Jag älskar syrliga sallader. Ett absolut måste till alla typer av tomatbaserade gratänger eller grytor. Lasagne, moussaka, Parmigiana – ingen av dessa rätter är kompletta utan en trevlig grönsallad vid sidan.
Ni som har mina böcker har troligtvis inte missat det – jag har tjatat hål i huvudet på er med min spenat/citron/parmesanssallad. Nä men jag äter ju den flera gånger i veckan men på senare tid har jag levlat upp mitt bassalladsgame! Och nu även skrivit en liten lista på hur DU gör en perfekt bassallad som passar till allt! Just nu använder jag mig framförallt som svartkål som bas i mina sallader eftersom det är i säsong men hittar du inte det kan du använda dig av grönkål istället.
Formen för en jävligt bra bassallad
1. Ingenting får vara kylskåpskallt
Innan vi börjar gå in på ingredienserna – låt oss prata om det absolut viktigaste. Vi vill inte ha något kylskåpskallt i vår sallad. Aldrig kylskåpskalla mejerier i salladerna!
2. Ett syrligt element
Gärna citronsaft i mängder. Men vitvinsvinäger är också gott. Mina senaste favorit på vinägerhyllan är champagnevinäger. Men det är inte så noga, ett valfritt syrligt element ska vara med bara!
3. Något krispigt
En bra bassallad ska innehålla ett lite krispigt moment. Det kan såklart vara att salladen i sig är krispig, som en romansallad eller liknande. Till en bladkålssallad eller spenatsallad behövs något extra. Och där använder jag alltid ett brödkrisp. Ja, jag steker helt enkelt valfritt bröd i rikligt med olja i små bitar tills det blivit krispigt. Det kan smaksättas med chili, örter, vitlök eller kapris.
4. Något smakrikt
Något smakrikt är alltid i mitt fall en lagrad ost. Parmesan har jag alltid, alltid hemma så det är det vanligaste i mina bassallader. Men det finns ju så många goda ostar att upptäcka här! Min senaste upptäckt är den danska fyrtårnsosten/fyrtornsosten som är god till allt.
5. Något grönt
Babyspenat är mina absoluta favorit att ha som bas i sallader som serveras till tomatbaserade rätter. På vintern använder jag dock helst bladkål, grönkål eller svartkål. Det ger ett gott tugg samtidigt som det är i säsong. På sommaren är det gott med någon slags huvudsallad/krispsallad/romansallad.
6. Eventuellt protein
Vill du istället servera salladen som en egen rätt kan det vara trevligt att tillsätta ett protein. Jag har just nu två favoritproteiner till mina bassallader. Det första är pocherade ägg. Nä, men det ÄR så gott och trevligt. Det andra är belugalinser kokta i massvis av lantbuljong. Lantbuljong är alltså ett sådant buljongpulver som man köper på burk. Jag tycker det är otroligt gott att ha till belugalinser alltså. Det brukar gå att hitta bland buljongtärningarna i matbutiken, och gör du inte det finns det på nätet. Vanlig tärning funkar givetvis bra också!

Vinters bästa bassallad på svartkål, parmesan och brödkrisp
100 g svartkål
1/2 citron, saft
1–2 skivor gott surdegsbröd
2 msk kapris
1 vitlöksklyfta
Parmesan
Olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Såhär gör du
- Riv svartkålen i mindre bitar. Avlägsna den grova stjälken.
- Lägg kålen på ett fat och krama den i citronsaft tills kålen blivit mjuk. Salta och peppra.
- Riv brödet i mindre bitar eller kör det snabbt i mixern. Stek brödet i en stekpanna tillsammans med kapris, olja och en hel vitlöksklyfta till brödet blivit riktigt krispigt och gyllene. Plocka bort vitlöksklyftan och lägg sedan det stekta brödet med kaprisen på en bit hushållspapper och låt det rinna av.
- Ös över brödkrispet och kaprisen på den citronkramade svartkålen. Avsluta med att ringla över lite olivolja och riv över riktigt med parmesan.