.
Och Tomat Tomat har gått vidare med motiveringen:
Det råder tomatfeber i Sverige och vi odlar tomater som aldrig förr. I en avspänd och inbjudande bok som tar upp allt från säsongstänk till skåprensningstips inspirerar Julia Tuvesson till många smakrika sätt att använda den folkkära råvaran.
Det känns så otroligt fint att vara nominerad tillsammans med alla dessa underbara titlar. Känner mig så ärad! Stort tack till hela teamet bakom boken: Hanna Jacobsson, Miriam Preis, Lisa Benk och Agnes Printz. Och Polaris Fakta, såklart!

Hoppas hoppas att din Tomat tomat 🍅 vinner 🥇
Tack snälla Gigi! <3
Grattis ! Jag hoppas verkligen din Tomat Tomat vinner. Den är fantastisk! Alla dina kokböcker är underbara
Vad snäll du är Margareta, tack! <3