Jag ska ta tidig helg MEN dessförinnan ska ni få ett litet helgrecept som ni kan laga. Äntligen är det säsong för gazpacho. Nä men jag längtar hela vintern. Att slänga ihop lite blandat grönt, mixa krämigt och slätt för att sedan servera med en himla massa krispiga toppingar – och få middag på typ 5-10 minuter. Det finns knappt något lyxigare?
Det finns några trick som man kan lära sig om man vill bli en gazpachomästare av rang. Det första tricket är att enbart göra gazpacho när det finns svenska tomater i butik. Äckliga tomater = oätlig soppa. Det andra tricket är att ha en riktigt bra mixer. Jag har en Vitamix, den är min bebis. Den mixar soppan så att den blir tjock och krämig – trots att den inte innehåller några mejerier alls. Det tredje tricket är att ha i en blötlagd skiva lantbröd i soppan. Brödet reder soppan och gör så att konsistensen inte blir som typ en tomatsalsa.
Så, jag ska inte skriva mer nu. Ni får receptet direkt istället! Kom ihåg att toppingarna är obligatoriska. Aldrig soppa utan topping.
Gazpacho med krutonger, fetaost och gurka
- 4 svenska tomater, i grova bitar
- 2 snacksgurkor (sådana små från grönsaksdisken), i bitar
- 1 tjock skiva mjukt lantbröd
- 1 grillad paprika (från burk)
- 1 vitlöksklyfta, grovhackad
- ca 0,5 dl god olivolja
- 1 tsk vinäger, t ex sherryvinäger eller vitvinsvinäger
- salt och svartpeppar
Topping
- fetaost
- finhackad snacksgurka
- krutonger
- olivolja
Börja med att blötlägga brödskivan i kallt vatten. Låt det stå och dra en minut eller två, krama ur försiktigt och lägg den i mixern tillsammans med övriga ingredienser. Mixa helt slätt. Ha i lite olja i taget tills du får den konsistens du önskar. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Ät soppan direkt eller kyl den. Servera med fetaost, krutonger, fetaost och lite extra olivolja.
Gott! Mitt knep är att ha i en burk krossade tomater av god kvalitet som man haft i kylen. Och schalottenlök! Och en bit chili. Och så gurka och goda färska tomater. Vinägern är viktig. Quesadillas är gott som tillbehör.
Ja, vinägern är verkligen viktig! Jag har ett gazpachorecept med hela konserverade tomater i min senaste kokbok. Men det är verkligen något med färska tomater!
Smakade på svenska tomater de smakar inte riktigt bra än men Malmöbor har säkert godare svenska tomater:)
Sedan tycker jag personligen att på sommaren även tomater som säljs på torget från utländska torghandlare smakar inte ”äckligt”.
Bara det är sommar tomater så smakar alla sorters tomater mums 😋
Alla har inte råd till tex ekologiska,svenska råvaror,jag har inte det allafall.
Jag älskar gazpacho men väntar med det till juni:)
Ska testa med grillad paprika och bröd.
Ja, på sommaren är är alla tomater underbara! Helt enig! 🙂
Om man saknar en riktigt bra mixer, går det att ändå få till ett dugligt resultat? Är det tex ens lönt att testa med stavmixer?
Ja! Visst blir det aningen bättre, krämigare och godare med en riktigt bra mixer – men det går fint med stavmixern också 🙂