När jag beslutade mig för vad min tredje kokbok skulle handla om befann jag mig i Lissabon tillsammans med min släkt. Under en middag började vi samtala om olika matmisstag. Ja, lyckosamma misstag där något inledningsvis verkar gå käpprätt åt helvete för att kort därpå uppdagas ha förvandlats till något underbart. Det finns till och med ett engelskt begrepp för denna typer av “lyckosamma misstag”. Serendipity! Känner du till det sedan innan? Det betyder helt enkelt att något inte går som man har tänkt sig – men blir bra ändå. Mathistorien är fullt att dessa berättelser. Brynt smör är såklart en. Det skriver jag mer om i kokboken, undertiteln är ju trots allt “en kokbok av ett av mathistoriens mest delikata misstag”. Något jag dock inte skriver särskilt mycket om är några andra matmisstag som inspirerade mig till att skriva kokboken. Och de tänkte jag att dagens innehåll kunde handla om. Här har vi 5 matmisstag som råkade förvandla världen till lite bättre plats:
Tarte Tatin
Det första matmisstaget som vi ska prata om idag är den franska pajen, Tarte Tatin, framtagen av systrarna Stéphanie och Caroline Tatin någon gång under 1800-talet. De båda systrarna drev tillsammans Hôtel Tatin, som låg några mil söder om Paris. Det är inte helt säkert hur det gick till när Stéphanie, den systern som var ansvarig för matlagningen på hotellet, kom på den klassiska pajen. Ett teori är att Stéphanie var överarbetad och av misstag lade pajdegen ovanpå äpplena, istället för i botten. För att rädda sitt misstag vände hon på pajen innan servering – och voila! Nu var Tarte Tatin uppfunnen. Ett otroligt populärt misstag!
Isglass
Nästa matmisstag på tur är isglassen som kom till år 1905 – även om den först började säljas år 1923 efter att uppfinnaren hade fått patent på sin uppfinning. Men vi spolar tillbaka bandet lite. I början på 1900-talet var det populärt att göra egen fruktläsk genom att blanda ett pulver med vatten. En kväll lämnade den då 11-åriga Frank Epperson sin egengjorda läsk ute, tillsammans med pinnen som han blandat sin dricka med, för att på morgonen upptäcka att den hade fryst under natten. Han tog då upp den frysta läsken och smakade på den. Det var glass! Det var dock först nästan 20 år senare som Frank ansökte om patent för sin glassuppfinning och började sälja den under namnet “Eppsicle”.
Chips
Chipsen tros ha kommit till år 1853 i USA av kocken George Crum. En gäst på restaurangen tyckte att potatisen som Crum serverade var för tjockt skurna och skickade tillbaka dem till köket igen. Crum blev då irriterad och bestämde sig för att ge igen på den störiga gästen och skar potatisen så tunt att de inte skulle gå att äta med en gaffel. Gästen älskade dock potatisen och se där! Då var chips uppfunnet!
Tofu
Hur det gick till när tofun kom till världen har vi inga säkra källor på, men troligtvis kom den till av misstag i Kina för 2000 år sedan. Det finns flera olika teorier kring hur detta kan ha gått till. En teori är att kineserna lärde sig göra ost, eller närmare bestämt “curd production” (ja alltså koagulering av mjölk som krävs för att göra ost) av mongolerna och försökte därefter göra ost själva – av sojamjölk. Vilket då blev tofu. En sak som styrker den här teorin är att den mongoliska benämningen för ost/fermenterad mjölk, rufu, är så likt ordet tofu.
Smör
Det är ingen som med säkerhet kan säga hur det gick till när smöret kom till men troligtvis var det en lat jäkel som glömde ta in mjölken. Där fick den stå och surna tills grädden flöt upp till ytan. Därefter har någon plockat bort den uppflutna syrade grädden och vispat ihop den – till ett smör. Tänk vad glad man måste ha blivit över upptäckten att mjölken gick att rädda!
Tyckte du att det här var kul att läsa om? Köp gärna min kokbok “Brynt Smör – en kokbok om ett av mathistoriens mest delikata misstag”.
Glad att jag hittat hit till din blogg! Du har så mycket intressant att berätta. Och recept så klart!
Åh, det var fint att läsa! Tack! 🙂