TÖSER OCH PÅGAR! Jag har lagat något som jag kallar för en skånsk krya-soppa! Alla länder och kulturer har ju sina rätter som de lagar när någon i familjen blir sjuk, såsom matzoball-soup eller italienskt penicillin (pastinasoppa!). Och vi svenskar då? Vad lagar vi när vi känner oss sjuka? En sådan här soppa, tänker jag! Fullspäckad med olika sorters svenska rotfrukter, lök och kål – vilket sedan toppas med en otrolig pepparrotskräm och ett berg av persilja. Perfekt med något som bränner till lite när man känner sig sänkt och ynklig.

Denna soppa är en gammal skånsk klassiker, kallad brännesnuda, som jag lärde mig laga på Statarmuseet förra veckan. Men nu har jag gjort om den till vegetariska. Receptet ger en stor gryta, kanske 6-8 portioner nåt sånt. Servera gärna med en god grilled cheese vid sidan, jag menar – har någon måltid nånsin blivit sämre utan ett litet glutentillskott? Nej, jag menar väl det!

Skånsk kryasoppa med rotfrukter, kål och pepparrotskräm
ca 6-8 portioner
- 1 stor gul lök, finhackad
- 1/2 purjolök, strimlad
- 2 dl skalad och hackad rotselleri i mindre bitar
- 2 dl skalad och hackad kålrot i mindre bitar
- 2 morötter, mindre bitar
- 1 liten spetskål, strimlad
- ca 1,5 liter vatten
- 2-3 buljongtärningar
- 2 tsk malen kryddpeppar
- 1-2 tsk malen vitpeppar
- 1 paket kokta små svenska vita bönor à 400 g, sköljda och avrunna
- 1/2 citron, saften
- salt och svartpeppar efter smak
- olja eller smör till stekning
Topping
- 2 dl creme fraiche
- riven pepparrot alternativt pepparrotsvisp
- ev extra riven pepparrot
- hackad persilja
Stek lök mjukt i olja eller smör. Ha i rotfrukter och kål och låt steka ytterligare ca 2 minuter under omrörning. Häll på vatten och lägg i buljongtärningarna. Smaksätt med kryddpeppar och vitpeppar. Låt koka tills allt mjuknat, men fortfarande har lite studs. Det tar ungefär 20 minuter, beroende på hur stora bitar du har skurit. Vänd i de kokta bönorna och smaksätt med extra salt, svartpeppar och citronsaft.
Blanda crème fraiche med riven pepparrot, alternativt pepparrotsvisp, efter smak. Häll upp soppan i tallrikar och toppa med pepparrotskrämen och rikligt med hackad persilja. Du kan också ha på lite extra riven färsk pepparrot för extra smak.

Detta borde jag prova. Är inne på femte veckan med förkylning.
Usch, stackare! Hoppas att det vänder snart. Krya!
Jag går också in på min femte vecka och tänker att detta kanske man ska unna sig? Känner mig lite klar med pimpad ramyun hur gott det än är efter att ha sörplat hur många måltider som helst.
Uuuh, 5 veckor! Många som är sjuka just nu, du får krya på dig! <3