Välkommen till matåret 2024 och min, mycket icke-evidensbaserade, spaning om vilka trender som kommer utmärka det kommande året. För att göra denna spaning har jag KÄNT EFTER och inte mycket mer än så. Jag tror på mat som påminner oss om vår barndom (dvs 90-tal), lite dekadens MEN ändå mindre alkohol och mer konditorikultur! Sådant som känns snällt, enkelt, okonstlat – ja, stort välkommen till fulkulturens år! 2024, let’s go!

Mattrender 2024
Jag började stapla upp en lista på sådant som jag tänker känns 2024.
- Rulltårta, vetelängd och kondiskultur i allmänhet
- Marmelad (mer specifikt apelsinmarmelad på rostmackan à la 90-talet)
- MosKULOR
- Fruktkräm (tänk Jippi! med mjölk)
- Puben
- Ärtsoppa på torsdagar
- Buljongkokta bönor (igen!)
- Brun (vegetarisk) husmanskost
- Mat från Sopranos t ex ziti al forno och red sauce (+ se ut som Carmela under tiden man lagar den)
- Panpizza som jobblunch
- Viennetta och andra glasstårtor
- Duka med långburk
- Varm choklad på lokal där vispad grädde serveras i skål vid sidan
- Fula och funktionella kök
Ok, låt oss kategorisera detta. Jag ser 5 tydliga trendkategorier som jag hejar på och supportar:

Mob wife-cooking
Min första spaning är en förlängning av mob wife-trenden som förutspås vara SÅ 2024. Vi vill inte enbart se ut som Carmela i Sopranos, vi vill laga hennes mat också. Därtill tror jag att söndagsmiddag hemma med vänner blir en trend framöver. Och då inspiration från Sopranos. Lasagne, köttbullar i tomatsås, red sauce och baked ziti. Har du inte Sopranoskokboken ännu? Då är det god tid att du beställer hem den innan den tar slut.
Laga t ex mitt gamla recept på ziti här.

Kondiskultur
Redan förra året förutspådde jag att gammal svensk konditorikultur skulle slå stort. Även bricklunch i gamla anrika lokaler trodde jag skulle komma. Fick denna spaning genomslag? Ett mycket svagt sådant. Men nu jävlar! Nu kommer den. Jag kommer inte gå på några caféer alls i år. Nej, jag är faktiskt trött på dyra avokadomackor och cappuccino. Jag vill ha inplastade frallor med svettost och paprika som serveras med helt vanligt snutkaffe. Jag vill köpa hem vetelängd med ”pistage” på lördagarna. Så otrendigt att köpa individuella bakverk (OM det inte är bakelser då vill säga). Det sägs ju att vi tros dricka allt mindre alkohol 2024 och detta tror jag också på. Förutom espresso martini, vi kommer tyvärr dricka denna avskyvärda drink en hel del i år. Men! Vi vill ändå sitta länge när vi går ut på lokal även om alkoholen är skrotad – och då tror jag att vi kan tänka oss betala lite extra för en hel kanna kaffe att dela vid bordet. Eller en chokladsittning med en kanna varm choklad med små skålar vispad grädde vid sidan. Det har ju varit stort med fransk bakkultur, amerikansk bakkultur, italiensk kaffekultur… men nu bereder vi väg för den svenska. Rulltårta med rabarber- eller körsbärssylt! Köp ett kakfat med 7 småkakor och dela vid bordet. Mazariner! Mmm kondisåret 2024, nu kör vi!

90-tal
Ja, 90-talet slår överallt just nu! Inte mig emot eftersom jag är en nostalgiker av rang. Visste ni förresten att det ansågs vara en psykisk sjukdom förut? I alla fall. Allt som känns 90-tal kommer kännas rätt i år. Några exempel på detta? Till dessert kommer Viennetta slå stort. Den är fin, kul, god, billig och något som vi alla minns med mycket värme. Även andra glasstårtor är väldigt inne. Att äta bakpotatis på Graffiti Café – helt rätt. Ha med sig en panpizza att micra på lunchen och istället lägga fokus på middagen hemma? Inte alls fel. Grilla flintastek? Kommer tyvärr hända. Äta apelsinmarmelad på mackan (för att den påminner oss om barndomens Knattemarmelad och Paddington! = vi vill helt enkelt servera våra barn samma saker som gjorda oss själva lyckliga under barndomsåren), fruktkräm (som Jippis!, minns ni???) som dessert eller helgfrukost med lite mjölk. Vad mer? Långburk! Framförallt ställ fram i små grupper (kanske tillsammans med slitna fula läskflaskor på glas, tänk Hallonsoda) när man dukar.

Fult är fint
All fulkultur är nu kul och fint vilket innebär att vi skippar dyra vinbarer och istället beger oss till den lokala puben. Som helst ska ha en enarmad bandit. Visst att de inte är lika bra på vegetariskt – men det kan vi äta hemma. Eller bara ta en pommes med bea och ett glas bubbel? Hit går man med familjen eller med kompisgänget. Äter plankstek! Åh, plankstek är så 2024. Denna fulkultur kommer vi även se i hemmen. Nu är det modernt att ha det ”fult” i köket, det vill säga orenoverat och obrytt, lite sent 90-tal med klinkers som ser ut som på Lindängens pizzeria MEN ändå i äkta Almodóvaranda. Färg! Som en förlängning av detta kommer vi alla vilja se ut och klä oss som Penelope Cruz i Volver…. och misslyckas.

Bönor
Slutligen en sista spaning. BÖNOR! Helst bönor som fått en royal treatment och serveras i en god buljong. Jag tror också att brun vegetarisk mat husmanskost-ish slår på riktigt. Och då ska den vara gjord på baljväxter, nötter, kål och ost och inte köttsubstitut. INGET 3D-printat. Bonnakäksvibe. Vi kommer också börja se allt fler krogar som serverar klassisk ärtsoppa på torsdagarna. Varför? Billigt att laga men tar lång tid att göra – samtidigt som att det är gott och en stor del av vårt kulturarv. Vi gillar ju också gemensamma matdagar: ärtsoppa på torsdagar (vad som talar emot det skulle vara att det tydligen är brist på gula ärtor just nu…), bakverk som har egna dagar, tacos på fredagar. Ja, 2024 kommer handla om bönor, bönor och bönor. Håll koll på Bold Bean! Det är enbart en tidsfråga innan detta slår lika stort i Sverige som det har gjort i USA.
SÅ! Det var det hela. Bli nu inte arga på mig… jag kan inte hjälpa vad spåkulan visar.

Jag älskar Vienetta, jag har sett trenden lite här och där bara de senaste månaderna och är så glad. Jag upptäcker att jag märker den i affären också, för att det är trendigt?? Har butikerna börjat fronta Vienetta? Vissa av dessa mattrender hoppas, och även tror, jag mindre på, med det är ju lyxigt att man får beställa och laga precis vad man vill :’)
Jag började upptäcka den i butik för en 3 år sedan något sådant och tänkte att den kanske har haft en paus? Men många säger att den alltid har funnits, bara att vi inte lagt märke till den. Ah, jag vet inte! Men glad att den är så tillgänglig för den är suverän
Här finns ingen anledning att bli arg, du har ju rätt! Jag tycker dina spaningar känns väldigt on-point och ser fram emot ett 2024 med sänkta axlar, kondis och fulkultur. På min nästa middag ska jag nog servera chokladpudding till efterrätt, ja sådan på pulver som man rör ut med mjölk, ställer i kylen och sedan serverar med vispgrädde och banan. Har svårt att tänka mig något godare faktiskt!
Mmm, ja Ekströms är himla trevlig!
Bonnakäksvibe. Det skriver jag under på!
Ja länge leve den rustika, enkla, ärliga maten!