Igår gjorde jag samma sak som jag gör varje dag i januari månad. Jag rensade skåpen. Och längst in i skafferiet hittade jag en sådan där riktigt billig burk svarta oliver som på allvar är äckliga men som jag ändå köper av nostalgiska skäl. Jag minns nämligen att vi hade dessa hemma på 90-talet och oliverna försökte jag och min bror fiska upp med hjälp av en… olivplockare i plast. Den var säkert från Tupperware, fan vad min mamma älskade Tupperware.

I alla fall, tillbaka till receptet. Jag behövde komma på något gott och kul att göra med denna burk 90-talsoliver. Och då kom jag på – OLIVKRISP! Det har jag ju ätit på restauranger några gånger. Oliver som får rostas i ugn för att därefter mortlas till ett slags pulver. Vad kan olivkrisp passa med då, tänkte jag? En tomatig gryta! Sagt och gjort. Jag lagade det. Tyvärr orkade jag inte mäta alla ingredienser för jag var ”trött” vilket är det mest rimliga stämningsläget att ha nu för tiden. Receptet är därmed skrivet ”på en höft”. Usch, vad jag avskyr det där uttrycket. Förlåt! Det är ett väldigt dåligt sätt att sälja in ett recept på dessutom men nu har jag gjort det här i över 8 år så jag borde kunna det här på ett ungefär. Känn dig fri att använda dig av det du redan har hemma i kylen! En gryta är ju bra på så sätt. Använd vilka rotfrukter och grönsaker som helst. Nu kör vi!

Rostat olivkrisp
En soppa eller gryta är inte värdig att äta om den inte har en miljon toppingar. Så är det bara. Och nu har jag som sagt en ny topping som jag blivit besatt av. Jag tror att jag åt det på Two Forks första gången som topping på hummus? Det är i alla fall helt galet gott. Du köper en sån här burk jättebilliga fuloliver. Dessa låter du rinna av ordentligt innan du torkar av dem. Lägg på en plåt och tjoff in i ugnen på kanske 150 grader. Nu ska de långsamt få rostas torra. Det kanske tar 30 minuter nåt sånt. FÖRLÅT JAG VET INTE! Jag kollar inte tiden för jag gör dem… i min airfryer. Japp, sån är jag! Jag ska skriva mer om min älskade airfryer en annan dag. När du känner att dina oliver har torkat utan att brännas låter du dem svalna ordentligt innan du mortlar skiten ur dem. Klart! SÅ GOTT!

Vintergryta med saffran, belugalinser och fänkål
6 portioner
- 1 lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackad
- 2 morötter, i stora bitar
- 1 fänkål, strimlad
- 2 röda paprikor, i stora bitar
- ca 8-10 små potatisar, i stora bitar
- ca 3 dl torra belugalinser, avsköljda
- 2-3 msk tomatpuré
- 500 g passerade tomater
- 1 kuvert saffran
- ca 7 dl kallt vatten (späd ev med mer)
- 1 tsk torkad timjan och/eller torkade franska örter
- 1/2 citron, saften
- 1 msk buljongpulver, alternativt 1 buljongtärning
- 2 dl valfri grädde
- salt och svartpeppar
- olivolja till stekning
Servering
- rostade oliver
- krutonger
- crème fraiche
Börja med att steka lök mjukt i rikligt med olja. Ha i övriga grönsaker, potatis samt vitlök och låt steka med ytterligare ca 5 minuter under omrörning. Vänd i tomatpuré och saffran och låt steka ca 2 minuter. Tomatpurén ska alltid steka med innan man kör i övriga ingredienser, då blir det godast.
Ha nu i de passerade tomaterna, vatten, buljongpulver och torkade örter. Vänd i belugalinserna. Låt nu koka ca 15 minuter och ha därefter i grädden. Låt koka 15 minuter till, salta och peppra. Smaksätt med citronsaft eller apelsinsaft. Klart!
Servera din gryta med krutonger, en klick crème fraiche och rostat olivkrisp.

Blev pangsugen på detta! Olivkrispet låter otroligt. Ska dock sägas att jag älskar sådana där fuloliver haha
Hmmm du har väl mixat en del av soppan?
Nej! Med passerade tomater blir konsistensen sådär av sig själv.