Om man vill ha en *fräsch* sallad på julbordet tycker jag att det finns två vägar att gå. Den ena är att göra någon slags grönkålsallad med massvis av citron, örtstekt brödkrisp och riven lagrad ost. Den andra är att göra en apelsinsallad.

Första gången jag åt den här salladen var på en middag hos våra italienska vänner och HERREGUD vad gott det var. Otroligt enkelt men fortfarande med massor av smak. Den typen av käk älskar man ju. Framför allt är den väldigt trevlig att göra nu på vintern när apelsinerna smakar som mest.
Receptet kommer från min kokbok Brynt Smör. Som faktiskt är helt slutsåld och därmed inte går att köpa i butik (!). Vet tyvärr inte när den kommer in i lager igen MEN med det sagt – det går finemang att köpa boken direkt genom mig. Skicka då ett mail eller ett DM på Instagram.

Apelsinsallad med fänkål, salt pistage och lagrad getost
- 5 apelsiner/blodapelsiner
- 1 fänkål, tunt hyvlad
- 0,5-1 dl salta pistagenötter, grovhackade
- 1 liten bit lagrad hård getost, t.ex. chevrette
- 1 knippe mynta
- 25 g smör
- en liten skvätt balsamvinäger
- 1 liten burk marinerade kronärtskockshjärtanà 270 g, avrunna
- salt och svartpeppar
Skär bort skalet från apelsinerna. Skiva dem och försök att inte få med det vita. Lägg apelsinerna på ett stort fat.
Bryn smöret, ställ åt sidan och ha i pistagenötterna. Smaksätt med liiite balsamvinäger. Lägg i kronärtskockorna. Låt stå 5 minuter så att de suger åt sig ordentligt med smak.
Toppa apelsinerna med fänkål, mynta och de marinerade kronärtskockorna samt smöret. Riv över rikligt med lagrad ost. Salta och peppra.
