Det finns en tydligt tema i det tuvessonska hemmet denna vinter. Och det är buljong. Jag har återupptäckt hur kul det är att koka buljong och nu gör jag det några gånger varje vecka. Varför?
- Buljongkok är billigt
- Buljongkok är gott
- Buljongkok går att variera i en oändlighet = man tröttar aldrig
- Buljongkok är bra för att rensa ut kylen
- Buljongkok är ett bra tidsfördriv
Den sista punkten är inte sann, men det andra på listan är det. Denna vinter kokar jag parmesanbuljong som jag serverar med kål, diverse grönsaker och krutonger i en ribollita. Jag kokar grönsaksbuljong med vita bönor och serverar med ägg och krutonger. Och så gör jag en himla massa kokosbuljong som jag har som bas till soppor eller till dumplings.
Det roliga med buljong är att man inte behöver ett regelrätt recept. Man gör lite som man vill. Vissa grejer kan bli beska om de får koka med för länge, som vissa sorters chili. Varför vet jag inte, det är bara en del av en egen empirisk studie som jag har gjort av flera timmars intensivt buljongkokande. Annars är det bara att köra på! Här kommer lite tips på hur du gör en fantastisk kokosbuljong att servera till färdiga dumplings i vinter.
Kokosbuljong med rotselleri
- 2 schalottenlökar, halverade
- 1 hel vitlök, halverad
- en bit rotselleri (skrubbad)
- 1 morot, i grova bitar
- 1 slatt vitt vin
- 1 tsk pepparkorn
- 1 stjärnanis
- 1 tsk torkade fänkålsfrön
- ev chili
- ev limeblad
- ev citrongräs
- olja
- 1 burk med god kokosmjölk eller kokosgrädde
Smaka upp med:
- ljus soja
- limesaft
- miso
- ev en liten skvätt svart vinäger
Ta fram en stor gjutjärnskastrull. Värm olja och lägg i lök och vitlök med den skurna sidan nedåt. Låt steka tills det börjar få färg och vänd sedan.
Ha i morot och rotselleri samt de torra kryddorna och låt steka ytterligare ca 5 minuter under omrörning. Vänd i vinet och låt det koka in. Om du vill kan du ha i övriga smaksättare som lite chili, limeblad och citrongräs också. Fyll på med vatten så att de täcker allt i grytan + lite till. Det är inte jättenoga.
Låt det nu koka under lock minst en timme. När du smakar på buljongen kommer den inte smaka supermycket, men det ska vi jobba upp. Sila av buljongen och värm upp den på nytt. Låt reducera utan lock ca 10 minuter. Ha i kokosmjölken eller kokosgrädden. Vispa upp så att den löser upp sig ordentligt.
Smaka av med soja, limesaft och om du vill lite miso och en skvätt vinäger. Salta eventuellt också, om du inte har använt miso.
Nu får du gärna låta buljongen stå någon timme innan du ska servera den. Då hinner smakerna sätta sig ordentligt.
Servera som en soppa med svamp, grönsaker och koriander eller tillsammans med stekta dumplings. NOM!