Efter vad som känns som flera månader av noll inspiration börjar äääntligen min matlust komma tillbaka igen. Jag vet ju att det alltid blir såhär under vintermånaderna för min del – men i år har det varit brutalt. Min hjärna har varit… helt slut? Jag har enbart velat äta kinesisk potatissallad från Golden Crown och fetapita från Gyros Pita. Men nu så!!! Äntligen vill jag ut i köket igen!

Vad är bolani?
Idag lagade jag lunch till mig själv på sådant som jag hittade hemma hemma i skåpen. Potatis. Grön chili, citron och purjolök. Basvaror som jag ofta har hemma. Och så slängde jag ihop något som jag länge har tänkt att jag vill prova: afghansk bolani. Ett tunnbröd som man fyller, steker och sedan serverar med en enkel yoghurtdipp! Eftersom det var lunch och jag var lat använde jag mig av färdigt tunnbröd istället för att göra egen deg och det var sjukt gott. Totalt tog det kanske 20 minuter? Succé! Laga ikväll!

Bolani med potatis, grön chili och brynt smör
- 3-4 potatisar, skalad och i små bitar
- 1/3 strimlad purjolök
- 1 liten grön chili, finhackad eller strimlad
- citronsaft, efter smak
- en skvätt brynt smör (ca 20g)
- rikligt med finhackade färska örter; t ex dill eller koriander
- 2-3 tunnbröd
- salt och svartpeppar
- smör och olja till stekning
Koka potatisen i saltat vatten. Låt den svalna en aning och blanda sedan med purjolök, grön chili, rikligt med färska örter och citronsaft. Bryn smöret och ös över potatisen. Rör runt, krossa potatisen en aning och smaksätt med salt och peppar.
Dela tunnbrödet på mitten och lägg sedan på lite potatisfyllning på ena sidan. Tryck ihop och stek i olja och smör på både sidor tills brödet blivit gyllene. Servera med yoghurt (naturell eller med lite vitlök) och extra citron. Nom nom!

Jättegott! Gjorde dessa med tortillabröd dock.
Åh, vad kul att du gillade dom!