Igår var jag inbjudan av Lovisa på Grasp Insights för att gå på trendspaning med matkommunikationsbyrån Food&Friends. Varje år frågar Food&Friends 1000 svenskar vad och hur de äter vilket resulterar i en matrapport som de sedan åker runt och föreläser om. Årets spaning var otroligt spännande och kul att lyssna på! En del saker var lite märkliga (och kanske sådant som jag personligen inte hoppas kommer slå igenom…) medan annat var riktigt, riktigt inspirerande och sådant som jag själv kommer ta med mig i mitt eget receptskapande.

Enligt Food&Friends har våra matvanor präglats av lågkonjunktur och pandemi de senaste åren – men nu börjar vi äntligen se ljuset i tunneln. Från att ha tillbringat mycket tid i hemmet vill vi nu ta oss ut (och spendera pengar!) igen. Låt oss kika på tre av spaningarna från rapporten som jag hoppas vi kommer få se mer av:

Minicocktails
Den första trenden är minicocktails. Sedan många år tillbaka har det varit trendigt att beställa mindre, men fler rätter på krogen – istället för att ta in en stor huvudrätt. Denna trend kommer vi nu även börja se i glasen! Nu beställer vi mindre, men fler cocktails. Små ska dom vara, så kallade shottails! Tänk typ en hotshot? Äntligen får jag användning av alla Calles en miljon snapsglas från diverse dop och barnkalas. Detta ska jag definitivt inkorporera i våra middagar framöver! Kul grej!
The Savory Movement
Nästa tema är vad Food&Friends kallar för the savory movement. Aldrig har vi varit så inne på salta snacks, istället för söta. Ett kul sådant exempel är Anya Hindmarch’s London shop, där hon gör glass av diverse skafferivaror. Glass med smak av soja, HP-sås och ketchup – bland mycket annat. Även om inte just denna glass kommer slå igenom är det kul med kreativiteten! Snacks vi kanske däremot kommer få se är mer ostiga grejer, såsom små krispiga ostbites.
Cross Culture Kitchen
Den sista trenden som jag verkligen ser fram emot att utforska mer är the cross culture kitchen. Det är precis vad det låter som: man slår ihop två olika matkulturer och får på så sätt fram spännande, kreativa maträtter. Som brittisk carbonara, den gräddiga varianten du vet. Men även rätter som spagetti istället för nudlar i diverse kinesiska rätter kanske! Dumplings fyllda med guanciale som man toppar med äggula? Eller banh-mi-burgare? Detta ska bli SÅ spännande och följa!
Vill du läsa hela rapporten, kan du göra det här. Stort tack för spaningen!
