Som ni vet är ett av mina absoluta favoritställen i Malmö Maya Cantina. Deras tacos är otroliga, mycket bättre än hypade Hija de Sanchez i Köpenhamn om du frågar mig. Denna vinter har de haft en riktigt nice tacorätt med croquetas, det vill säga krispiga bönbollar som serveras med isbergssallat och chilimajjo. Jag är helt besatt av den och tänker på den flera gånger i veckan så förra fredagen beslutade jag mig för att göra en take på denna rätt. En burgare! Denna friterade jag och den blev sådär krispig och smakrik, precis som jag vill ha den. Och receptet? Det kommer här!
Friterad bönburgare med isbergssallat och chilimajonnäs
6 biffar
- 2 paket kokta svarta bönor à 400g, sköljda och avrunna
- 2 ägg
- 1 tsk chilipulver
- 1/2 finhackad jalapeño
- 2 karamelliserade gula lökar
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1/2 lime, saft och zest
- ca 1 dl ströbröd + extra till panering
- salt och svartpeppar
- naturell olja till fritering
Börja med att lägga dina bönor på en bakplåtspapperklädd plåt. Låt rosta i ugnen med lite olja på 200 grader ca 10 minuter, bara så att de torkar lite.
Lägg bönorna i en mixer tillsammans med karamelliserad lök, salt, peppar, ägg, chilipulver, vitlök, lime och limezest. Mixa till önskad konsistens, det får gärna vara lite bitar kvar. Ha i ströbröd, lite i taget tills du har en formbar massa. Låt smeten vila i kylen i ca 15 minuter och forma sedan till 6 jämnstora biffar. Om du vill kan du panera biffarna i lite uppvispat ägg och ströbröd innan fritering. Tillaga biffarna, antingen i stekpanna eller i fritös, tills de blivit riktigt krispiga.
Servera i ett hamburgerbröd med chilimajonnäs och fint strimlad isbergssallat. Nom nom!
[…] Äntligen är årets sömnigaste månad slut. Som jag i år försökte fylla med så mycket kul aktiviteter som möjligt, för att få den att gå lite fortare. SÅ! Låt oss titta närmare på lite av vad vi åt, drack och gjorde under januari månad. Bilder som ni inte redan har sett med andra ord. Nya recept denna månad var; Billiga och lättlagade kalljästa frallor, Sahars persiska kotlet (färsbiffar) med majonnäs och baguette, Focaccia med chili cheese-topping, Kikärtor i krämig gochujang- och ginsås med cheddar, Belugalinsgratäng med potatis och cheddar, Friterad bönburgare med isbergssallat och chilimajonnäs. […]