Jag älskar vegobiffar. Framförallt sådana som lagas på diverse baljväxter, grönsaker och nötter. Med det sagt är de varianter som lagas på formbar färs inte fy skam de heller – men det är något med gamla hederliga grönsaksbiffar. Under åren har jag experimenterat en massa. Resultatet har man oftast fått ta del av i någon av mina kokböcker – men ibland hamnar det såklart här på bloggen också.

Ettav mina absolut bästa biffexperiment är de krispiga bönburgarna med karamelliserad lök. Inspirationen till dessa kom från en utekväll på restaurangen Maya (RIP) – där de serverade just friterade bönkroketter i tacobröd. Detta recept önskade jag nu göra en vardagsvariant på. Och tadaaa! Så var tacowrap med bönbiffar, vitost och chilimajjo uppfunnet.

Karamellisera lök i ugn
För att göra dessa bönbiffar behöver man karamelliserad lök. Det ger en otrolig smakskjuts! Men ofta drar man ju sig lite från att karamelliserad lök mitt i veckan eftersom det tar så vansinnigt mycket tid. Därför provade jag att karamellisera lök i ugnen. Och vet ni? Det funkade prima! Känns som ett otroligt hack för att få ihop vardagen. Enkelt är det också. Sätt ugnen på låg värme, typ 125 grader. Lägg tunt skuren lök i en ugnsform och ha på olja och några klickar smör. Tjoff in i ugnen! Min kompis Joakim har sagt till mig att man också kan ha på liiiite bikarbonat här om man vill, det ska skynda på processen ytterligare. Låt löken mjukna i ugnen kanske 15 minuter och rör sedan om. Här kan man eventuellt behöva tillsätta extra fett. Kör sedan in formen ytterligare 20-30 minuter. När löken börjat bli gyllene och mjuknat ordentligt kan du öka på värmen. Då krispar löken till sig lite, vilket man gärna vill när man ska ha den i biffar. Salta och peppra, klart!

Tacowrap med bönbiffar, vitost och chilimajjo
Bönbiffar med karamelliserad lök, ca 15 stycken små
- 3 gula lökar, karamelliserade
- 2 paket svarta bönor à 400 g, sköljda och avrunna
- 2 tsk korianderfrö
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk spiskumminfrö
- salt och peppar
- 2 ägg
- 2 dl riven lagrad ost
- 0,5-1 dl ströbröd
- smör och rapsolja till stekning
Servering
- tortillabröd
- isbergssallat
- chilimajjo (majonnäs blandat med sriracha)
- koriander
- smulad vitost
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bönor och kryddor i en ugnsform eller en plåt och låt rosta ca 10 minuter så att bönorna krispar till sig lite.
Mixa bönorna slätt tillsammans med ägg, salt, peppar, karamelliserad lök och ost. Avsluta med att blanda ner ströbröd, lite i taget, tills du har en formbar massa. Låt stå kallt ca 15 minuter innan du formar smeten till 15 jämnstora biffar. Det hjälper om du har lite blöta händer eller om du har oljat in dem.
Stek krispiga och gyllene i rapsolja och smör.
Servera bönbiffarna (2-3 stycken/portion) i tacobröd med chilimajjo, isbergssallat, örter och massvis av smulad vitost.
