Första gången jag åt pho var på Mrs Saigon på Gustav Adolfs torg. Jag minns inte hur gammal jag kan ha varit, 16 kanske? Detta var även första gången som jag åt sriracha och jag minns det som… revolutionerande. Det är en av få saker som jag kan sakna med att vara tonåring – känslan av att få upptäcka något heeeelt nytt som man aldrig tidigare ens hört om!

Vad är pho?
Pho är som ni kanske vet en väldigt aromatisk vietnamesisk soppa. Den görs på en buljong smaksatt med diverse kryddor; såsom kryddnejlika, stjärnanis, kanel och fänkålsfrön. Det doftar seriöst jul när man lagar den hemma. Hade kunnat ha den som parfym? Oftast serveras den med kyckling eller biff – och jag har tidigare haft lite svårt att få till en djupare smak på just grönsaksbuljongen. För några år sedan besökte jag Jennie Walldéns restaurang här i Malmö och blev serverad en rotselleribuljong med kokos till förrätt. Den var så fantastiskt god att jag försökte återskapa denna hemma vilket blev en succé! Sedan dess har jag alltid rostad rotselleri i mina grönsaksbuljonger, det gör verkligen susen för en smakrik buljong.

Vegetarisk Pho med den absolut godaste buljongen
När man lagar den här rätten finns det inte några exakta mått. Man får gå lite på känsla och smaka av buljongen allt eftersom. Den räcker till ungefär 4-6 portioner, men det beror såklart på hur mycket vatten du tillsätter.
Rotselleribuljongen
- 1 liten rotselleri, skalad och i stora bitar
- 3 morötter, i stora bitar
- 1 bit ingefära, halverad
- 2 gula lökar, halverade
- 1 hel vitlök, halverad
- 2 stjärnanis
- 1 kanelstång
- några korianderrötter (alternativt 2 tsk korianderfrö)
- 2 tsk fänkålsfrö
- 1-2 msk svartpeppar
- 2 tsk kryddnejlika
- 3 limeblad
- ev några torkade svampar
- ev 2 msk veganskt kycklingpulver
- 1 citrongräs, i stora bitar
- 2 tsk japansk soja
- + kallt vatten!
- olja till stekning
Servering
- Risnudlar
- Limeklyftor
- Sriracha eller crispy chili
- Färska örter, t ex thaibasilika och koriander
- Böngroddar
- Salladslök
Såhär gör du
Dela rotsellerin i grova bitar och låt den rosta i ugnen eller i din airfryer ca 20-30 minuter på riktigt hög värme. Den ska få lite färg!
Stek morot, lök och vitlök i olja med den skurna sidan nedåt i en stor kastrull. Vänd när det börjat få lite färg och ha i ingefäran, korianderrötterna och peppar. Låt steka med ca 3 minuter och ha sedan i den rostade rotsellerin och övriga ingredienser (förutom sojan!). Låt steka 5 minuter till och ha därefter på kallt vatten och buljongpulver. Har du inte ”kyckling”pulvret går det fint att använda grönsaksbuljongpulver istället. Hur mycket vatten du behöver är svårt att säga, men börjar med en liter något sådant. Låt det nu stå och småputtra någon timme! Smaka av och fyll eventuellt på med lite mer vatten om det behövs.
Sila av buljongen och smaka av med soja. Låt den eventuellt reducera en aning. Peppra lite extra.
Lägg upp i skålar och servera med risnudlar, färska örter, böngroddar, chilisås, lime och salladslök.
