Put on your tracksuit – nu blir det Ziti al Forno! Sedan tidiga tonåren har jag älskat film. Det började med att jag köpte en laptop för mina första sommarjobbspengar och behövde därmed inte längre samsas med min lillebror om vad som skulle visades på tv-skärmen. Sedan dröjde det inte länge innan jag utvecklade ett nästintill bisarrt filmintresse där jag kutade till bibblan stup i kvarten med målet att se ALLA filmer de hade i bokhyllan innan jag slutade gymnasiet. Och det lyckades jag ändå ganska bra med, vad jag vill minnas. Sen kom Netflix, HBO, SVTs filmarkiv, Cineasterna JA you name it – och sedan dess kan man väl säga att det bara gått utför för mig.
Serier, ja det tycker jag såklart också är väldigt kul – och det är det som dagens blogginlägg ska handla om. Min favoritserie i hela världen är Sopranos. Min pappa köpte hem alla Sopranosboxarna när jag var tonåring. Då var min pappa i samma ålder som Tony Soprano och jag var väl ungefär i samma ålder som Meadow. Jag och pappa fick därmed ett gemensamt intresse i allt som hade med amerikansk film-maffiakultur att göra. Och sedan dess har jag sett om serien en 6-7 gånger. Nä, men den är så sanslöst bra.
Förutom att köpa hem Sopranosboxarna köpte pappa även hem Sopranoskokboken. Ja, de äter så mycket i serien att det kunde bli två hela kokböcker av materialet. Och Sopranosboken var en bok kom att förändra min bild av vad mat och matlagning var och kunde vara. Ok, det var såklart inte kokboken i sig. Så bra är den inte. Men boken i kombinationen med serien fick mig att få upp ögonen för att mat kunde mer än bara… mat. Det kunde vara kultur! Identitet! Historia! Det kunde användas som berättarteknik för att få en som tittare att komma närmare karaktärerna. Ett lysande sätt att beskriva en vardag på.
När jag sedan flyttade hemifrån stal jag med mig pappas kokbok. Och det är inte mycket jag har lagat ur den, men jag blir glad varje gång jag sen den. Och under säkert närmare 15 års tid har jag velat testa Carmelas världsberömda Ziti al Forno con polpettini. Det vill säga en tomatig och ostig pastagratäng med italienska miniköttbullar. Amerikanskitaliensk husmanskost när den är som bäst!
Ja, men vad är ziti al forno då? Jo, men det är alltså en pastagratäng som görs på pastasorten ziti. Sorten är kanske inte jättevanlig i matbutiken så hittar du inte får du ta rigatoni eller i värsta fall penne istället. Originalreceptet kräver både “söndagsås” och kött, så jag har gjort några smärre modifikationer så att rätten passar mig lite bättre. Någon ricotta är inte heller med. Jag tycker det blir för stabbigt helt enkelt. Ja, letar du efter ett autentiskt recept får du kolla någon annanstans – här en solklar oautentisk fuskvariant.
Ziti al forno
Ugn: 200 grader
Portioner: många! Kanske 6-8 eller fler
- 1 paket rigatoni alternativt rigatoni alternativt i värsta fall penne à 500 g
- 2 mozzarellabollar
Polpettini
- 1/2 paket Garant Formbar färs (tinad!)
- 2 vitlöksklyftor, rivna
- 1 citron, zesten
- 1 kruka persilja, superfinhackad
- 1 dl finriven parmesanost
- salt och peppar
Ostsås
- 3 dl crème fraiche
- 3 dl riven parmesan
- Salt och svartpeppar
Tomatsås aka sunday sauce
- 1 gul lök, finhackade
- 3 vitlöksklyftor, rivna eller finhackade
- 2 burkar hela konserverade tomater (totalt 800 g)
- 2 tsk torkad timjan
- 1 msk torkad oregano
- 1-2 tsk balsamvinäger
- 1/2 grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk honung alternativt 1 liten nypa strösocker
- Olivolja, till stekning
Servering
- En god syrlig grönsallad, t ex bladspenat/riven parmesan/citronsaft
Såhär gör du
- Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
- Koka pastan och häll av vattnet. Pastan ska vara lite underkokt när du tar den från plattan. Den kokas färdigt i såsen i ugnen sen.
- Bollarna: Blanda ingredienserna till polpettinin och låt stå och vila tills det är dags att börja rulla dem.
- Tomatsåsen: Stek lök mjukt i olja. Ha i vitlök och torkade örter. Låt steka med hastigt och ha därefter i de hela tomaterna. Krossa dem lätt med en träslev eller direkt med händerna. Ha i resterande ingredienser och låt koka ca 15-20 minuter. Smaka av med salt, peppar och strösocker.
- Rulla små köttbullar av färssmeten. De ska vara små, men inte så små att de går sönder vid stekning.
- Stek dina bollar i olja tills de fått fin färg.
- Blanda ingredienserna till ostsåsen. Smaka av med salt och peppar.
- Nu är du klar med hela förarbetet! Nu är det dags att sätta samman pastagratängen. Börja med att blanda pastan med tomatsåsen. Varva sedan tomatpastan med polpettini och ostsås i en stor ugnsfast form. Jag brukar göra min i en stor gjutjärnsgryta. Lägg lite grovt riven mozzarella mellan lagerna också, men spara lite till toppen.
- Avsluta med rikligt med sås och riv över mozzarella och lite extra parmesanost.
- Placera din form eller gryta i mitten av ugnen och låt gratinera ca 30 minuter tills osten smält och fått en riktigt fin färg.
- Låt svalna lite och servera sedan med en stor, grön och syrlig sallad. Nomnom!
[…] Bollar på formbar färs/polpettini […]