Det är alltid så märkligt att slutför ett bokprojekt. Från att ha suttit ihop med det där manuset i många, många månader är det nu helt… tomt. Nu ska boken få leva sitt egna lilla liv hemma hos er – och jag ser så mycket fram emot att se er laga vintercaesar, tacoplåtar med svamp och ostgratinerad potatis, världens snabbaste gnocchiplåt med burrata och pitapizzor med rostad kål, hummus och zhoug. Så innan vi börjar prata mer om dagens recept vill jag rikta ett stort och varmt TACK till alla er som köper och lånar mina böcker på bibblan. Det är tack vare er som jag kan fortsätta arbeta som matkreatör med allt vad det innebär!

Kinesisk potatissallad
Ni som följer mig på Instagram vet redan vid det här laget att jag är toookig i kinesisk potatissallad. Jag har ju skrivit om den flera gånger förut. Den godaste äter man nog på Golden Crown i Svedala, men även den på Kina Sichuan är riktigt mumsig. Häromdagen tänkte jag på att jag utan tvekan skulle kunna äta denna fenomenala rätt minst en gång om dagen. För att kunna göra det måste jag antingen sälja 100 000 ex av Plåtmat 2 – eller lära mig laga det själv. Efter att ha googlat runt lite visade det sig att det faktiskt inte är så svårt att laga kinesisk potatissallad hemma trots allt. Man behöver bara köpa hem lite ingredienser som man kanske vanligtvis inte har hemma. Så vi börjar med inköpslistan med smaksättare:
- torkad hel chili (obs, inte chiliflakes!)
- svart vinäger
- sichuanpeppar
- MSG
Ingredienserna brukar finnas i kinesiska livs, eller på nätet. Jag tycker att allt fler större välsorterade butiker börjar bli bättre på att få in denna typ av ingredienser också – så börja med att kika där annars!

Vad är kinesisk potatissallad?
Nu kommer jag på mig själv med att göra det här bakvänt. Men nu kanske du undrar vad fasiken kinesisk potatissallad är? Jo! Det är en sallad som görs på tunt strimlad rå potatis. Potatisen blir inte genomkokt utan har fortfarande lite tugg i sig. Potatisen blandas sedan med smaksatt olja med torkad chili, sichuanpeppar och vitlök och blir riktigt smakrik. Därefter kan man blanda upp potatisen med korianderstjälkar, salladslök och strimlad paprika för extra smak. Servera salladen som en av många rätter; god till mapo tofu, ris och gurksallad bland annat.

Recept: Kinesisk potatissallad
Som en av flera sidorätter, 2-4 portioner
- 1 stor bakpotatis, skalad
- 3-4 msk rapsolja
- en väldigt liten näve hel torkad chili (kanske motsvarande 3 msk om de är grovhackade)
- 1 msk sichuanpeppar
- 1 tsk MSG
- 2 vitlöksklyftor, krossade
- 2 tsk japansk soja
- 2-3 tsk svart kinesisk vinäger
- en liten nypa strösocker
- en liten näve grovhackade korianderstjälkar
- 2 salladslökar, tunt strimlade
- ev 1 röd paprika, strimladMandolina potatisen eller skär den i tunna skivor. Strimla skivorna. Skölj av så mycket stärkelse du kan från potatisen och lägg den därefter i kallt vatten, låt stå ca 30 minuter. Skölj av och låt potatisen därefter koka ca 2 minuter, häll av vattnet och lägg i isvatten. Värm upp rikligt med rapsolja i en stekpanna eller wok. Hur mycket du behöver beror på hur stor bakpotatisen är, men hellre för mycket olja än för lite! Ha i sichuanpepparn, den torkade chilin (obs! inte chiliflakes, det ska vara stora bitar torkad chili!) och vitlöksklyftorna. Låt steka under omrörning utan att vitlöken bränns. Fiska upp alla smaksättare ur oljan. Torka av potatisen från vätskan och lägg ner den i oljan tillsammans med korianderstjälkar och eventuellt tunt strimlad paprika. Låt potatisen värmas några minuter och ha därefter på soja, MSG, vinäger, en nypa strösocker och salladslök.
Lägg upp på ett fat och servera. Den är god både varm, kall och ljummen!

Detta ska jag prova! Jag funderar över ”Skölj av och låt potatisen därefter koka ca 2 minuter, häll av vattnet och lägg i isvatten.” Ska potatisen läggas ner i kallt vatten och sedan koka i 2 minuter, eller ska den läggas ner i kokande vatten och koka i 2 minuter? Tack för länkar till var man kan hitta några av de ”ovanligare” ingredienserna!
Hej! Bra att du skriver för förtydligande. Potatisen ska läggas ner i kokande vatten och blanchera max 2 minuter.
Taggad på att prova! Måste köpa MSG bara
Det brukar gå att hitta i de flesta lite större matbutiker nuförtiden, kolla bland de asiatiska ingredienserna! 🙂
Blir kvällens middag! 😍 Hsr man i sischuanpeppar hel eller mortlar man den?
Hej Mikaela! Såg detta först nu, men jag brukar ha pepparn hel i potatissalladen 🙂