Världen är full av matmisstag. Tro mig, jag vet. Jag skrev en hel bok om det. Ett av världens mest kända matmisstag är de franska systrarna Caroline och Stephanie Tatins upp-och-nedvända paj – kallad tarte tatin. Jag har tidigare bloggat om detta lyckosamma misstag, läs gärna blogginlägget här om du vill påminnas.

Men tillbaka till pajen. I en klassisk tarte tatin har man äpplen som fyllning. Inget fel med det, men det går att ”tarte tatina” det mesta. Som ett exempel har Bar La Lune en tarte tatin med lökfyllning som i princip har blivit Göteborgs signaturrätt? Vågar man säga så? Ikonisk är den i alla fall.

När jag skrev Tomat Tomat ville jag väldigt gärna få med smördegspaj av något slag. Jag gjorde därmed en variant med bakade hela tomater, karamelliserad lök och oliver (detta recept hittar du i boken, köp den här!) – men den tar sin lilla tid att få på bordet. När jag häromdagen behövde få ihop middag snabbt provade jag därför en lite enklare variant på denna goda paj.

Istället för stora tomater använde jag mig av små som jag stekte direkt i pannan. Odlar du också 100/1000-tomaten passar den perfekt för detta ändamål. När tomaterna fått steka ihop några minuter tillsammans med vinäger, strösocker, olja och timjan lade jag på en smördeg och tryckte till kanterna ordentligt. Nagga nagga med en gaffel, pensla på vispat ägg och tjoff in i ugnen! Därefter var det klart. Efter att den svalnat en aning vände jag på tutti – och kolla vad fin? Perfekt till kommande kräftskivor, tänker jag!

Pajen smakar sött, krispigt och väldigt tomatigt så det kan vara gott att bryta av med något. Gärna någon typ av lagrad ost till! Parmesankräm? Chavrouxkräm? En syrlig sallad? Eller varför inte en klick crème fraîche och tapenade? Ja, du bestämmer själv!

Tarte Tatin med tomat och timjan
1 paj
- två nävar småtomater (så det precis täcker botten på en stekpanna)
- färsk timjan
- olivolja
- 2 tsk balsamvinäger
- 1 nypa strösocker
- 1 kyld smördeg
- 1 ägg
servering
- basilika
- citronzest
- lagrad ost (t ex som en kräm med färskost)
Sätt ugnen på 225 grader.
Har du riktigt små tomater slänger du ner dem hela i stekpannan direkt (obs! viktigt att pannan går att köra i ugnen!) – annars halverar du dem. Stek tomaterna på medelvärme i olja tillsammans med vinäger, strösocker och timjan ca 5 minuter. Tomaterna ska inte spricka med de ska bli lite koncentrerade.
Dra stekpannan åt sidan och lägg på smördeg. Om du har för mycket över viker du den över, alternativt skär bort den och sparar till ett annat tillfälle. Tryck till smördegen i kanterna så att den omsluter tomaterna lite. Nagga degen med en gaffel och pensla på ägg.
Placera stekpannan i mitten på ugnen och låt gratinera ca 15 minuter tills smördegen puffat upp och fått rikligt med gyllene färg.
Låt svalna och vänd sedan på stekpannan med hjälp av en tallrik, så att degen ligger nedåt istället.
Ringla över lite extra olivolja precis innan servering och toppa eventuellt med lite citronzest och basilika. Servera med valfri lagrad ost, t ex som en kräm. Blanda då bara färskost med finriven ost. Eller tapenade och crème fraîche? Något som bryter av fint mot allt det söta i alla fall!
